Az egyik hatástalan a csontritkulásra.

A tökmagolajról szóló írásom kapcsán sok hitetlenkedő visszajelzést kaptam. Többen mondták, hogy biztos tévedés van a dologban, (Igen, tévedés van, de nem az én részemről) mert az interneten csodákat lehet olvasni az olajról, sőt még az orvos is ajánlja prosztata problémák esetén (ez sajnos csak az orvos hozzá nem értését mutatja).

  gyógyhatású átverés kalcium tökmagolaj csontritkulás

Ugyanez a helyzet a mák és a mákolaj kapcsán is.

Az egész tévedés hátterében a tudatlanság, a hiszékenység és a lustaság áll. A 2000-es évek elején jöttek divatba az egészséges táplálkozásra figyelők körében a hidegen sajtolt magolajok. Mivel az olaj sajtolására való gépek nem túl drága berendezések és nem is egy bonyolult folyamatról van szó sok kisebb vállalkozás kezdet olajpréselésbe.

A gyártók – szakmai hozzáértés hiányában – az internetről kerestek információkat termékeik reklámozására, a „gyógyhatások” kiemelésével. És itt valaki, valamit nagyon félreértelmezett, és összekeverte, egy kalap alá vette a magvak és az azokból préselt olajok tápanyagtartalmát és élettani hatásait. Pedig a kettő nem ugyanaz. Mások pedig átvették a tévedést (és utána sem nézve) elkezdték terjeszteni

A mák valóban egy értékes, magas tápanyagtartalmú élelmiszerünk.

A mag 18% fehérjét, 28% szénhidrátot és 41,6% olajat tartalmaz. Ezenkívül jelentős a vitamin és ásványi anyag tartalma (lásd a lejjebb) is, és kiemelkedő kalcium tartalommal rendelkezik. Természetes módon tartalmazza a kalcium hasznosulásához szükséges magnéziumot, magas a vas, kálium és cink tartalma is (közel annyi, mint a tökmagban).

De ez a mák!

Ásványianyag

100g/mg

Kalcium

1438 mg

Foszfor

870 mg

Kálium

719 mg

Magnézium

347 mg

Nátrium

26 mg

Vas

9.8 mg

Cink

7.9 mg

Mangán

6.7 mg

Réz

1.6 mg

Szelén

13.5 µg

Ezek közül az ásványi anyagok közül egyik sem található meg a mákolajban! A részletes tápanyag összetétel itt található.

Az apró mákszemek nem emészthetők, ezért a tápanyagok csak a darált mákból tudnak felszívódni. (A péksütemények tetejére szórt mák inkább csak dekorációnak jó.)

Megjegyzés: az élelmiszerek tápanyagtartalma termőhelytől, éghajlattól, évjárattól, illetve a fajtaváltozattól függően eltérhet.

… és mi van az olajban?

Miért NEM JÓ a mákolaj csontritkulásra?

A mákból préselt mákolaj jellegzetes illatú, enyhén kesernyés ízű, finom olaj, mely tökéletesen megfelel saláták ízesítésére.

A 100% tisztaságú olaj csak zsírokat, zsírsavakat és zsírban oldódó vitaminokat tartalmaz, így kalcium tartalma NULLA.

  

gyógyhatású átverés kalcium tökmagolaj csontritkulás

Mivel az ásványi anyagok vízben oldódnak az olajba ezekből semmi nem kerül át, benne maradnak a visszamaradt szárazanyagban.

Ami az olajban marad élettanilag hasznos anyag az az E-vitamin (11,4 mg/100g), nyomokban némi omega3 zsírsav és rengeteg omega6 zsírsav (amiből már úgyis túl sokat viszünk be).

A mákolaj részletes tápanyagtartalma itt található.

A csontritkulás megelőzéséhez, kezeléséhez azonban a kalciumon és a magnéziumon kívül szükség lenne még D-vitaminra és K-vitaminra is, de ezeket nem tartalmazza sem az olaj, sem a mák. Egy megfelelő, egészséges táplálkozás mellett azonban a mák jó kalciumforrást biztosít a csontproblémák megelőzéséhez.

