Nagy divatja van ma zselatin- és a kollagén por fogyasztásának. Tényleg hatásos, vagy csak megint egy új divat, amivel vágóhídi mellékterméket akarnak eladni jó áron?

Mi a kollagén?

A kollagén egy természetes fehérje. Kizárólag állatok kötőszövetében található meg, mint annak fő alkotórésze, tulajdonképpen testünk szöveteinek szerkezetét adja. Az emlősökben ez a legnagyobb mennyiségben keletkező fehérje, mely a test teljes fehérjetartalmának nagyjából a harmadát adja. Az izomszövet súlyának kb. 6%-át teszi ki. Az élelmiszeriparban használatos zselatint is kollagénből vonják ki. A kollagént pedig az emberi fogyasztásra alkalmatlan vágóhídi hulladékból (bőr, csont, porc és egyéb maradék) készítik. 

 

egészség átverés zselatin kollagén vízhiány c-vitamin

A kollagénnek több típusa ismert, eddig 29 típusát azonosították. A szervezetünkben található kollagén 90%-át az I, II, III, és IV típusok adják.

- I.: bőr, inak, érfalak, izomszövet, szervek, csontok.

- II.: porcok (a porcok szerkezetét alkotja), inak.

- III.: az agy- és idegszövetek fő összetevője.

- IV.: a sejtek falát (sejtmembrán) alkotja.

- V.: a sejtfelszín alkotórésze, haj, köröm.

Az elmélet

A kollagénport gyártók és forgalmazók állítása szerint a kollagén és zselatin fogyasztása segíti szövetek, ízületek, porcok, körmök, haj, bőr egészségi állapotát.

Ez olyan, mintha azt állítanánk, hogy a gyomorfekélyre jó a pacal, körömerősítésre a körömpörkölt, hajhullásra rágjunk szőrt. Így akkor a szívbetegeknek sok szívet kellene enni, hogy meggyógyuljanak?

Néhány tányér kocsonyától még senkinek sem múlt el az ízületei fájdalma, pedig az szinte egy „kollagénbomba”.

Gondolkodjunk!

A kollagén fogyasztásával nem azt érjük el, hogy a megevett kollagén majd „tudja”, hol van rá szükség és oda megy, ahová kell; hanem a kollagént – mint a többi fehérjét is - egyszerűen megemésztjük.

A lebontott kollagénből a kollagént alkotó, fehérjeépítő aminosavak kerülnek a véráramba, mint bármilyen más állati fehérje (hús, tojás, tejtermék) elfogyasztásakor. Ezekből az aminosavakból majd C-vitamin segítségével állítunk elő – a lehetőségeinkhez mérten - kollagént. A megfelelő mennyiségű C-vitamin nélkülözhetetlen ahhoz, hogy a fehérjeépítő aminosavak létrehozzák a kollagént.

Na de ezek az aminosavak benne vannak minden húsfélében és sok növényben is! Sőt! Ezeket az aminosavakat, még a szervezetünk is elő tudja állítani, ezért még a tisztán növényi étrenden élő vegánoknak sem rosszabbak a porcaik, mint a vegyesen táplálkozóknak. Miért kell ehhez vágóhídi porcmaradékot enni? Mert jó üzlet!

Nézzük a tényeket!

A valóság viszont az, hogy semmilyen kutatás nem bizonyítja, hogy a megevett kollagén beépülne a bőrbe, vagy porcokba! A kollagénnal végzett kutatások csak annyit igazoltak, hogy a vérben megemelkedett a kollagénből származó aminosavak mennyisége.

Például tisztított kollagénből készített, C-vitaminnal dúsított, gyógyászati tisztaságú zselatinnal (nem kollagén porral!), végzett kutatás annyit bizonyított, hogy a kivonat elfogyasztása után egy órával – intenzív mozgást követően - növekedett a vérben keringő glicin, prolin, hidroxi-prolin és a hidroxi-lizin aminosavak mennyisége. Ennyi. Se több, se kevesebb. Hol van itt a porcépítés és a többi bizonyíték? Bővebben itt. 

Egyébként a pubmed.gov tudományos adatbázisában több mint 600 publikáció említi kifejezetten a kollagén port, de egy sem a porcokkal, vagy az ízületekkel kapcsolatban. (Végig néztem!)

Találhato itt még néhány ezer kutatási eredmény, collagen címszó alatt, de nincs semmi olyan konkrétum, amiről a kollagén forgalmazói beszélnek (lehet keresgélni, akit érdekel).

Vannak olyan publikációk, amelyek azt az eredményt hozták ki, hogy embereknél – a kollagén hatására? – csökkent az ízületei fájdalom. Ezzel csak az a probléma, hogy a kollagénnak NINCS fájdalomcsillapító hatása.

A kísérlet végkövetkeztetése is az volt, hogy nem tudják, hogy pontosan miért következett be ez a hatás és ez még további kutatásokat igényel. Tehát semmi konkrét állítás, bizonyíték.

Egyébként a vizsgálatban magának a porcszövetnek a javulását, változását nem tudták kimutatni, csak az alanyok elmondása szerinti fájdalomérzés csökkent (a hit csodákra is képes). 

  egészség átverés zselatin kollagén vízhiány c-vitamin

A zselatinnal kapcsolatban még egy érdekes adalék, néhány éve a zselatint még külsőleg, pakolásként javasolták ízületi problémákra az interneten. Az senkit sem zavart, hogy a bőrünk egy védőhatárvonal és pontosan az a feladata, hogy ne jusson be semmi a testünkbe. Egyébként is a víz sem szívódik fel bőrön keresztül, nemhogy egy zselés, sűrű anyag, főleg nem mélyen, a porcszövetbe.

