Sokan tévesen gondolják, hogy a gyakran reklámozott MgB6 készítmények hatásosak az izomgörcsök megszűntetésére. Mikor erre a problémára kérik nálunk ezt az étrend-kiegészítőt, meg szoktam kérdezni – „hol olvasta, hogy ez jó az izomgörcsre?” Legmegdöbbentőbb számomra, mikor azt a választ kapom, hogy „az orvos javasolta”.

Merthogy a magnézium és a B6 vitamin kombinációja nem segít az izomgörcsök esetén! – és ezt nem is állította senki (néhány tudatlan orvostól eltekintve.)

 

egészség gyógyhatású magnézium b6-vitamin magneb6 izomgörcs

Többen panaszkodtak már, hogy több doboz MagneB6-ot szedett már be, mégsem múlik el a görcs.

- Mert nem arra való. – szoktam mondani.

- …akkor mire? 

A magnézium és a B6-vitamin is számtalan létfontosságú enzimfolyamatban működik közre. Széleskörű és komplex hatásukat ma sem értjük teljesen.

Röviden:

B6-vitamin – Részt vesz az aminosavak és a zsírsavak anyagcseréjében és beépítésében a fehérjékbe. Szükséges a vas felszívódásához, a vörösvértestek képzéséhez. Fontos szerepe van (a többi B-vitaminnal együtt) az idegrendszer működésében. Hányinger és émelygés csillapító hatású. Természetes vízhajtó.

Mivel legfőbb szerepe a fehérjék-aminosavak átalakításában van, fokozott fehérjebevitel B6-vitamin hiányt okozhat. Hiánya következtében vérszegénység, bőrgyulladás, (fehérje)emésztési zavarok alakulhatnak ki.

Magnézium – Szükséges a szervezet ásványi-anyag egyensúlyához, a C-vitamin hasznosulásához, a Kalcium beépüléséhez és felszívódásához (a természetben mindig együtt fordulnak elő).

Nélkülözhetetlen az enzimműködésben, az anyagcserében, az idegek és az izmok működéséhez. Elengedhetetlen a szívműködéshez.

Önmagában, vagy kalciummal együtt kiváló savkötő – ha étkezés előtt, vagy közben vesszük be. Segíthet gyomorsav túltengés esetén, de ezzel le is állítja az emésztést és ilyenkor már nem is szívódik fel.

Részt vesz számtalan energiatermelő folyamatban, szükséges a vércukor energiává alakításához.

… és akkor ki mondta hogy a kettő együtt jó az izomgörcsre?

Senki. A reklámok sem állítják és a betegtájékoztatókban sem szerepel. A javallatok szerint „az idegrendszer kiegyensúlyozott működéshez” ajánlott a MagneB6.

A két anyag nem erősíti egymás hatását, nem segítik egymás felszívódását, csak külön-külön biztosítják a szükségletet – hiány esetén. Feltételezték, hogy a B6 segíti a Magnézium felszívódását, de erre a kutatások alapján nincs bizonyíték. 

A magnézium felszívódásához, hasznosulásához pedig Kalciumra (bővebben itt) van szükség.

Sokan tapasztalnak mégis kedvező hatást a MgB6 szedésekor is, de ilyenkor a szükséges kalciumot a szervezet biztosítja; elveszi például a csontokból, fogakból – és más szervektől.

 

egészség gyógyhatású magnézium b6-vitamin magneb6 izomgörcs

…és akkor mire jó a Mg+B6?

Valójában „gyomoridegre”, gyomorgörcsre. A magnézium savkötő, a B6 pedig hányingert, émelygést csillapító.

Ezenkívül kutatások igazolták, hogy segíthet a menstruációs idegfeszültség csökkentésében, valamint támogatja az idegrendszer működését.

Több vizsgálat foglalkozott a Magnézium és a B6-vitamin együttes idegrendszeri hatásával autista gyerekek esetében, de az eredmények ellentmondásosak. Több esetben javulást tapasztaltak, máskor pedig az agresszió fokozódásáról számoltak be.

Ugyancsak sok kutatás igazolja, hogy a két anyag együttesen képes serkenteni a kalcium-oxalát kiürítését (megfelelő vízfogyasztás esetén), ezzel pedig csökkenti az ilyen típusú vesekövek kialakulásának esélyét.

Mi való akkor izomgörcsre?

A magnézium, - de csak kalciummal együtt! 

Az optimális felszívódáshoz a két elem arány 1:2 legyen, vagyis kétszer annyi Ca, mint Mg. Legjobban a szerves, komplex Ca/Mg készítmények tudnak hasznosulni. A kalcium és a magnézium pótlásakor az ideális mennyiség 500:250 mg, napi 1-3-szori adagolással. Ezeket érdemes két étkezés között bevenni, mert egyébként savkötő hatásuk miatt blokkolhatják az emésztést, és ha a savval reakcióba lépnek nem szívódnak fel. Legjobb a hasznosulás, ha lefekvés előtt vesszük be.

egészség gyógyhatású magnézium b6-vitamin magneb6 izomgörcs Izomgörcs akkor alakulhat ki, ha gyorsabb ütemben használjuk fel a rendelkezésre álló Magnézium mennyiséget, mint ahogy pótolni tudjuk. Például: 

  • sportoláskor, cukorbetegség esetén (a vércukor energiává alakításához), 
  • nagymértékű fehérjebevitelkor (fehérje-anyagcsere, savkötés),
  • stressz terheléskor,
  • vízhajtók szedésekor,
  • vérnyomáscsökkentők miatt (értágító hatásuk miatt terhelik a szívizmot),
  • terhesség idején,
  • túlzott szénhidrátbevitel esetén (vércukor, savkötés).

A magnézium hiány megelőzésére a megfelelő táplálkozás a legalkalmasabb.

A magnézium legjobb természetes forrásai elsősorban a zöld-leveles zöldségek, salátafélék (hiszen a növényekben levő klorofil zöld színét a magnézium adja), valamint az olajos magvak. Ezekben mindig van kalcium is. Ezenkívül fontos magnézium forrás még a banán, a kakaó, avokádó és más gyümölcsök, a hüvelyesek és a teljes értékű gabonák.

egészség gyógyhatású magnézium b6-vitamin magneb6 izomgörcs

A tudományos kutatások forrása: www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/search/magnesium/pyridoxin