Van egy gyógynövény, ami hatásos segítség lehetne korunk legsúlyosabb egészségügyi problémáira, a cukorbetegségre és az elhízásra, de nálunk még alig ismerik.

Ez a növény a Gymnema sylvestre – (ejtsd: gimnema szilvesztre)  magyar neve nincs - a kutyatejfélék családjába tartozó, trópusi, indiai kúszónövény. Az indiai ayurveda gyógyászatban már 2000 év használják cukorbetegség kezelésére. Hagyományos régi elnevezése – Gurmar - „a cukor gyilkosa”

egészség gyógyhatású cukorbetegség Gymnema

Több éves tapasztalat, a visszajelzések alapján azt szoktam mondani, hogy: „olyan ember még nem volt, akinek ez ne vitte volna le a vércukorszintjét”. Természetesen ehhez egyéb szabályokat is be kell tartani.

A növény fő hatóanyaga a gymnemic sav, de találhatók még benne szaponinok, stigmasterol, gurmarinsav, quercitol, valamint betain, kolin és trimetilamin.

A Gymnema háromféle módon segíti a szénhidrát-anyagcserét:

  • Modern kutatások szerint képes regenerálni, aktivizálni a hasnyálmirigy inzulintermelő Langerhans szigeteinek Béta sejtjeit, így a növény javítja az inzulin termelését. Ez a hatás állatoknál és embereknél is megfigyelhető.
  • Hatóanyagai növelik a sejtek inzulin érzékenységét, ezzel javítják, gyorsítják a cukor felvételét a vérből és csökkenti az inzulinrezisztenciát is. (link)
  • Másik hatása az, hogy bizonyos molekulái hasonlóak a glukóz molekuláihoz. Ezek kitöltik, és ezzel blokkolják a cukorérzékelő receptorokat a vékonybélben és így gátolják a cukor felszívódását.

Ezenkívül segíti a veséket a felesleges cukor kiválasztásában és a vizelettel való kiürítésében (természetesen ehhez elengedhetetlen az optimális vízfogyasztás). 

Különleges hatása az is, hogy csökkenti az édesség utáni vágyat, mivel a levelekből kioldódó gymnemic sav nagyjából két órán keresztül képes blokkolni a nyelv édes íz érzékelő receptorait is. Emiatt nem érezzük az édes ízt, így a cukor lebontása és felszívódása nem kezdődik meg azonnal, ezért a cukor az emésztőrendszerből sokkal lassabban, kisebb mértékben kerül a véráramba.

Ez a hatás állatoknál is működik, így a Gymnema állatok cukorbetegségének kezelésére is használható.  

A gymnema hatására a keserű ízt sem érezzük egy ideig.

egészség gyógyhatású cukorbetegség Gymnema

Klinikai vizsgálatok szerint a növény rendszeres fogyasztásával az I. és II. típusú cukorbeteg esetén is csökkent az éhgyomri vércukorszint, javult a vércukor szabályozás.          

A vizsgálatok során az I. típusú cukorbetegek esetén csökkenthető volt a beadott inzulin mennyisége, a II. típus esetében csökkenthető vagy elhagyható volt a korábbi gyógyszer.

Nem mindenkinél egyformán hatásos a növény, de a betegek több mint 90%-a kedvező változásokat tapasztalt. A vizsgálatoknál napi 400 mg Gymnema Sylvestre kivonatot használtak.

Visszajelzések szerint volt, akinek az orvosi terápia mellett is magas volt a cukra, de a gymnema segítségével ez a normális szintre állt be. Mások ennek segítségével tudták – normál vércukor mellett – csökkenteni a tabletták vagy az inzulin mennyiségét.

De nagyon sokan teljesen el tudták hagy a vércukorcsökkentőket és azóta, - odafigyeléssel és szükség esetén Gymnema rásegítéssel -, a vércukor értékük a normál tartományban van. Én 30-ig számoltam azokat az eseteket, akik teljesen letették a „gyógyszert”, sőt sokan az inzulint is, de – azóta már nem számoljuk.

Nekem jól mutatja a Gymnema hatékonyságát (megfelelő diéta mellett) az az eset is, amikor a 25 éve inzulinos cukorbeteg orvosi papírjára a városi kórház diabetológia főorvosa azt írta, hogy három havi átlaga 5,2 „további kezelést nem igényel”.

Vagy amikor a 12-es vércukorra az orvos azonnal inzulinra állította a betegét, aki egy hónap múlva az inzulint Gymnema-ra cserélte (inzulinnal is csak 8-9-re ment le a cukra), és csak fél év múlva az átlagosan 5,6-os vércukorra azt mondta a kezelőorvosa, hogy „Ön meggyógyult”, csökkentsük az inzulint. A „beteg” pedig közölte, hogy ő már fél éve nem szúrja magát inzulinnal.

