Napjaink egyik slágerterméke, a chia mag. Csodaélelmiszernek, „superfood”-nak állítja be a kereskedelem marketing gépezete. Valóban olyan jó, mint amit írnak róla, vagy csak egy egzotikus növény és nem tud többet, mint a hazai élelmiszereink, például a lenmag?

Nézzük miről is van szó!

chia mag lenmag chia puding átverés gyógyhatású omega 3 lenmagolaj

A chia mag, más néven az azték zsálya (Salvia hispanica), egy a mentával és árvacsalánnal rokon, Közép-Amerikában őshonos, de már Dél-Amerikában is elterjedt növény. A mexikói ősi kultúrákban fontos szerepe volt, de később csökkent a népszerűsége.

Az őrölt chia mag a szegények eledele volt Paraguayban, Bolíviában, Argentínában, a tápanyagban szegény kukoricakása, vagy kukoricakenyér dúsítására használták, illetve – jobb híján – italként fogyasztották. chia mag lenmag chia puding átverés gyógyhatású omega 3 lenmagolaj

Ez egészen a 2010-ig így volt, amikor az amerikai marketing ipar felkapta, és szuper élelmiszerként kezdte reklámozni – sztárok segítségével -, mint fogyókúrás csodaszert. A külföldi kereslet miatt felment az ára, és ma már Bolíviában (a legnagyobb termelő) a szegények nem tudják megfizetni, ezt az egykor olcsó, senkinek sem kellő növényt.

Egészségügyi hatások

- Cukorbetegség – rosttartalma lassítja a szénhidrátok felszívódását,

- Erősíti a csontokat – magas ásványi anyag tartalma miatt,

- Fogyókúránál – teltségérzetet okoz, lassítja a tápanyagok felszívódását,

- Székrekedés – nagymennyiségű vizet köt meg, zselésedik, ezáltal lazítja a székletet,

- Védi a szívet – zsírsavtartalma gátolja a zsírcseppek összetapadását, javítja a vér áramlását,

- Omega3 tartalma védi az egész keringési rendszert,

segíti az idegrendszer működését,

növeli az immunrendszer hatékonyságát.

Nos, miről is írtam a fentieket?

A Chia magról és a Lenmagról. MINDKETTŐRŐL!

Ugyanis pontosan ezek a kedvező élettani hatásai a nálunk honos, közönséges lenmagnak is. A különbség minimális, de árban a chia a nagyobb üzlet! És itt az üzleten van a hangsúly, nem a gyógyhatáson.

Hasonlítsuk össze a kettőt. (Az interneten számos különböző tápanyagleírás található én ezért a hivatalos amerikai USDA adatbázis méréseit használom.)

chia mag lenmag chia puding átverés gyógyhatású omega 3 lenmagolaj

A leírások szerint a chia magnak kiemelkedő az Omega 3 zsírsav tartalma, de ez leginkább a kipréselt olajra vonatkozik és nem a teljes magra, abban már a lenmag a jobb.

Vitamin és ásványi anyag tartalomban nincs jelentős különbség, de a lenmagban kétszer annyi – az idegrendszer működéséhez nélkülözhetetlen – B1 vitamin van, mint a chia magban.

A lenmag hatszor annyi omega-3-at tartalmaz, mint a legtöbb halolaj. A lenmag és az olaja valószínűleg a legkönnyebben hozzáférhető növényi omega-3 forrás (alfa-liponsav - ALA).

A lenolajnak kiemelkedően jó az omega3 – omega6 aránya háromszor több 3-at tartalmaz, mint 6-ot. (A növényi omega3-at egyébként a szervezet kb. 10 %-os hatékonysággal alakít át (az ember számára hasznosítható) EPA, illetve kb. 5%-ban DHA zsírsavakká. Ez az átalakítás egyénenként változó mértékben megy végbe, de nők esetében hatékonyabban történik meg, így jobban tudják hasznosítani a növényi zsírsavakat, mint a férfiak.)

