Erre a kérdésre – látszólag – egyszerű a válasz: „Amióta tejelő „állatokat tartunk”, de azért ez nem ilyen egyértelmű.

A tehéntej táplálkozás-élettani jelentőségének a megítélése – különösen az ipari termelés következményeként kialakult propagandagépezet miatt – ellentmondásosnak látszik és ma már  jótékony hatásait sok tudós is megkérdőjelezi.

egészség táplálkozás tej tejfarm kalcium csontritkulás

Mi a helyzet a tejjel?

Az ember az egyetlen faj, amely önszántából a más állatok által termelt tejet szívesen fogyasztja.

A tejet (viszonylag) magas kalcium tartalma miatt reklámozza - a tejipar hatására - a nyugati orvoslás, mint létfontosságú élelmiszert, bár a világ legnagyobb részén semmiféle tejterméket nem fogyasztanak, és nem is érzik annak hiányát.

Bonyolítja a helyzetet, hogy természetes tehéntejben a feldolgozása során a kalciumhasznosulást elősegítő enzimek tönkremennek. Ezenkívül a borjú növekedéséhez szükséges nagy mennyiségű foszfor az ember számára felesleges, viszont a foszfor kiürítéséhez kalciumot használunk el, tehát hiába van elméletben „sok” kalcium a tejben, ha ennek hasznosulása kétséges. A csontritkulás és a tej kapcsolatáról itt olvashat részletesebben.

A tej, mint táplálék

A Föld lakosságának nagy részénél természetes módon hiányzik a tejcukor emésztéséhez szükséges laktáz enzim.

További tények itt olvashatók