Az irritábilis bél szindróma (rövidítve IBS) egy orvosi szakkifejezés egy olyan emésztőrendszeri tünetcsoportra (csak tünet, vagyis nem betegség) aminek nincs kimutatható szervi oka, csak -egyénenként változó, - akár többféle tünete van.

Egyszerűsítve az IBS valójában azt jelenti orvosi kifejezéssel, hogy - „elképzelésem sincs, hogy Önnek mi a baja!”, így összefoglalták azokat a hasi tüneteket, amivel nem tudnak mit kezdeni és adtak neki egy nevet. Ez lett az IBS.

egészség táplálkozás hisztamin probiotikum hasfájás nyirokcsomó puffadás

Melyek a legjellemzőbb tünetek?

  • a has bármely területén jelentkező fájdalom,
  • puffadás, hasfeszülés,
  • hasi görcs,
  • gyomorfájás,
  • székelési problémák - székrekedés vagy hasmenés, esetleg a kettő váltakozása – (de ez lehet akár a Hisztamin intolerancia tünete is),
  • az alhasban, lágyék környékén időszakosan jelentkező kellemetlen érzés, feszülés, fájdalom.

Ez utóbbit láttam már orvosi papíron úgy diagnosztizálni, „alhasi diszkomfort érzés”, vagy „vándorló alhasi fájdalom”. Pedig ez így butaság, hiszen ez nem is a diagnózis (az ok meghatározása), hanem maga a tünet, amivel a beteg segítségért fordult az orvoshoz – de hát ennyi volt a „szakértelem”.

A fenti tünetek alapján a valódi betegség még nem állapítható meg, hiszen ezek bármilyen emésztőrendszeri betegségben előfordulhatnak (emiatt sokszor tévesen, glutén-érzékenységre gyanakodnak). Van azonban egy sajátosság, ami elsősorban az IBS-t jellemzi, mégpedig hogy a panaszok akár évekig is fennállhatnak és a diagnosztikai módszerek nem tudnak fizika, szervi elváltozást kimutatni.

Magát a tünetcsoportot civilizációs kórképnek is tartják, mert elsősorban a nyugati társadalmakban gyakori, míg a hagyományos életmódot, táplálkozást folytató őslakos népcsoportoknál nemigen találkozni vele.

Az irritábilis bélszindróma okát a nyugati orvoslás nem ismeri. Az IBS diagnózisa hivatalosan akkor állítható fel, ha szervi betegséget nem tudnak megállapítani (és ugye valamit mondani kellene).

Az orvos kórokozót és/vagy fizikai elváltozást keres, és nem jut eszébe, hogy a probléma oka esetleg az életmódban és a (megszokott) táplálkozásban keresendő.

Találkoztam már olyan nőkkel, akiket azonos tüneteket két különböző szakorvos „kezelt”.

Ha valaki húgyúti problémákra hajlamos, akkor az alhasi panaszaival urológushoz fordul. Az orvos elvégzi a szokásos vizsgálatokat – és nem talál semmit. De a „biztonság kedvéért” felír egy antibiotikumot, húgyúti fertőzésre.

Más esetben a páciens nőgyógyászati problémákra hajlamos, ezért ugyanazokkal a tünetekkel a nőgyógyászhoz fordul. Az szintén nem talál semmit, de (jobb esetben) felír egy görcsoldó-fájdalomcsillapítót és egy gyulladás-csökkentőt (rosszabb esetben jön a műtét).

egészség táplálkozás hisztamin probiotikum hasfájás nyirokcsomó puffadás

Az IBS okai

Legfőbb ok a helytelen táplálkozás: ha olyat (vagy annyit) eszünk valamiből, amit a szervezetünk nem tud feldolgozni, hasznosítani, akkor a meg nem emésztett étel a beleket fogja terhelni és ez fokozott bélérzékenységet, irritációt válthat ki. Ilyenkor, többnyire bizonyos ételek, étel-párosítások után jelentkeznek a tünetek, így ezt viszonylag könnyű kiszűrni.

