Értelmetlen a túl szigorú diéta.

Nagyon sok embert érint a Candida gomba (Candida albicans) fertőzés és talán emiatt is rengeteg tévhit, félreértés kering ezzel kapcsolatban.

Sokszor teljesen értelmetlen, felesleges és veszélyes diéták kezelések terjednek az interneten, de hosszú távú megoldást egyik sem ad, mert a kiváltó okokat nem szűntetik meg.

Orvosi szempontból a legtöbb esetben a candida gombásodást sokszor nem is veszik komolyan, arra hivatkozva, hogy az egy természetes, szinte mindenkiben megtalálható gomba.

Ez valóban így van; a nyugati lakosság közel 90%-ának bélrendszerében kimutatható ez a gomba, és az esetek nagy többségében semmilyen problémát, tünetet sem okoz. Normálisan csak a vastagbél első szakaszában, a vakbélben van jelen nagyobb mennyiségben.

Baj akkor lesz, ha ez a gomba túlszaporodik, illetve a vastagbélen kívül, máshol is megtelepszik.

egészség Candida probiotikum gyomorsav bélflóra antibiotikum viszketés

A candida gomba elszaporodásának legfőbb okai

A fertőzés kialakulásának 3 fő oka van:

  • A bélflóra egyensúlyának felborulása, a hasznos baktériumok pusztulása. Ez leggyakrabban antibiotikum kezelés következménye, ami válogatás nélkül elpusztítja az ártalmas és a hasznos baktériumokat is, ugyanakkor hatástalan a gombákra. De okozhatja más mérgezés, folyamatosan szedett „gyógyszer”, fogamzásgátló tabletta is.
  • Túlzott szénhidrátfogyasztás. A nagymennyiségben elfogyasztott cukrok és finomított szénhidrátok egy része lebontás, hasznosulás nélkül halad át a vékonybélben, és bőséges élelemmel látják el a cukrot „szerető” candidát. Ezzel gyakorlatilag túletetjük a gombákat és azok kiszorítják a hasznos baktériumokat, és túlszaporodnak.
  • Saverrózió, „túlsavasodás”. A bélrendszerben természetes állapotban semleges, vagy enyhén lúgos pHértékű közeg van. Ez kedvez a bélflóránknak, de nem igazán jó a gombáknak. A nem megfelelő táplálkozás révén sok tápanyagmaradvány lebontás nélkül, emésztetlen, vagy csak félig emésztett állapotban kerül a bélrendszerbe. A vastagbélben már nincs lebontás, így az idekerült fehérje és szénhidrát maradékok erjedésnek indulnak. Az így kialakuló savas közeg ideális az erjedést kedvező gombáknak (és rákos sejteknek), de nem jó a hasznos baktériumainknak. Ugyancsak savas közeg alakulhat ki a stressz miatt a bélbe jutó gyomorsav, ideges eredetű hasmenés miatt is.

A candida túlszaporodása számtalan kellemetlen tünetet tud okozni.

- Ezt leginkább a nők szokták megtapasztalni, ha - a széklettel egyébként is ürülő gomba – a normálisnál nagyobb mennyiségben kerül a hüvely környékére.  Ilyenkor jelentkezik a hüvelyfolyás.

Első védekezésként a hüvely fokozott váladéktermeléssel próbálja kimosni a gombákat. Ha a gombák bejutnak a hüvelybe a váladék színe, szaga, állaga megváltozik, de ez már a fertőzés következménye. Ennek kísérő tünete az állandó viszketés, égő érzés, fájdalom.

Kívülről jött fertőzés (pl. uszoda, nyilvános WC, partner) esetén a gombásodásra alkalmazott krémek, kúpok, tabletták segíteni szoktak, de ha a probléma oka a saját bélrendszerben van, akkor az orvosi kezelés csak ideiglenes megoldás és a visszafetőződés garantált.

- Másik jellemző tünet a végbéltáji viszketés. Ez már a candida túlzott elszaporodását jelzi és jellemzően megelőzi a hüvelyi tüneteket. Férfiaknál ez az irritáció jelzi legjobban a gomba elszaporodását és legtöbbször csak ez az egyetlen tünet.

- Puffadás, leginkább az alhasban. Egészséges bélflóra esetén a vastagbélbe jutó tápanyag maradványokat a bélbaktériumaink lebontják, a gombák viszont erjesztik. Az erjedésből keletkező gázok megrekednek a bélredőkben és ekkor jelentkezik a puffadás.

-Torok irritáció, nyeldeklés, visszatérő mandulagyulladás. A gomba megtelepedhet a száj nyálkahártyáján is.  Ez lehet külső fertőzés következménye, vagy akkor fordul elő, ha a gomba – spórái által, véren keresztül - már az egész testben elterjedt.

