A napokban tapasztaltam, hogy mekkora üzlet a kismamákra ráijeszteni és ezzel nagy hasznot szerezni az olcsó vitaminokból. A médiában folyó reklámkampányok mára már elérték azt, hogy sok kismama úgy érzi, hogy születendő babája életét kockáztatja, ha nem szed valami ismert terhesvitamint.

A story: Egy vásárlónk kért tanácsot, hogy mivel lehetne segíteni a 6. hónapban levő, várandós lányának, aki már majdnem két hónapja küzd megfázásszerű tünetekkel. Az orvosok nem tudnak segíteni, mert nem mernek a kismamának antibiotikumot adni, így pedig nem igazán javul az állapota.

Beszélgettünk, hogy mit próbált és mit szed most. Mikor megemlítettem, hogy bakteriális fertőzés esetén nem igazán hasznos multivitaminokat szedni, mert az abban levő nyomelemek a kórokozókat is táplálják. A hölgy közölte: „Márpedig a terhesvitamint biztos, hogy nem meri abbahagyni!” 

 

terhesvitamin gyógyhatású átverés folsav

Melyik kismama ne akarná a lehető legjobbat a születendő gyermekének, de biztos, hogy „létfontosságú” ilyen vitamint szedni?

1998-ban az amerikai egészségügyi hatóságok elkezdték ajánlani kismamák részére a folsav szedését. A 80-as és 90-es években Czeizel Endre és brit kollégája angliai kutatásai bizonyították, hogy a terhesség első 12 hetében szedett, legalább 800 mikrogramm folsav szedése több mint 70 %-ban képes csökkenteni velőcső-záródási rendellenességek (nyitott gerinc) kialakulásának esélyét. (Megjegyzés: évezredekig nem volt gond a folsav bevitellel, csak mióta a friss növényekről áttértünk az iparilag feldolgozott finomított ételekre.)

De miért multivitamin, ha a folsav a lényeg?

A 90-es években a kutatások az Elevit nevű vitaminnal folytak, ami már akkor sem csak folsavat tartalmazott. Az évek múlásával az eredeti termékbe egyre több összetevő került bele, így lett belőle multivitamin.

Az üzleti lehetőséget látva egyre több vitamingyártó, gyógyszercég hozta forgalomba saját terhesvitaminját. Hogy ne lehessen rámondani, hogy ellopta a másik termékét, ezért mindegyik változtatott valamit az összetételen.

A 800-as folsavhoz ragaszkodtak (hisz az már bizonyított volt), de újabb összetevők kerültek a saját termékbe és az arányok, adagok is változtak.

Ma már akkora a választék, hogy csak nehezen lehet eligazodni a drága és a még drágább termékek között, de sokan nem merik megkockáztatni, hogy ne szedjenek valamit – főleg ha azt az orvos, védőnő ajánlotta (pedig nekik nem lenne szabad terméket reklámozni).

Mi a gond ezekkel a termékekkel?

Tulajdonképpen csak a folsav – Sőt! valójában a szerves folát – szükségessége bizonyított, a többiből csak úgy van benne - egy kevés.

…és ez az én problémám a terhesvitaminokkal.

Amikor megkérdezik tőlem, hogy a terhességre készülve, és az alatt, milyen vitamint szedjenek, azt szoktam válaszolni: „Nem tudok itt a boltban olyan gyenge multivitamint mutatni, mint ezek a terhesvitaminok.” Ugyanis azokban igazából nem sok hatóanyag van, ahhoz képest amennyire egy kismamának szüksége lehet.

A probléma ott van, hogy valójában senki sem tudja megmondani, hogy egy várandós anyukának melyik tápanyagból mennyire lenne szüksége. A vitaminszükséglet egyénenként – életmódtól és táplálkozástól függően – eltérő, és egy kismamán senki sem akar gyógyszerkísérletet végezni.

Egyébként is azt szoktam mondani, hogy bármilyen okos ember állította is össze a multivitamint, nem tudja, hogy nekem mire van szükségem. Mit viszek be az ételekkel és mit használok el a nap folyamán. Az igazából a szervezetünk tudja és egy természetes ételből kiválogatja ami kell, a többi pedig természetes módon kiürül.

A vitamingyártók többsége inkább csak a minimumot,  - esetleg picivel többet -, a napi ajánlott mennyiséget – RDA vagy IBÉ – vagy, (biztos, ami biztos) inkább kevesebbet tesz a készítményeibe. 

Mi az az Irányadó Beviteli Érték?

Ahhoz, hogy az életben maradáshoz szükséges vitaminokból és ásványi anyagokból ne szenvedjünk hiányt, Amerikában, az 50-es években meghatározták ezeknek a tápanyagoknak (az akkori tudás szerinti) minimális mennyiségét. Nem a szükséges és nem is az optimális mennyiségről van szó, hanem arról a mennyiségről, ami ahhoz kell, hogy egy alapvetően egészséges ember szervezete károsodás nélkül működni tudjon. Ezt nevezik RDA-nak (Recommended Dietary Allowance), azaz ajánlott napi táplálékbevitelnek, magyarul ÍBÉ, azaz Irányadó Beviteli Értéknek.

