Allergiás, de nem tudni pontosan mire? Kimutattak valamilyen allergiát, betegséget, de szezonon kívül – diétával is vannak tünetei?

Akkor ez valószínűleg nem is allergia!

Létezik egy tünetcsoport amiről valószínűleg még orvosa sem hallott (Tisztelet a kivételnek!) és emiatt rendszeresen félrekezelnek, félrediagnosztizálnak, ez a hisztamin intolerancia.

Először lássuk mi is az allergia és mi az intolerancia:

Az allergia az immunrendszer által kiváltott válasz bizonyos anyagokra. A folyamatosan termelt antitestek (ellenanyagok) miatt a szervezet a legkisebb mennyiségű allergénre is reagál.

Az intolerancia testünk nem immunjellegű reakciója, és olyankor alakul ki, ha szervezetünk nem képes feldolgozni, megemészteni, kiüríteni az élelmiszerek (és más anyagok) bizonyos alkotórészeit, illetve túlterhelődik a le nem bontott anyagokkal. (Például: ha megiszik egy liter tejet és tünetei lesznek, az valószínűleg a túlterhelés következménye - intolerancia. Ha csak egy kis kocka tejcsokit eszik és attól is rosszúl lesz - az már valószínűbb, hogy allergia.)

Egy kis tudomány: A hisztamin olyan biogén amin, mely testünkben a fehérjék lebontásakor keletkezik a hisztidin nevű aminosav átalakulásával (dekarboxilálásával) a szervezetben és a feldolgozott élelmiszerekben gyakran koncentráltan fordul elő. A hisztamin fontos szerepet vállal a szervezet védekező rendszerében, az immunrendszer hatékony működésében, az idegen anyagokkal szembeni védekezésben és  az allergiás reakciók létrejöttében.

allergia hisztamin táplálkozás intolerancia egészség migrén ekcéma fejfájás viszketés vérnyomás ingadozás

Az ételekből keletkező felesleges hisztamint a vékonybélben a DiAminoOxidáz (DAO) nevű enzim bontja le. Amennyiben csökken, vagy – a keletkező hisztaminhoz - nem elegendő a DAO-enzim termelése, a hisztamin felhalmozódik a szövetekben és változatos, sokszor allergiaszerű tüneteket produkál. A hisztamin intolerancia oka valószínűleg a vékonybelet érintő valamilyen károsodás, gyulladás, irritáció, mérgezés, gyógyszerek mellékhatása, illetve a túlzott fehérje fogyasztás miatti savterhelés.

A hisztamin intolerancia tünetei változatos módon jelentkezhetnek. A tünetek gyakorisága, száma és súlyossága is változó, és a hisztamin fokozatos felhalmozódása miatt sokszor nem is köthető egy bizonyos élelmiszerhez, anyaghoz. Akkor jelentkeznek tünetek, amikor a felhalmozódott hisztamin eléri az egyéni tolerancia küszöböt. Vagyis, lehet hogy egy gyanúsnak gondolt ételt elhagyunk, a tüneteink mégsem szűnnek meg.

Leggyakoribb tünetek:

  • Kisebb hasi görcsök, feszülés, puffadás, emésztőrendszeri diszkomfort érzés,
  • Fejfájás, migrénszerű tünetek, (frontokhoz nem köthető)
  • Orrfolyás, orrdugulás, könnyezés, szemviszketés, torok irritáció, asztmatikus tünetek,
  • Bőrkiütés, viszketés, ekcémás tünetek, pattanások,
  • Étkezés után jelentkező indokolatlan fáradtság, ingerlékenység, idegrendszeri problémák,
  • Hányinger, émelygés, étvágytalanság,
  • Szédülés, hőhullámok,
  • Időnkénti székrekedés, esetleg hasmenés,
  • Indokolatlan vérnyomás emelkedés, szapora szívverés – főleg étkezés után,
  • Felhalmozódás a zsírszövetekben és a bőr alatti kötőszövetekben, fogyási képtelenség.

Ezek a tünetek jelentkezhetnek önállóan is, vagy több tünet kombinációjaként. Sok esetben csak egyetlen erős tünet jelentkezik (pl. fejfájás, köhögés), amit a tünetek alapján gyakran félrediagnosztizálnak (pl. migrén, asztma).

Több olyan esetem is volt, amikor a fel nem ismert hisztaminos tünetek miatt kivettek epehólyagot, hasztalanul próbálkoztak szteroidos kezelésekkel, indokolatlanul szedettek vérnyomáscsökkentőket, sőt volt, akinek szívritmus szabályozót ültettek be, mert orvosai nem tudták „gyógyszeresen” beállítani a pulzusát („indokolatlanul” volt 50 és 130 is).  Legnagyobb eredmény, hogy a 20 éve folyamatosan tartó „migrén” (megfelelő diétával) egy hét alatt megszűnt.

Minden fehérje lebomlásakor keletkezik hisztamin, de a legtöbb problémát okozó anyagok a következők lehetnek:

Magas hisztamin tartalmú ételek:

  • baromfi, (főleg a csirke, pulyka)
  • hal (minden nem friss hal),
  • tojásfehérje,
  • sajtok, főleg az érlelt, füstölt típusok
  • élesztő, élesztővel készült ételek,
  • füstölt, pácolt, érlelt, fermentált (erjesztett) élelmiszerek (szalámi, kolbász, felvágottak, savanyúságok, erjesztett alkohol, stb.)
  • minden tartósítószerrel kezelt élelmiszer, befőttek, konzervek,
  • gyümölcsök / zöldségek: (főleg a gyorsan romló-erjedő) cseresznye, eper, málna, banán (érettebb), áfonya és minden bogyós, sárgabarack, ribizli, szilva, /spenót, paradicsom, gombák,
  • olajos magvak, (főleg a dió, kesudió)
  • élelmiszer adalékok: tartarazin, mesterséges élelmiszer színezékek, minden tartósítószer (Nátrium-benzoat,  benzoesav, szulfitok, szalicil, nitritek, BHA, BHT)
  • fűszerek: chili, ánizs, szegfűszeg, szerecsendió, curry por, csípős paprika, fűszerkömény
  • egyéb: szója termékek, minden fermentált termék, pl. fekete tea, kakaó, csokoládé; gyümölcstea, cola, erjesztett alkohol, ecet, savanyított termékek, mustár, stb.allergia hisztamin táplálkozás intolerancia egészség migrén ekcéma fejfájás viszketés vérnyomás ingadozás

Saját hisztamin termelést is fokozó, lerakódott hisztamint felszabadító ételek:

  • nyers tojásfehérje (pl. majonéz)
  • kagyló
  • eper
  • paradicsom
  • hal
  • csokoládé
  • ananász
  • minden citrusféle gyümölcs,
  • alkohol
  • fahéj

Hisztamin lebontását gátlók:

  • Mindenféle tartósítószer, (hiszen azért van az ételben, hogy gátolja a lebomlást és ezzel a lebontást is)
  • Vérhígító „gyógyszerek”, aszpirin származékok,
  • Vérnyomáscsökkentők,
  • Antibiotikumok (húsban, tejben is),
  • Hashajtók,
  • Hormonkészítmények (húsban, tejben is)
  • Görcsoldók, izomlazítók

Tudom, ez így elsőre szörnyűnek tűnik, hiszen „akkor nem ehetek semmit!”, de van segítség. Minél hamarabb derül ki a hisztamin intolerancia, annál nagyobb az esély, hogy helyreállítható a saját hisztamin lebontás és nem kell életünk végéig szigorú diétát tartani, csak jobban odafigyelni.

A következő részben jön a megoldás!