Elöntötte a médiát egy hír, ami újra a kókuszolaj/zsír egészségtelen? hírét kelti. Igen, újra, mert már a nyolcvanas években is - a nagy koleszterin hisztéria csúcsán – jelentek meg olyan (amerikai) tanulmányok, ami a több százmillió ember által, évezredek óta fogyasztott kókuszt próbálták egészségtelennek beállítani. 

   

egészség táplálkozás koleszterin kókuszolaj

Később ezek a külsőleg finanszírozott vizsgálatok feledésbe merültek, mert hiába magas a kókuszolaj telített zsírsav tartalma, a rendszeresen ezt használó dél-kelet ázsiai és óceániai embermilliók mégsem kaptak tőle infarktust, alacsonyabb a koleszterinszintjük és ritkábbak náluk a szív- és érrendszeri betegségek, mint az állati zsírokat és finomított növényi olajakat használó nyugati társadalomba.

Később kiderült az is kiderül, hogy az akkori „kutatásokat” az amerikai szójatermesztők és szójaolaj gyártók szövetsége fizette. Azt nem tudni, hogy a mostani vizsgálatnak ki áll a hátterében.

Bővebben a kókuszolaj egészségügyi hatásairól és a telített zsírsavakról itt.