Fontos! A gymnema sylvestre használata alatt kiemelkedően fontos a rendszeres orvosi kontroll és a folyamatos vércukorszint ellenőrzés, mivel sok esetben hirtelen és jelentős vércukorszint csökkenést eredményezhet. Mindez nem jelenti azt, hogy azonnal feladhatjuk a korábban bevált módszereket, kezeléseket sem. Ugyanúgy egészségesen kell étkezniük, rendszeresen mozogniuk, és szedni a gyógyszereket, ameddig szükséges. (Link)

Egyes cukorbetegség kezelésére szolgáló gyógyszerek kölcsönhatásba léphetnek a gymnema-val, erősíthetik egymás hatását. Csak orvosi felügyelettel szabad a vércukorszint csökkentésére használni a gymnema-t. Ettől eltekintve mellékhatásai nem ismertek.

„A Természet mindent komplexen ad.”

Vizsgálatok szerint a gymnema még sok egyéb probléma kezelésére is használatos lehet, például emésztési problémák, köhögés, szorulás, láz-malária, stb. esetén.

Állatkísérletek szerint a koleszterinszint csökkentésében is segítségünkre lehet. További kísérletek bizonyították, hogy a gymnema elősegíti a húgysav ürítését valamint gyomorfekélyre, vízhajtásra, lázcsillapításra, vérzés elállítására, és erősítésre, tonizálásra ugyancsak használható. A gymnema a reumás arthritisz és a köszvény kezelésében is segíthet.              

Fogyókúrázóknak

Mivel a Gymnema Sylvestre gátolja a cukrok felszívódását és a szénhidrát- és zsíranyagcsere hatékonyabbá tételével gyorsítja a tápanyagok lebontását, csökkenti az éhségérzetet (szabályozza az éhségért és teltség érzetért felelős Leptin hormon szintjét), így fogyókúrás diéták kiegészítőjeként is bevált.

Étkezéshez fogyasztva néhány hét rendszeres szedése után válik érezhetővé igazán a hatása. Mivel csökkenti az édes íz érzékelését, csökken a csokoládé (szénhidrát) függőség is. (Vizsgálatok itt és itt olvashatók.)

Jó hír még a Gymnema-val kapcsolatban, hogy mivel nem közvetlen a vércukorszintre hat, hanem a szénhidrát-anyagcserére, önmagában nem tudja túlzottan (4 alá) levinni a vércukorszintet, tehát nem okoz hirtelen, drasztikus vércukoresést.

Adagolása

Fogyasztható teaként, porként folyadékba keverve, de kapszulázott formában pontosabban adagolható. egészség gyógyhatású cukorbetegség Gymnema

A kúra elején naponta, étkezések előtt 3x1, 400 mg-os kapszula (folyamatos vércukor ellenőrzés szükséges!). A vércukorszint csökkenése után a fenntartó adag napi 2-1 kapszula (amikor a legmagasabb a mért érték).

A kedvező hatás eléréséhez elengedhetetlen a megfelelő, szénhidrátszegény diéta és az optimális folyadékbevitel!

A „gyógyszer”, inzulin csökkentését egyeztesse kezelő orvosával.

…és hogy miért elengedhetetlen a kúra kezdetén a rendszeres vércukorszint mérés, arról egy konkrét eset: 

30 év körüli férfi jött be, hogy keres valamit vércukorra. Elmondása szerint évek óta szedte rá az orvosságot, de a vércukra mindig 9 körül volt, ezért most az orvosa inzulinra állította rá. Azóta viszont a vércukor értéke 12 alá nem ment, átlagosan 14 körül van (inzulinnal).

Javasoltam neki a gymnema-t, megbeszéltük a folyadékfogyasztást és a táplálkozást.

Egy hónap múlva újra bejött (Én nem emlékeztem rá) - és kért valamit vércukorra. Mutatom a gymnema-t.

 - Az van otthon – mondta.

- Akkor miért nem szedi? Ez eddig még mindenkinek segített – válaszoltam.

- Nem tudom miért, de én rosszul lettem tőle – jött a meglepő válasz.

- No, meséljen, mi történt, mert ilyet még nem hallottam – mondtam.

- Hát, én mindent betartottam, amit megbeszéltünk, de harmadik napra olyan rosszul lettem, hogy el kellett mennem az orvoshoz. Az orvos pedig leszidott, hogy hagyjam az ilyen „hülyeségeket”, tartsam a diétát és adjam az inzulint. Én így is tettem, csakhogy azóta a vércukrom átlagosan 17 körül van.

Mint kiderül szinte mindent betartott – csak nem mért vércukrot. Tartotta a megbeszélt étkezést, vízfogyasztást, szedte étkezések előtt a Gymnema-t – és beadta az előírt 18 egység inzulint – mérés nélkül. A vércukor értéke harmadik napra 3,4 lett, ezért lett rosszul. Nem gondolta volna, hogy ez a gyógynövény ennyire hatásos.

További kutatások, tanulmányok, publikációk a gymnema-val kapcsolatban itt olvashatók.

egészség gyógyhatású cukorbetegség Gymnema