Hasi tüneteket okozhat a bélflóra rossz állapota is. A nem megfelelő táplálkozás miatt a belekben erjedés indulhat meg, ami savas közeget eredményez ott, ahol semleges, vagy a lúgos pH a normális. A vakbélben emiatt a hasznos baktériumok száma lecsökken, és nem bontják le megfelelően a tápanyag maradékokat és az erjedni kezd, valamint elszaporodnak a savas közeget kedvelő baktériumok, gombák - a következmény puffadás, hasfeszülés.

Van még egy ok, amit az orvosok nem ismernek fel, - pedig tapasztalataim szerint – legtöbbször ez okozza a tüneteket. Ez pedig a nyirokrendszer, a nyirokcsomók terheltsége. A hozzám fordulók 90 %-ának probléma van a nyirokrendszerével.

A modern orvoslás a nyirokrendszerrel egyszerűen nem foglalkozik. Annyira bonyolult, annyira összetett, komplex a működése, hogy igazából nem is értjük, mi a pontos szerepe.

Mivel bonyolult vizsgálni, és különben sincs rá gyógyszerük, - egyszerűen úgy tesznek, mintha nem létezne. Elmehet a beteg bármilyen orvoshoz, olyan hogy „nyirokorvos”, - olyan nincs.

Illetve két orvos mégiscsak foglalkozik a nyirokrendszerrel: a sebész és az onkológus - egyikhez se kerüljünk. Amikor már a kóros elváltozás kimutatható a nyirokcsomókban, vagy már fizikailag is látható, kitapintható a gócos nyirokcsomó, akkor jön a sebész, majd ha a kivett szövetekben találnak rákos sejteket, akkor pedig az onkológus. Addig a nyirokrendszer „nem létezik”.

Sok nőt műtöttek már meg – feleslegesen – mert „érhetetlen” hasi panaszaira nem találtak megoldást, de találtak például egy cisztát, vagy miómát, amit (jobb híján) megműtöttek.

 A szervekhez kapcsolódó nyirokcsomót, pedig figyelmen kívül hagyták.

Mi a szerepe a nyirokcsomóknak ebben az esetben?

A nyirokcsomókat a „vér veséinek” is nevezik. Feladatuk (sok más mellett), hogy amikor a szervekben, szövetekben, vérerekben felszaporodik a salakanyag, bomlástermék kiszűrik ezek egy részét a vérből és pufferként, ideiglenesen magukba gyűjtik.

Ugyancsak a nyirokcsomók szűrik meg például a hólyagból és a belekből visszaszívott folyadékot - ha nem áll rendelkezésre elegendő tiszta víz.

A begyűjtött méreganyagoktól a nyirokcsomó megduzzad. Eredetileg az alhasban és a lágyékban található nyirokcsomók borsónyi, kisebb babnyi méretűek (az arányok láthatók az alábbi képen), de a terhelés következményeként diónyi, vagy akár tojásnyi méretűre is megduzzadhatnak. Járt már nálam olyan beteg is akinél (rávezetéssel, többszöri vizsgálattal) végül az orvos lúdtojás méretű nyirokcsomót talált.

A megnagyobbodott nyirokcsomók pedig már nyomhatják a kapcsolódó szerveket, ereket, idegeket. Ha eret nyom a csomó, akkor a beteg lüktetést, nyomást érez, gyakorlatilag érzi a saját vére áramlását. Ha pedig ideget nyom, akkor jelentkezik a zsibbadás, bizsergés, vagy szúró, nyilalló fájdalom. Ez lehet helyi, vagy az érzés „lefuthat” végig a terhelt idegszálon a lábakba, vagy a hátba is. …és megjelent az „alhasi diszkomfort érzés”, fájdalom.