Ennek egyik jellemző tünete jellemzően a nyelv hátsó részén – súlyosabb esetben az egész nyelven – megjelenő fehéres-sárgás lepedék, ami vizes öblögetés, gargalizálás után sem tűnik el.

Leginkább akkor tud a candida megtelepedni a szájban és a torokban, ha egyéb fertőzés, vagy a gyomorból származó savas irritáció következtében a nyálkahártya felmaródik. Erről részletesen itt olvashat. Ezt gyakran égő érzés kíséri a torokban és a szájban.

Sok esetben a gombásodás a valódi oka a kisgyerekeket érintő, visszatérő „tüszős mandulagyulladásnak” és nem baktérium. Ha a mandulagyulladásnál alkalmazott többszöri antibiotikum kúra nem hatásos, érdemes kenetet vetetni a torokváladékból és gombatesztet végeztetni, mielőtt az orvos rutinból kivenné a gyerek manduláját.

Ezt mi is majdnem megjártuk, amikor a lányunk bölcsödébe járt. Végül a mandulaműtét helyett csak egy torokecsetelő kezelésre volt szükség.

- A fejbőr korpásodása, fülviszketés. Az irritáló samponok, hajfestékek, és egyéb kozmetikumok hatására a fejbőr fokozott faggyútermeléssel reagálhat. Az irritáció elleni védekezésként a bőr felszínén levő zsíros rétegalakul ki, ami ideális táptalaj a gombáknak. Ugyanez a helyzet a fülzsírral is, ahova legtöbbször kívülről kerülnek a gombák. egészség Candida probiotikum gyomorsav bélflóra antibiotikum viszketés

Megoldásként kerülni kell az irritációt okozó vegyszereket, és fertőtlenítő hatású samponok használata javasolt. Candida ellen tökéletesen beváltak a teafaolaj, rozmaring, boróka, eukaliptusz, erdei fenyő illóolajat, vagy grapefruit mag kivonatot tartalmazó samponok. Leghatásosabb a teafaolaj, de ezekkel is vigyázni kell – lásd lejjebb.

- Körömgomba az ilyen problémával küzdők nagy többségének a bélflórájával sincs minden rendben és ott is elszaporodhattak a gombák (nem a körömgombát okozók). A szervezet nehezen visel „kétfrontos harcot” és inkább a belső állapot helyreállítására törekszik, így a perifériák (bőr, köröm) a háttérbe szorulnak.

A körömbomba kezelésével egy időben ajánlott a bélflórát is helyre állítani a megfelelő probiotikumokkal, így hatékonyabb lehet a külső kezelés is.

- Bőrproblémák, viszketés, pikkelyes, hámló területek, száraz fehéres foltok, nehezen gyógyuló sebek. Külső gombás fertőzés eseten egy alapos tisztálkodás is megoldhatja a problémát, de súlyos esetben a gomba már megtelepedett a bőr felső hámrétegeiben és ilyenkor hosszabb kezelést igényel, - sokszor belsőleg is.

- Húgyhólyag, húgyúti fertőzések. A hólyagban leggyakrabban baktériumok okoznak gyulladást, de nagyon sok esetben a candida is megjelenik. (A hólyagproblémákról itt olvashat.) Gyakran találkozom azzal, hogy már a sokadik antibiotikumos kezelést írja fel az orvos a hólyaghurutra – hatástalanul -, de nem jut az eszébe, hogy más is állhat a háttérben.

Érdemes ilyenkor vizelettenyésztést kérni, kifejezetten a candidára. Gyakran a gombás fertőzés az antibiotikumok következményeként jelenik meg a hólyagban és ilyenkor bizonytalan, hogy a tenyésztéskor kimutatott gomba valójában honnan származik, a bélből, vagy magából a hólyagból. Elsődleges ilyenkor is a bélflóra helyreállítása és kontrollként a többször megismételt vizeletvizsgálat. Végső megoldásként a hólyagtükrözés is bevállalható és ilyenkor szokott kiderülni, hogy gombatelepek vannak a húgyhólyag falán, ami hólyag és hüvelyi visszafertőződést tud okozni.

Visszafertőződés. A gombafertőzést legtöbbször belső eredetű, ilyenkor nem sokat ér a tünetek külön-külön kezelése.

Nálunk bevált egy hármas kezelési módszer, ami – nők esetében – egy bélflóra helyreállító, egy hüvelyflóra helyreállító probiotikumos, és egy véren keresztül ható, komplex vírus-, gomba- és baktériumölő készítményből áll (ami nem károsítja a bélbaktériumokat).