Ma az internetes reklámokban zselatint leváltotta a kollagén por, mert az étkezési zselatin túl könnyen hozzáférhető és olcsó, a kollagénpor, kapszula nagyobb üzlet.

Mint láttuk a kollagént/zselatint vágóhídi melléktermékből (értsd hulladék) állítják elő. Ebbe kerül minden, ami ehetetlen, esetleg ártalmas, még állateledelnek sem alkalmas. Ezt eddig a vágóhídaknak drága pénzért kellett megsemmisítenie, most pedig az étrend-kiegészítőgyártók még fizetnek is érte, hogy utána feldolgozva búsás haszonnal adják el. Előrejelzések szerint a kollagén piac 2020-ig évi 6,5 milliárd dolláros forgalmat bonyolíthat le.

A kollagén használata a kozmetikában

A kollagént a kozmetikai műtétek során széles körben alkalmazzák feltöltésre, folyadék megkötő képessége miatt. A bőr alá fecskendezett, oldott kollagén pár hétig feszesíti a bőrt, majd a vérkeringés kimossa, illetve a bőrrel együtt lehámlik.

A gyógyászatban égési sérülések esetén, csontok regenerálásához, fogászati, ortopédiai és egyéb sebészeti beavatkozások során is használják, ugyanezen okok miatt.

Kozmetikai alkalmazása során fennáll az esély némi allergiás reakcióra, ami elhúzódó bőrpírt okozhat. A legtöbb gyógyászati célra alkalmazott kollagént fiatal tehenekből nyerik ki. A disznók szöveteit ugyancsak széles körben alkalmazzák kollagén előállítására.

Bár a bőrön keresztül a kollagén nem képes felszívódni, mivel molekulái túl nagyok ehhez, jelenleg számos kozmetikai készítmény fő összetevőjeként is alkalmazzák. Hatása az, hogy a bőr felső, elhalt hámrétegeiben megtapadva némi folyadékot köt meg, emiatt a bőr kissé megduzzad és simábbnak látszik. Ez a hatás – ahogy a bőr hámlik, kopik – néhány óra alatt elmúlik. (Észrevették, hogy a kozmetikai készítményeket legtöbbször fiatalokkal reklámozzák?) 

  egészség átverés zselatin kollagén vízhiány c-vitamin

Van egy ismerősöm (biológus, akadémikus), aki magas minőségű biokozmetikumokat fejleszt és gyárt. Az Ő termékei például - a leírás szerint – „a kollagén előállítását serkentő gyógynövényeket és biokomponenseket” tartalmaznak és nem kollagén port.

A kollagén hiány lehetséges okai

  • Bizonyos autoimmun betegségek esetén (lupus erythematosus és rheumatoid arthritisz) az immunsejtek megtámadhatják az egészséges kollagén rostokat és azok gyorsabb ütemben pusztulnak, mint ahogy újjá tudnánk építeni. Emellett több baktérium és vírus is károsíthatja, vagy - a fertőzés során kialakuló - C-vitamin hiány is akadályozhatja a kollagén képződését. Sajnos autoimmun betegségek esetén a kollagén bevitel még ronthat is az állapoton, mivel az még több immunsejt képzésére serkenti az immunrendszert, pusztítva ezzel a porcszövetet.
  • Másik ok lehet a folyamatos C-vitamin hiány.
  • Végül pedig az életkor. Optimális mennyiségű kollagént a szervezet 25-30 éves korig tud előállítani. Utána a kollagén termelésünk egyre kevesebb. Akármennyi kiegészítőt is eszünk, akkor sem leszünk képesek a pótlást felhasználni, mert az előállítási képességünk – a korunknál fogva - csökken.  

A kollagén termelését elő tudjuk segíteni:

  • - rendszeres mozgással (serkenti a vérkeringést, az anyagcserét, ezzel a tápanyagok eljutását a sejtekhez),
  • - optimális vízfogyasztással (a kollagén vizet köt meg, ha nincs víz kevesebb kollagénra van szükség és meglévő sem lesz lágy, rugalmas),
  • - elegendő C-vitamin (az életben maradáshoz 50 mg kell, a normális működéshez legalább 1000 mg).

Összefoglalva

A vizsgálatok alapján a kollagén szájon át szedve csak részleges aminosav utánpótlásra alkalmas. Azonban mivel nem tartalmazza az összes esszenciális aminosavat (nem teljes értékű fehérje), aminosav pótlásra számtalan más mód is kínálkozik.

Aki bármilyen állati eredetű élelmiszert fogyaszt, annak valójában nincs szüksége kollagén pótlásra, hiszen az előállításához szükséges aminosavakat naponta beviszi az étkezéssel. (A tojásfehérje szinte tiszta kollagén.) 

Talán csak a vegánoknak lenne érdemes kollagént enni, de ők elvből sem esznek vágóhídi hulladékot. 

Ha pedig bőrünk rugalmasságának érdekében veszünk drága kollagén tartalmú krémeket, jusson eszünkbe, hogy a kollagén bőrön keresztül nem képes felszívódni (igyunk inkább elegendő vizet).

Jelenleg tehát csak sebészeti és élelmiszeripari alkalmazása igazolt, mivel a kollagén a zselatingyártáshoz kell, a zselatin pedig ételek sűrítésére való. 


egészség átverés zselatin kollagén vízhiány c-vitamin

Kollagén-zselatin alapanyag