Az alábbi képen az erekhez és az alhasi szervekhez kapcsolódó nyirokcsomók, főbb nyirokerek láthatók, zöld színnel ábrázolva. Ezek csak a mélyen levő, belső nyirokcsomók, a has felszínéhez kapcsolódóan több hasonló is van:

egészség táplálkozás hisztamin probiotikum hasfájás nyirokcsomó puffadás

Sokszor gyenge masszírozásra, melegítésre a tünetek enyhülnek. Ilyenkor valójában az történik, hogy a stimuláció hatására az adott területen felgyorsul a keringés, és a nyirokban felgyűlt anyagok szétoszlanak a környező nyirokcsomókba és a duzzanat – ideiglenesen – csökken.

Amíg a terhelt nyirokcsomók csak folyadékkal „szennyvízzel” vannak tele, addig az orvosi képalkotó eljárások egyszerűen átvilágítják, és nem veszik észre. Ha már az ultrahang, röntgen kimutatja – akkor már régen rossz és jöhet a sebész meg az onkológus.

Tehát sokszor tényleg ott a probléma (csak nem látják) és pszichés problémának tekintik az esetet. (Vagyis - hülye vagy, ott nem fájhat semmi. Tessék itt egy xanax.) Ismertem olyat, aki emiatt hal meg – de erről majd máskor.

Az IBS és az idegrendszer

Az IBS-nek valóban lehetnek idegrendszeri, lelki okai, stressz terhelés, de mindig fenn áll mellette fizikai, táplálkozási terhelés is. Idegrendszeri terheltség esetén az emésztőrendszer is érzékenyebben reagál a fizikai hatásokra (pl. gyomorideg).

Ha valaki stressz helyzetet él meg, akkor tudja, hogy mitől van hasmenése, vagy puffadása (meg nem emésztett probléma), de a tünetek jelentkezhetnek nyugodt állapotban is.

Mint említettem a Hisztamin intolerancia is okozhat emésztőrendszeri problémákat, de nálunk az orvosok ezt sem ismerik fel. Erről részletesen itt olvashat.

A segítség

Az IBS-ben a legnagyobb segítség a megfelelő diéta. Ha könnyen emészthető, jól hasznosuló éleket eszünk kisebb terhelésnek van kitéve a bélrendszer. (A fenti hisztamin-ról szóló cikkben részletesen megtalálhatók a kerülendő ételek.)

Fogyasszon több rostot - teljes kiörlésű gabonát, gyümölcsöt, leveles zöldséget -, amelyek segítenek kitakarítani a beleket, megszüntetve a pangást, erjedést. (A rostok megduzzadásához plusz folyadék kell.)

A bélflórát a megfelelő probiotikumokkal, helyre lehet állítani.

Az otimális folyadékfogyasztással elkerülhető, hogy a nyirokrendszer betárolja a „szemetet”. (hogy mennyi víz szükséges, arról itt olvashat.)

Próbáljuk kerülni a stresszt, vagy legalább is próbáljunk lazítani (tudom, könnyű ezt mondani), szedhetünk lazító, nyugtató hatású gyógynövényeket.

Az IBS nem orvosi eset

Tudomásul kell venni, hogy az irritábilis bélszindróma nem betegség, hanem a helytelen táplálkozás, az ideg-, és a nyirokrendszer terhelésének együttes következménye.

Sajnos az orvosok (saját érdekükben) hajlamosak felesleges vizsgálatokra, kezelésekre küldeni, „gyógyszerekkel” tömni a pácienseiket, és ami a legelképesztőbb, hogy sokan emiatt már több feleslegesen elvégzett műtéten is átestek, érdemi javulás nélkül.

Ha már régóta fenn áll a probléma és az orvosi megoldások nem hoztak végleges megoldást, akkor erre a jövőben sem számíthat.

Orvosi kezelés, „gyógyszer” nem létezik rá, tehát a megoldás mindig a „beteg” kezében van.