Gyakori fertőzés esetén a párkapcsolatban élőknél ajánlott mindkét felet egyszerre kezelni, mert a párok megfertőzhetik egymást. Ez az adok-kapok, a „ping-pong effektus”.

A férfiak lgtöbbször tünetmentesek (ezért nem is veszik komolyan) – de candida hordozók. A nő szenved és jár kezelésre, majd miután kigyógyult, újra megfertőződik - a partnerétől. Hogy ki a valódi „gazda”, az óvszer használatával néhány hét alatt kideríthető. Ha óvszer használata mellett a nő panaszmentes marad, akkor a férfi a „hunyó”, ha megbetegszik, akkor valószínűleg nála van a probléma forrása.

Hajlamosító tényezők

A fenti három fő kiváltó ok mellett hajlamosít a candida fertőzésre a vakbélműtét is. Ilyen kor valójában nem a vakbelet, hanem az ahhoz csatlakozó féregnyúlványt távolítják el. Tíz évvel ezelőtt még az állította a hivatalos orvoslás, hogy azt nyugodtan ki lehet venni, mert az csak egy evolúciós csökevény és semmi szükség rá (nekem is kivették).egészség Candida probiotikum gyomorsav bélflóra antibiotikum viszketés

Nemrégiben jöttek rá, hogy mégis csak szükség van rá - hiszen a Természet semmit nem hoz létre feleslegesen -, ugyanis itt szaporodnak (védetten) a hasznos baktériumaink! Akkor gyullad be ez a bélszakasz, ha kórokozok telepednek meg benne a jók helyett. (Ma már Nyugaton inkább egy antibiotikumos kezelést és bélflóra helyreállítást javasolnak vakbélgyulladás esetén is, és csak végső esetben kerül sor műtétre.)

Akinek eltávolították a „vakbelét”, annak károsodás esetén nehezebben regenerálódik a bélflórája, nagyobb esélye van a gombás fertőzésre.

Táplálkozás – tévhitek

A neten feleslegesen szigorú és értelmetlen „candida diétákat” lehet olvasni.

Száműznek az étrendből szinte minden szénhidrátot, arra hivatkozva, hogy „ candida a cukorból él”. Ez igaz is, csak az a baj - hogy mi is. Az ember első számú energiaforrása a szénhidrát, hiszen sejtjeinknek és az agyunk szőlőcukor kell. Minden szénhidrátot szőlőcukorrá alakítunk át, de még a zsírból és a fehérjékből is cukor lesz, ha arra van szükség. Így nem lehet kiéheztetni a gombát, mert hamarabb merül ki a szervezet energia tartaléka. Ennek következménye lesz az állandó fáradtság, fejfájás, kimerültség és az édesség (szénhidrát) utáni vágy is.

Nézzük a legelterjedtebb tévhiteket:

- „Ne egyél élesztős terméket, mert az élesztő is gomba.”

Ezzel több baj is van: az élesztőben teljesen más gombafaj (fajok) van, mint a candida és semmi közük egymáshoz. Olyan ez, mintha azt mondanánk, hogy a róka és a farkas ugyanaz az állat, mert kutyaféle mindkettő. Hát nem ugyanaz.

A candida a vastagbélben él, az élesztő pedig a gyomorba kerül és a kettő között van kb. 6 méter vékonybél; ráadásul a gyomorba került gombákat megemésztjük, a gyomorsavban elpusztulnak.

Az élesztővel készülő ételeket ugye nem nyersen esszük, hanem megsütjük. 180-200 fokos sütés után legfeljebb az élesztőben levő B-vitaminok jutnak el a bélbe, gomba már biztos nem. Természetesen nem ajánlott ilyenkor (sem) marékszám enni a nyers élesztőt, mert a nagy mennyiségből azért valami lejuthat a vakbélbe, plusz munkát adva a bélbaktériumainknak.

- „Kerülni kell a gyümölcsöket, mert azokban sok a cukor!”  Igen a gyümölcsökben cukor van, - azért szeretjük őket. Csakhogy a cukrok nagy része gyümölcscukor (fruktóz) amit a gombák nehezebben hasznosítanak, mint a finomított cukrokat, ezenkívül szénhidrát tartalmuk másik része inulin, amit a gombák nem tudnak lebontani, de bélbaktériumaink elsődleges tápanyagaként szolgál. A gyümölcsökben sok emészthetetlen rost is van, ami fokozza a bélmozgást, gátolja apangást, kisöpri a beleket.

