A story:

Idősebb, jól öltözött pár jött be és - egy cetlire felírt - gyógyhatású készítményt keresett. Mutatom a keresett terméket és a következő párbeszéd történt:

  • Ez tényleg jó refluxra?
  • Igen, ez segíthet gyomorsav problémák esetén.
  • Mert a barátnőm, az XY doktornő azt mondta, hogy neki bevált. Én már az évek alatt mindent kipróbáltam, amit patikában kapni lehet, de fent van a savam.
  • Most is szed valamit, protonpumpa-gátlót?
  • Hát persze!
  • Jó eséllyel attól van sava!
  • Ne mondjon már ilyet! Én orvos vagyok!
  • Az nem jelent semmit! Olvassa el a betegtájékoztatót, abban is benne van. :)

Mikor rákérdeztem, hogy protonpumpa-gátlód szed-e, csak nézett rám csodálkozva, hogy honnan ismerem én ezeket. Utána szoktam nézni a dolgoknak és én, elolvasom a betegtájékoztatókat is.

reflux gyomorsav savcsökkentő mellékhatás gyomorégés puffadás székrekedés egészség

Nézzük, hogy működnek a savcsökkentők

„A gyomorban a savelválasztás úgy történik, hogy a gyomor belső falában olyan csatornák találhatók amelyek savasságot okozó hidrogénionokat juttatnak a gyomorba; ezeket a csatornákat protonpumpának nevezik.

A protonpumpa-gátlók olyan gyógyszerek, melyek megakadályozzák ennek a pumpának a működését, és ezzel napi egyszeri adagban akár 100%-osan is meggátolhatják a gyomor savtermelő képességét.”

Vagyis – egyszerűen – LEÁLLÍTJÁK AZ EMÉSZTÉST! A gyomor viszont addig fog savat termelni, amíg egy falat étel is van benne, hiszen neki az a dolga. Sokszor a szervezet túlkompenzálja az orvosságok hatását és még több savat fog termelni, hiszen a kiváltó ok (a nem megfelelő táplálkozás, stressz) nem szűnik meg a savcsökkentőtől.

A gyomorsavtermelés a gyomorban lévő táplálék hatására indul meg, az étkezések közötti időben csak minimális savat válasz ki. Vagyis akkor szaporodik fel a gyomorsav, ha az elfogyasztott étel pang a gyomorban, és azt NEM TUDJUK MEGEMÉSZTENI! 

Ilyenkor még evés után több órán át termelődik a gyomorsav, ami vagy a gyomorban marad (fekély), vagy a nyelőcsőbe kerül (reflux), vagy a bélbe jut (bélgyulladás, felszívódási zavar). Az arra hajlamos embereknél a savtermelés leállításával az étel emésztetlenül kerül a bélbe és ott erjedésnek indulva puffadást okoz, illetve az orvosság következményeként az egész emésztőrendszer működése lelassul és bekövetkezhet a székrekedés.

A most használatos orvosi protokoll szerint a fő cél a gyomorsavcsökkentés. Ezzel szemben amerikai kutatások kimutatták, hogy a bizonyítottan refluxban (nyitott gyomorszáj) szenvedő betegek 83%-ának nem sok, hanem kevés a gyomorsava!!!

reflux gyomorsav savcsökkentő mellékhatás gyomorégés puffadás székrekedés egészség

Hogy is van ez?

Az alap a megfelelő folyadékfogyasztás! A legtöbb ember nem iszik elegendő vizet, így a szervezet arra kényszerül, hogy a meglévő vízmennyiséget forgassa vissza. Elveszi a vizet, ahonnan csak tudja. Például a gyomorból is. Emiatt a gyomorsav szintje csökken, és a sav besűrűsödik, koncentrálódik.

Mi a gyomor feladata?

Két fő feladata van. Felhígítja az ételt, hogy egy híg pép legyen belőle és felaprítja a fehérjéket. De nem bont le! A lebontás (emésztés) a patkóbélben történik az oda ürülő zsír-, fehérje- és szénhidrátbontó enzimek hatására.

Tehát a gyomorban csak a fehérjék aprítódnak fel, az ehhez szükséges enzimek működéséhez pedig savas közeg kell. Ha csökkentjük a savtermelést, nem tudjuk megemészteni például a húst és a tejterméket sem. A megoldás a megfelelő diéta és az egészséges táplálkozás.

