Értelmetlen a túl szigorú diéta.

Nagyon sok embert érint a Candida gomba (Candida albicans) fertőzés és talán emiatt is rengeteg tévhit, félreértés kering ezzel kapcsolatban.

Sokszor teljesen értelmetlen, felesleges és veszélyes diéták kezelések terjednek az interneten, de hosszú távú megoldást egyik sem ad, mert a kiváltó okokat nem szűntetik meg.

Orvosi szempontból a legtöbb esetben a candida gombásodást sokszor nem is veszik komolyan, arra hivatkozva, hogy az egy természetes, szinte mindenkiben megtalálható gomba.

Ez valóban így van; a nyugati lakosság közel 90%-ának bélrendszerében kimutatható ez a gomba, és az esetek nagy többségében semmilyen problémát, tünetet sem okoz. Normálisan csak a vastagbél első szakaszában, a vakbélben van jelen nagyobb mennyiségben.

Baj akkor lesz, ha ez a gomba túlszaporodik, illetve a vastagbélen kívül, máshol is megtelepszik.

egészség Candida probiotikum gyomorsav bélflóra antibiotikum viszketés húgyhólyag

A candida gomba elszaporodásának legfőbb okai

A fertőzés kialakulásának 3 fő oka van:

  • A bélflóra egyensúlyának felborulása, a hasznos baktériumok pusztulása. Ez leggyakrabban antibiotikum kezelés következménye, ami válogatás nélkül elpusztítja az ártalmas és a hasznos baktériumokat is, ugyanakkor hatástalan a gombákra. De okozhatja más mérgezés, folyamatosan szedett „gyógyszer”, fogamzásgátló tabletta is.
  • Túlzott szénhidrátfogyasztás. A nagymennyiségben elfogyasztott cukrok és finomított szénhidrátok egy része lebontás, hasznosulás nélkül halad át a vékonybélben, és bőséges élelemmel látják el a cukrot „szerető” candidát. Ezzel gyakorlatilag túletetjük a gombákat és azok kiszorítják a hasznos baktériumokat, és túlszaporodnak.
  • Saverrózió, „túlsavasodás”. A bélrendszerben természetes állapotban semleges, vagy enyhén lúgos pHértékű közeg van. Ez kedvez a bélflóránknak, de nem igazán jó a gombáknak. A nem megfelelő táplálkozás révén sok tápanyagmaradvány lebontás nélkül, emésztetlen, vagy csak félig emésztett állapotban kerül a bélrendszerbe. A vastagbélben már nincs lebontás, így az idekerült fehérje és szénhidrát maradékok erjedésnek indulnak. Az így kialakuló savas közeg ideális az erjedést kedvező gombáknak (és rákos sejteknek), de nem jó a hasznos baktériumainknak. Ugyancsak savas közeg alakulhat ki a stressz miatt a bélbe jutó gyomorsav, ideges eredetű hasmenés miatt is.

További részletek és a megoldás itt olvasható