Az egyik hatástalan a csontritkulásra.

A tökmagolajról szóló írásom kapcsán sok hitetlenkedő visszajelzést kaptam. Többen mondták, hogy biztos tévedés van a dologban, (Igen, tévedés van, de nem az én részemről) mert az interneten csodákat lehet olvasni az olajról, sőt még az orvos is ajánlja prosztata problémák esetén (ez sajnos csak az orvos hozzá nem értését mutatja).

  gyógyhatású átverés kalcium tökmagolaj csontritkulás

Ugyanez a helyzet a mák és a mákolaj kapcsán is.

Az egész tévedés hátterében a tudatlanság, a hiszékenység és a lustaság áll. A 2000-es évek elején jöttek divatba az egészséges táplálkozásra figyelők körében a hidegen sajtolt magolajok. Mivel az olaj sajtolására való gépek nem túl drága berendezések és nem is egy bonyolult folyamatról van szó sok kisebb vállalkozás kezdet olajpréselésbe.

A gyártók – szakmai hozzáértés hiányában – az internetről kerestek információkat termékeik reklámozására, a „gyógyhatások” kiemelésével. És itt valaki, valamit nagyon félreértelmezett, és összekeverte, egy kalap alá vette a magvak és az azokból préselt olajok tápanyagtartalmát és élettani hatásait. Pedig a kettő nem ugyanaz. Mások pedig átvették a tévedést (és utána sem nézve) elkezdték terjeszteni

A mák valóban egy értékes, magas tápanyagtartalmú élelmiszerünk.

A mag 18% fehérjét, 28% szénhidrátot és 41,6% olajat tartalmaz. Ezenkívül jelentős a vitamin és ásványi anyag tartalma (lásd a lejjebb) is, és kiemelkedő kalcium tartalommal rendelkezik. Természetes módon tartalmazza a kalcium hasznosulásához szükséges magnéziumot, magas a vas, kálium és cink tartalma is (közel annyi, mint a tökmagban).

De ez a mák és NEM az olaj!

Tovább olvasom itt