„Jó” magyar szokás szerint egyszerre eszünk nagymennyiségű szénhidrátot, zsírt és fehérjét. A zsírral és a szénhidrátokkal a gyomornak nincs dolga, azok mennének tovább a patkóbélbe. A fehérjék miatt viszont megtorpan a lebontás a gyomorban. A szénhidrátok (tészta, kenyér, rizs, krumpli) besűríti a – vízhiány miatt – amúgy is kevés gyomorsavat, így a hús nem úszik a gyomor által termelt savas enzimkoktélban, hanem megáll a keményítőktől besűrűsödött ragacsban. A gyomor pedig végzi a dolgát – és savat termel, folyamatosan.

A felmérések során gyakran tapasztalom, hogy a éhgyomornál kezdett vizsgálatkor a gyomor még emészti a tegnapi – ebédet!

Nálam is azt mutatják a tesztek, hogy az emberek nagy többségének inkább kevés a sava, minthogy sok lenne. A sok - a helytelen táplálkozás következménye. (A valóban egészséges – divatirányzatoktól mentes – táplálkozásról majd később írok.)

Savcsökkentők

A hivatalos javallat szerint csak akkor ajánlott savcsökkentőt szedni, ha fenn áll a gyulladás (esélye) és csak addig, amíg a gyomor-nyelőcső fala – a megfelelő diéta mellett - nem regenerálódik. Persze a gyógyszercégek (saját érdekük-hasznuk) érdekében megelőzésként is javasolják a szedését, így hosszabb távra szereznek maguknak egy fix fogyasztót/beteget.

Pedig a megoldás az ok megszüntetése lenne, vagyis nem kellene olyat enni, amit nem tudunk megemészteni (hiszen a szervezetünk ezt minden alkalommal jelzi) és biztosítani a gyomorsav megfelelő mennyiségét.

… és lássuk, mit okozhatnak ezek az orvosi szerek! Az alábbiakban egy általánosan használt hatóanyag betegtájékoztatóban jelzett mellékhatásai következnek:

- Ok nélkül sokat fogy, és nyelési nehézségei vannak. (felszívódási zavar)
- Gyomortáji fájdalma vagy emésztési zavara van.
- Ételt vagy vért kezd hányni. (gyomorfekély)
- Fekete színű (véres) székletet ürít. (bélfekély)
- Súlyos vagy tartós hasmenés jelentkezik, 

- A bőr sárga elszíneződése, sötét színű vizelet és fáradtság, ami májkárosodás tünetei lehetnek.

- gyomor-bélrendszeri tünetek: hasmenés, gyomortáji fájdalom, székrekedés, haspuffadás (flatulencia);
- hányinger vagy hányás,
- gyomorpolipok.

… és ezek még csak a gyakoribb tünetek, ezen kívül okozhat még sok más problémát is!

„Emellett a protonpumpa-gátlók sok egyéb orvossággal lépnek kölcsönhatása, ennek leggyakrabban az a magyarázata, hogy a gyomor kémhatásának lúgos irányba tolásával sok hatóanyag és tápanyag (pl. B12, vas) felszívódását megakadályozzák.” 

Érdekes módon a fenti „mellékhatások” megegyeznek a gyomorsav-hiány tüneteivel!

Figyeljen a szervezete jelzéseire, váltson életmódot, mielőtt a feleslegesen szedett orvosságok miatt újabb problémákat csinál magának.

reflux gyomorsav savcsökkentő mellékhatás gyomorégés puffadás székrekedés egészség

Ja! …és hogy mivel tudjuk természetesen csökkenteni a gyomorsavat?

A gyomorban szinte tömény sósav van. Ha ez rácsöppenne a bőrünkre azonnal marná, égetné. Ilyenkor rohanunk a csaphoz, hogy lemossuk. Gyakorlatilag ekkor felhígítjuk a savat olyan szintre, hogy már nem mar.

Ez a teendő a gyomor esetében is. Gyomorégéskor a lassan, kortyonként elfogyasztott langyos víz hígítja a savat, fellazítja a besűrűsödött ételt és segíti a továbbhaladását a bélrendszer felé. (A hideg víznek összehúzó hatása van, a szobahőmérsékletű, testmeleg víz lazít, oldja a feszítő érzést.

A magas rosttartalmú zöldségek lazítják a gyomortartalmat, gyorsítják a gyomor kiürülését, klorofil tartalmuk gátolja az erjedést.

Jó egészséget kívánok!

reflux gyomorsav savcsökkentő mellékhatás gyomorégés puffadás székrekedés egészség