Összességében a chia magnak valóban vannak pozitív hatásai, csak éppen nem olyan jelentős, mint amennyire a reklámok sugallják, hiszen a lenmagnak is közel azonosak a kedvező élettani hatásai.

Valójában a chia mag hatásáról alig készültek kutatások (régen senkit sem érdekelt, az EU-ban pedig még új élelmiszernek számít).

A vizsgálatok általában az őrölt chia maggal történtek, mert abból könnyebben felszabadulnak a szervezet számára szükséges tápanyagok.

Az eddig elvégzett, és a  tudományos adatbázisokban megjelent eredmények sem igazolják a chia mag kiemelkedő hatását. Sőt! az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) a chia mag fogyasztásának veszélyeire hívja fel a figyelmet. Napi fogyasztását maximum 15 gr mennyiségben javasolják, mivel emésztési problémákat okozhat, és azt sem tartja kizártnak, hogy a chiának allergizáló hatása van. Néhány esetben a szezámmagra illetve a mustárra érzékenyeknél lépett már fel allergiás reakció.

… és most lássuk még a lenmagot is! 

A len (Linum usitatissimum) az egyik legrégibb kultúrnövényünk, amelyet évezredek óta termesztenek az emberek a rostjáért, ehető magjáért illetve az abból nyerhető olajáért.chia mag lenmag chia puding átverés gyógyhatású omega 3 lenmagolaj Két ismert változata van a barna és az arany lenmag.

A barnának erőteljesebb a sárgának enyhébb diós íze van. Olaja kellemes, fűszeres ízű.

A lenmagot már az i.e. II. évezredben is termelték és használták gyógyszerként.

Lenmagolaj egyéb gyógyhatása (ezt a chia nem tudja):

Gyulladáscsökkentő hatása miatt segít az ízületi gyulladásokon, a légutak gyulladásos megbetegedésein, a májjal kapcsolatos betegségekben, ekcémán, pikkelysömörön és más bőr problémákon. Hatásos még gyomorfekély, bélgyulladás, aranyér esetén is. (A chia olajról ilyen tapasztalat, kutatási eredmény nincs.)

Az egész lenmag hasznos tápanyagainak egy része nem tud hasznosulni a szervezetben, mert a maghéj felületén található nyálkaanyag nem emészthető - ezért ajánlják, hogy fogyasztás előtt kicsit törjük, daráljuk össze a magokat. Természetesen az a legszerencsésebb, ha nemcsak alkalmilag, gyógynövényként, hanem egészséges táplálékként, sőt, kellemes, dióhoz hasonlító íze miatt is rendszeresen fogyasztjuk.

A lenmag gátolhatja némely „gyógyszer” és egyéb vegyi anyag felszívódását,  ezért a lenmag és valamely másik szer alkalmazása között legalább 2 óra teljen el.

A chia maggal kapcsolatban ilyen vizsgálatot még nem végeztek, de mivel (a lenmaghoz hasonlóan) ez is zselésedik, így ez a hatás is valószínűsíthető.

Most már mindenki el tudja dönteni, hogy melyikre van nagyobb szüksége, a chia maggal, vagy a lenmaggal jár jobban. Adalékként még az árakról; forgalmazótól és a kiszereléstől függően az árak eltérhetnek, de nagyjából az alábbiakkal lehet kalkulálni:

Chia mag: 100 g340 Ft,

Lenmag: 100 g76 Ft.

Lehet mérlegelni az ár/érték arányt, kinek mi éri meg (a forgalmazóknak biztos, hogy a chia)!

Ja! A chia puding. Na, ez az, amit őshazájában valószínűleg sohasem készítettek, de kellett valami fogyasztási javaslatot mutatni a vevőknek. Egyébként az arany lenmagból ugyanúgy el lehet készíteni, mert annak nincs olyan erős íze, mint a barnának (és szebben is néz ki).

chia mag lenmag chia puding átverés gyógyhatású omega 3 lenmagolaj