Tehát itt (egy elképzelt) alapvetően egészséges, egészséges életmódot folytató, egészségesen táplálkozó emberről lenne szó. Szóljanak, ha valaki ismer ilyet!

Nézzük például néhány ismertebb terhesvitamin összetételét, miből, hány százalék van: terhesvitamin gyógyhatású átverés folsav

A magzat fejlődése során az anya tápanyag tartalékaiból építkezik (ha van ilyen), elveszi a csontokhoz szükséges kalciumot, magnéziumot, D-vitamint; az idegrendszerhez szükséges jódot (jódhiány esetén ezért alakul ki terhességi pajzsmirigy alulműködés), a vérképzéshez a vasat. Nézzük például a fenti táblázatban a kalcium és magnézium mennyiségét, hogy lesz ez elég „kettőjüknek”? Vagy a jódot, ami egy egészséges ember jódszükségletét fedezné és nincs tartalék a magzat számára. 

Mint említettem, elképzelésünk sincs arról hogy egy kismamának - a terhesség bizonyos szakaszaiban – milyen vitaminra és ásványi anyagra lenne szüksége.

Ezért az alapelv a terhesvitaminoknál az, hogy biztos, hogy ne ártson, de az nem baj, ha nem használ. A legfontosabb, hogy sokat lehessen kérni érte.

Ez a másik probléma: Annyira drágák ezek a vitaminok a – sima multivitaminokkal szemben – hogy sokan nem engedhetik meg maguknak és inkább nem szednek semmit, még folsavat sem.

Mi az, ami valójában szükséges lehet?

- Folsav 800 mcg a 12. hétig (folát vagy metilfolát formájában),

- Jód 200 mcg (a magzat idegrendszerének kifejlődéséhez, az immunrendszer támogatására; legalább a 6. hónapig. A jódhiány a 4-5. hónapban vetélést okozhat.),

- Vas (csak, ha vérszegénység áll fenn), és

- D-vitamin 2000 NE (a téli időszakban, de azt mindenkinek ajánlott szedni).

… és más nem igazán, kivéve ha valamiből bizonyítottan hiány van.

A feleslegesen bevitt tápanyagok megterhelhetik a szervezetet, hiszen a felesleget fel kell dolgozni és kiüríteni, közömbösíteni.

Vannak hírek azzal kapcsolatban, hogy a vitaminoknak köszönhető túlzott hízásról vagy a magzat túlzott súlygyarapodásáról számolnak be, de erre tudományos bizonyíték még nincs, csak esély rá.

Természetes folsav források

Az ajánlások szerint a folsav szedését érdemes már a terhesség előtt legalább egy hónappal elkezdeni. Mivel a teherbeesés legtöbbször nem napra pontosan tervezve történik meg, ajánlott a táplálkozással már előre biztosítani a szükséges folsav mennyiséget.

Ebben segít, ha beiktatjuk a táplálkozásunkba a magas folsav tartalmú ételeket, mint például

  • szabad tartású állatok mája, (a nagyüzemi húsban csak a tápból származó anyagok vannak, plusz antibiotikumok, növényvédő szerek),
  • olajos magvak (földimogyoró, napraforgómag),
  • hüvelyesek (lencse, csicseriborsó, fekete- és vörösbab),
  • zöld leveles zöldségek (főként a spenót, brokkoli),
  • narancslé.

    terhesvitamin gyógyhatású átverés folsav

    Amit mi szoktunk ajánlani:

  • Folsav 1000mg,
  • Jódaqua, (jódhiány, vagy pajzsmirigy alulműködési hajlam esetén)
  • Spirulina alga napi legalább 3 gramm. A spirulina egy édesvízi „zöldség”. Tartalmaz fehérjéket, zsírsavakat és az összes vitamint és ásványi anyagot, nyomelemet, amire szükségünk lehet. Ráadásul túladagolni sem lehet mert a felesleg kiürül, mint bármelyik más élelmiszernél, illetve eltelít, laktat. Nálunk ezt használják a terhesség és a szoptatási idő alatt is.

Ha valaki mégis multivitaminhoz ragaszkodik, (mert például nem megfelelően táplálkozik), akkor adunk neki egy komplex alap multivitamint kiegészítve a fentiekkel, ha szükséges.

Ez az alap vitamin olcsóbb, mint a terhesvitaminok és nagyságrendekkel több tápanyag van, mint bármelyikben azok közül. Úgy állították össze, hogy inkább az optimális mennyiséget rakták bele, mint a minumumot – csak, hogy használjon is.

Mindenki maga dönti el, hogy a reklámot, márkanevet fizeti meg, vagy inkább hasznos dologért ad ki pénzt.

 

terhesvitamin gyógyhatású átverés folsav