A napokban mi is találkoztunk a vérplazma üzlet következményeivel. A mi városunkban is működik vérplazmaközpont és rengetegen járnak oda, nem ismerve (nem törődve) ennek a veszélyeit.

vérplazma vérplazmaadás plazmaferesis véradás donor veszély vérplazma központ

Mi is történt?

Egy régi vásárlónk bejött vásárolni és tanácsért. Hozott egy laboreredményt, azt értelmeztük, megbeszéltük. Mikor fizetni készült, láttuk, rosszul van. Gyorsan vittünk egy neki egy széket. Közben meséli, hogy most volt vérplazmaadáson, ezen a héten már másodszor és egyébként fél éve jár rendszeresen.

A székre már csak segítséggel tudott leülni, szinte belezuhant. Pár perc múlva elfehéredett, szája elkékült és lecsúszott a székről. Elájult. Azonnal átszóltunk a szomszédos orvosi rendelőbe, - jött is a doktornő. Addigra az illető, földön fekve magához tért. Felültettük, megitattuk – és újra elájult. Hamarosan megint magához tért, hívtuk a mentőket, mivel a doktornő (fekve) 50 per nem mérhető vérnyomást mért.

Miközben vártunk elmesélte hogy működik a rendszer és hogy már máskor is került kórházba emiatt. Felelőtlensége miatt leszidtam én is, leszidta doktornő is, a kiérkezett mentősök és a külön érkező mentőorvos is. :)

Szerencsére komoly baj nem történt „csak” elfogyott a vércukra és majdnem összeomlott a keringése. Néhány órás kórházi megfigyelés és infúzió után hazaengedték.

Később derült ki, hogy az illető egyébként biciklivel jött és hatalmas szerencséje, hogy nálunk és nem pár perccel később lett rosszul, amikor elindul a kerékpárral. Ha úgy esik el komolyabb sérülés is érhette volna, vagy elüti egy autó a forgalmas utcán.

vérplazma vérplazmaadás plazmaferesis véradás donor veszély vérplazma központ

Mi a vérplazma?

A vérplazma a vér halványsárga színű összetevője, amely oldott állapotban tartja a vérben található anyagokat. A teljes vérmennyiség 50-60%-át teszi ki. Legnagyobb része víz, és emellett tartalmaz oldott állapotú fehérjéket, szőlőcukrot (vércukrot), vízoldékony vitaminokat, ásványi anyagokat, hormonokat, immunsejteket és a véralvadáshoz szükséges anyagokat.  A vérplazma a szervezet fehérjetartalékaként is szolgál, létfontosságú az immunrendszer működéséhez, amely védi a szervezetet a fertőzésektől.

Plazmaadás gyakorlatilag vérátömlesztésnek felel meg (saját vérrel). Az eljárás során leveszik az alany vérét, átáramoltatják egy plazmaferezis-készüléken, ami kiszűri a vérből a cég számára szükséges anyagokat és a maradékot visszajuttatják a páciensbe. Egy-egy alkalommal 0,8-1 liter plazmát vesznek le, vagyis nagyjából a teljes vérmennyiség egyötöd részét.

Mi a vérplazmaadás veszélye?

 - A vér besűrűsödik (hiszen egy liter hiányzik a keringési rendszerből), emiatt csökken a véroxigén szint, ami fejfájást, ájulást okozhat.

 - Felborulhat a szervezet ásványi anyag, elektrolit egyensúlya, ami a keringés összeomlását eredményezheti,

 - Leesik a vércukorszint, ami fáradságot, koncentrációzavart, fejfájást, ájulást okoz,

 - Csökken az immunrendszer hatékonysága, mivel a működéséhez szükséges fehérjék és vitaminok jó része elveszett.

Ellentétben a teljes véradással a vérplazmaadás sokkal gyakrabban megtehető (nálunk a törvény évi 45 alkalmat engedélyez így sokan hetente kétszer is adnak).

A marketing szöveg szerint a legtöbb vérplazmát a szervezet képes természetes módon 48 órán belül visszapótolni – elméletileg -, de az hogy képes, nem jelenti azt, hogy meg is tudja tenni!

Ez az elméleti idő csak egy teljesen egészséges, egészségesen táplálkozó, egészséges életmódot folytató, fiatal emberre érvényes, - optimális körülmények között.

 A véradással ellentétben a plazmadonorok gyakran pénzt is kapnak térítésként a fáradozásért és ráfordított időért, ez általában 3-6000 Ft. Magáért leadott plazmáért donor nem kaphat pénzt, mivel az már szervkereskedelem lenne és az világszerte törvényileg tiltott. A plazmaközpontok a feldolgozott vérplazmát, magas áron adják el (akár 1200 dollár/hét/donor), úgyhogy ez végeredményben mégiscsak szervkereskedelem, csak másé lesz a nagy haszon.

Kérdés: megér-e pár ezer forintot a donornak hogy kockáztatja az egészségét és akár az életét is? Úgy látszik sokaknak igen, mert naponta 100-150 ember áll sorban, hogy vérét – és életét? – adja ennyiért.

vérplazma vérplazmaadás plazmaferesis véradás donor veszély vérplazma központ