Nem a koleszterin a hibás!

A fejlett, nyugati világban ez egyik vezető halál ok az érelmeszesedés következtében kialakuló szívinfarktus és más érrendszeri betegségek. Ennek elsődleges okai az életmódunkban és a táplálkozásunkban keresendők.

Testünkben a vérben található oxigént és tápanyagokat az érrendszerünk szállítja a sejtekhez, szövetekhez.  A legnagyobb ereink az artériák falát rugalmas izomszövet alkotja, belső felületüket pedig az érbelhártya borítja. Ez a hártya „selyem finomságú”, sima, normál körülmények között semmi sem képes rajta megtapadni, így a vér áramlása akadálytalanul történhet.

Az érelmeszesedést az artériák (ütőerek) belső falára meszes lerakódások (plakkok) okozzák. Ennek következtében az érfalak merevvé válnak (nő a nyomás), az erek beszűkülnek. A szűkebb, merev csöveken a vér nem tud megfelelően áramlani, a szűkületeknél a vér besűrűsödik, fokozódik a lerakódás. A beszűkült erek könnyen elzáródhatnak, és ennek következménye lehet a szívinfarktus, az agyvérzés (stroke), vagy a láb ereinek elzáródása következtében kialakuló trombózis.

Az érelmeszesedés elsősorban az idősebb korosztályt érinti, de nem idős korban alakul ki! A folyamat fiatal (akár már tizenéves) korban elkezdődik és „hosszú évek kitartó munkájának következménye” lesz az érelzáródás. Már 18-20 éves korban is kimutathatók a meszesedés kezdeti jelei.

egészség érelmeszesedés érszűkület koleszterin szívinfarktus

Az érelmeszesedés tünetei

További részletek itt