Azért mérgezi lassan az élelmiszeripar az embereket, hogy ne ölje meg azonnal? Vagy csak a biztonság kedvéért? Lenne más megoldás is!

Minden napi mérgeink

A nitriteknek több vegyülete is általánosan használt adalék az élelmiszeriparban. A nátrium-nitrit (E250) – a nátrium salétromsavval alkotott vegyülete -, amelyet különböző ételek, főként húsfélék tartósítására, de legfőképpen a színük fixálására (a pirosas szín megőrzésére) használnak. (A kálium-nitrit E249 is erre engedélyezett.)

Tiszta állapotban egy enyhén sós ízű, kristályos por, amely oxigénnel érintkezve lassan nátrium-nitráttá (E251) alakul, ami műtrágyák és robbanószerek alapanyaga (salétrom), de az élelmiszeriparban is engedélyezett. A Na-nitrát természetes módon is előfordul – nagyon kis mennyiségben – néhány élelmiszerben, a problémát a túlzott bevitel jelenti.

És Magyarországon ebből az anyagból kimondottan nagy mennyiséget fogyasztunk, mert a legtöbb feldolgozott húskészítmény tartalmazza a Nátrium-nitritet, pácsó (pác-só), vagy nitrites-pácsó néven.

A további részletek itt olvashatók.

egészség táplálkozás pácsó nitrit hisztamin