A mák, mint nyugtató

A mákkal kapcsolatos közkeletű másik tévedés, hogy a mák nyugtató, altató hatású.

Tény, hogy a máknövény tartalmaz ópiátokat, de ezek az anyagok elsősorban a még nem száraz mákgubóban, legnagyobb mennyiségben a még éretlen zöld gubóban, illetve az abból kinyerhető tejnedvben vannak jelen. Ezt az anyagot a növény a kártevőkkel szembeni védekezésként termeli, így a már érett gubóban és a magban csak jelentéktelen mennyiség mutatható ki. Régen a nyugtató hatású mákteát is a zöld gubóból főzték.

Az étkezési célra termesztett kék mák pedig szinte semmi ópiátot nem tartalmaz, ezért van külön gyógyszeralapanyagként termesztett mák is.

Kutassunk!

Az egészséges életmódot felkapva, rengeteg étrend és étrend-kiegészítő került be a köztudatba. Az ezeket hirdetők – és az ebből hasznot húzók – rendszerint nem veszik a fáradságot, hogy utána nézzenek, hogy mi a valóság, hanem inkább egy jól hangzó marketing szöveget állítanak össze, mellőzve a tényeket és sokszor az alapvető logikát is. Csak elég hiszékeny embert kell találni és még az olcsó szemétből is jó üzletet lehet csinálni (pl. kollagén).

A téves információk alapja legtöbbször egy amerikai alternatív weboldal, ahol mindenféle ellenőrizhetetlen adatot gyűjtenek össze és tálalnak szépen.

Ezt veszik át nálunk, de senki nem veszi a fáradságot, hogy utánanézzen az adatoknak, hanem már kész tényként közlik a szimpatikus információt; és a következő weboldal már innen másol és továbbít.

A mákolajjal kapcsolatos tévhitekkel kapcsolatban pont fordítva történt. Nálunk terjedt el a hülyeség, és mivel máshol nem annyira ismert a mák, az interneten található magyar találatokat fordították le az adott nyelvre, majd sok esetben – külföldi oldalakra hivatkozva – vissza, magyarra.

 

gyógyhatású átverés kalcium tökmagolaj csontritkulás

Miért csapnak be a gyártók?

Bízom benne, hogy – csak – butaságból és lustaságból. Nem értenek hozzá és ők is a netről szedik az információkat, de ezek közül csak azokat fogják beletenni a reklámszövegeikbe, amelyek nekik a legjobban kedveznek, hiszen ők a termék eladásában érdekeltek.

Ha jó hírét keltjük egy egyszerű terméknek jóval nagyobb haszonnal lehet eladni, és sok vásárló is azt hiszi, hogyha valami ilyen drága, akkor biztos hogy hatásos is.

Vannak persze korrekt gyártók is és vannak tanulékonyak is.

A legegyszerűbb az lenne, ha az olajaikra nem írnának rá semmi konkrétumot, így legalább nem csapják be a vásárlókat, de így biztos, hogy nehezebb eladni. A hatóság pedig nem tud minden gyártót, forgalmazót leellenőrizni, hogy mivel bizonyítja az állításait.

Végül egy konkrét eset a mákolaj kapcsán: Az egyik olajat gyártó cég termékén szerepelt, hogy 1400 mg kalciumot tartalmaz és a kötelezően feltüntetett tápanyagtartalom is  a mákra vonatkozott, nem az olajra. Ugyanezek az adatok szerepeltek a honlapjukon is. Írtam nekik, felhívva a figyelmüket a tévedésükre. Semmi válasz, reakció. Néhány hónap múlva újra kezembe került a mákolajuk, újra írtam nekik, elküldve néhány linket, ahol utána tudnak nézni az információknak. Néhány hét múlva lecserélték az üvegeik címkéjét, korrekt adatokkal.

Ha valami túl szép, túl jó – és túl drága, érdemes egy kicsit utána keresni.