- „Szénhidrát helyett egyél fehérjéket!”  Hááát, ha nagy mennyiséget meg tudsz emészteni (mint egy oroszlán). A legtöbb ember nem tud. A le nem bontott fehérjék viszont erjedésnek indulhatnak a bélrendszerben, ami károsítja a bélbaktériumainkat és kedvez a gombáknak. A fehérjék megemésztése sok gyomorsavat generálhat – és már meg is van a candida fertőzés egyik fő oka.

A megoldás, segítség

Legfontosabb a bélflóra helyreállítása, a megfelelő, bélben oldódó probiotikumokkal. Ezekről részletesen itt olvashat.

A candida orvosi kezelése - szokás szerint – csak a tüneteket szűntetik meg (ha megszűntetik) a kiváltó ok megmarad, tehát gyakori fertőzés esetén széleskörű kezelésre van szükség. Sajnos a belsőleg, főleg hosszabb időn át szedett gombaölő szerek a bélrendszert is terhelik.

Nagyon fontos a személyes higiénia, a rendszeres és alapos tisztálkodás. - És itt is van egy probléma. Az erős fertőtlenítő hatású szerek nem csak a gombát, hanem a bőrön normálisan élő ártalmatlan baktériumokat és gombákat is elpusztítják. A steril felületen pedig konkurenciamentesen meg tudnak telepedni ismét a gombák, ha a belső forrásukat nem kezeljük.

A kezdeti fertőtlenítés után – amikor a tünetek elmúlnak – érdemes semleges hatású tisztálkodó szereket használni.

Kiirtható a candida?

Igen. Számtalan gombaölő készítmény létezik, de sajnos a legtöbb gombaölő szer (természetes és szintetikus is) a hasznos baktériumokat is károsítja, főleg ha hosszabb időn keresztül kell szedni. (Lásd a kiváltó okokat.)

Csak olyan készítmény ajánlható, ami lehetőleg már a gyomorban felszívódik, közvetlenül nem jut le a vastagbélbe és a véren keresztül, vagy kizárólag helyileg hat.

Táplálkozás

Legfontosabb, hogy ne etessük a gombát!

Candida fertőzés esetén tilos mindenféle finomított szénhidrát fogyasztása (egyébként sem ajánlott).

Tehát tilos a cukor minden formája (a méz is), a fehérliszt és az ezzel készült minden étel, a fehér rizs, a burgonya. Ezekből az emésztés során egy sűrű pép (gyakorlatilag egy ragacs) képződik, ami megtapadhat a bélben és könnyen erjedésnek indulhat.

Mértékkel fogyasztható viszont minden teljes kiőrlésű gabona és más magas rosttartalmú étel. Ezek egyrészről teltségérzetek okoznak (így kevesebb szénhidrátot eszünk), gyorsabban haladnak végig a bélrendszeren (rövidebb ideig „etetik” a gombát), és kitakarítják a vastagbelet, kisöprik az erjedő maradékokat és magát a candidát is.

Mindenhez együnk sok-sok zöld leveles zöldséget, például salátaféléket. Ezek nem táplálják a gombákat, telítenek, rengetek emészthetetlen rostot tartalmaznak, amelyek „takarítanak”.

A zöld növények magas klorofill tartalma (ez adja a zöld színt) fertőtlenít, gátolja az erjedést, enyhén lúgos közeget teremt a bélben, ami ideális a hasznos baktériumoknak, de nem jó a gombáknak. Ha már a székletnek enyhén zöld színe van az elfogyasztott zöldségektől, akkor biztos elegendő zöldet ettünk és ilyen „klorofilldús” környezetben nem sok esélye van a gombáknak.egészség Candida probiotikum gyomorsav bélflóra antibiotikum viszketés

A zöld fűszerek (zsálya, bazsalikom, oregánó, kakukkfű, rozmaring, stb.) fertőtlenítő, gombaölő hatásuk mellett az emésztést is serkentik, így csökkentik a pangás, erjedés esélyét. Használjuk ezeket rendszeresen az étkezéseknél.

Kerüljük, illetve minimalizáljuk az eleve erjesztett, vagy erjedésre hajlamos ételeket, mert ezek – ha nem emésztjük meg tökéletesen – fokozhatják az erjedést a belekben.

Együnk könnyen emészthető ételeket, lehetőleg több kisebb adagra elosztva, hogy elkerüljük az esetleges pangást a belekben.

Figyeljünk a bélflóra megfelelő állapotára. Hajlam esetén megelőzésre a bélben oldódó probiotikumok kis dózisban folyamatosan is szedhetők. Érdemes ezeket lefekvés előtt bevenni. Ha nincs rájuk szükség, nem jut nekik hely, gyszerűen kiürülnek, de ha meg tudnak telepedni, akkor kiszorítják a bélrendszerből a gombákat.

egészség Candida probiotikum gyomorsav bélflóra antibiotikum viszketés