A progeszteron átverés!

Sokan küzdenek hormonális problémákkal, akik a szintetikus hormonokkal szemben szeretnének valami természetes megoldást keresni a problémájukra. Sok növény tartalmaz hormonszerű vegyületeket, úgynevezett fitohormonokat, amelyekkel kapcsolatban már rengeteg kutatást végeztek, de valóban hatásosak ezek a készítmények? 

 

Nők körében a legjellemzőbb probléma a progeszteron hiány (vagy az ösztrogén többlet, és az emiatti relatív progeszteron hiány), amire az interneten számos „hatásos” megoldás található. (A progeszteron hiány egyik legvalószínűbb okáról itt olvashat.)

A menstruációs problémákra, fogantatási zavarokra és változókori tünetekre leggyakrabban ajánlott növény a yamgyökér, az ebből készült kapszulák és krémek pedig az egyik legjobb üzletet és nagy átverést jelentenek (még ha orvos ajánlja, akkor is).

A becsapós részére még visszatérünk -, de most nézzük, mi is az a yamgyökér:

A trópusokon élők egyik legfontosabb tápláléka, fontos keményítőforrás. Eszik sütve is, de többnyire lisztet, kenyeret készítenek belőle. Nagyon sok fajtája van, az élőhelytől függően, de étrend-kiegészítőként a mexikói vad jamgyökeret reklámozzák.

Az ideggyökér vagy más néven mexikói jam(sz)gyökér (Dioscorea villosa) húsos, gumószerű rizómájú évelő növény, amelynek kúszó szára akár 6 m magasra is felnyúlhat. Eredetileg Észak- és Közép-Amerika atlanti vidékéről származik és ma már az egész világon előfordul.

A gyökérgumók tartalmazzák a szteroidszaponin (primer dioszcin, más néven diosgenin), fitoszterol (béta-szitoszterol) nevű hatóanyagokat, valamint alkaloidákat, cserzőanyagokat és nagy mennyiségű keményítőt.

Gyógyhatása

A jamszgyökeret már a mexikói aztékok és a maják is gyógyításra használták, többek között reumatikus- és izületi panaszok kezelésére. Az észak-amerikai indiánok is ismerték és nagyra becsülték a növényt. Asszonyaik értettek ahhoz, hogy hogyan kell biztos fogamzásgátlásra, a testük fiatalon tartására használni.

Az USA déli részén hagyományosan a növényt gyógykészítményként görcsös hasi fájdalom, emésztési zavarok, valamint hagyományosan reumás eredetű fájdalmak kezelésében és a tüszőrepedést, illetve a menstruációt kísérő fájdalmak esetén használják.

A mexikói vad jamszgyökér (dioscorea macrostachya mexicana) hatóanyagokban különlegesen gazdag és az összes jamszgyökérfajta közül ez a legalkalmasabb fogamzásgátlásra, Cabeza néven is ismert.

A mai természetgyógyászat vastagbélgyulladásra (kolitisz) és bélfalgyengyülésre (divertikulitisz) is ajánlja.

Hormonális hatás: A jamgyökér tartalmaz egy diosgenin (dioscin) nevű, hormonszerű anyagot, amit laboratóriumban sikerült progeszteronná alakítani, de a szervezetünk nem képes erre, viszont ez a szteroid-szerű anyag lett az első fogamzásgátló tabletták alapanyaga.

Hatóanyagait a gyógyszeripar ma is fogamzásgátlóknál használja. A belőle kinyert szaponinkeveréket hidralizálják és szteroid hormonkészítményeket állítanak elő belőle.

Mint látható valóban van benne egy hormonszerű alapanyag, ami a hormonok előanyagaként működhetne, de ezt csak laboratóriumi körülmények között lehet hormonná alakítani, természetes módon nem lesz belőle progeszteron – sem.

Jamgyökérből mesterségesen állítják elő a DHEA nevű étrend-kiegészítőket, - a szervezet saját DHEA-S termelését kiegészítve – amiből a szervezetünk előállítja azt a hormont, amire éppen szüksége van (ha kell, akkor progeszteront).

A növényből készült kivonatokat (tehát nem porított jamliszt) több klinikai kutatásban is vizsgálták. Az egy amerikai vizsgálatban, amelynek során a növénynek a klimax elleni hatását tanulmányozták, a betegek egyik csoportját ideggyökérrel, míg a másikat placebóval kezelték, semmilyen kedvező hatást nem észleltek.

A tudományos adatbázisokban több kísérlet is található  a jamgyökérből kivont, diosgeninből készült hatóanyagokkal, de eddig lcsak gyulladáscsökkentő és rákellenes hatását igazolták.

A diosgenin kísérletekben nem mutatott hormonális hatást (pld. lásd itt), hiába hivatkoznak erre a termékleírások. A jamgyökér-diosgenin és a progesteron kapcsolatára a tudományos kutatási adatbázisokban nincs találat.

Progeszteron krémek – a nagy átverés

A gyökérből kivont diosgenint külsőleg, krémekben is alkalmazzák. Több termék is létezik és sokszor az orvosok is ajánlják (mert megéri – nekik).

 

Két probléma is van az ilyen krémekkel.

Egyrészt – mint kiderült -  az emberi szervezet nem képes a diosgenint progeszteronná alakítani, másrészt pedig az anyag molekulái is túl nagyok ahhoz, hogy bőrön keresztül felszívódjanak. (A bőrünk egy határvonal, pontosan az a feladata, hogy elválassza a szervezetünket a külvilágtól, és nem enged be semmit a vérbe.)

Klinikai vizsgálatokban a krémek hatásosságát nem lehetett bizonyítani.

Például egy, két éven keresztül tartó kísérletben hormonális hatását vizsgálták egy ismert krémnek változókorban levő nőknél és gyakorlatilag semmilyen (a hatóanyag nélküli placebóval egyenértékű) kedvező hatását nem tudtak kimutatni. (Részletek itt.)

Az ilyen krémek gyakorlatilag csak testápolók (annak is vannak bejelentve) egyéb élettani, hormonális hatása nincs!

Ha megnézzük a termékek összetételét, gyakorlatilag (többnyire növényi alapú) olajok, aloe, és minimális jamgyökér kivonat található bennük. Legtöbb esetben még a diosgenin tartalom sincs feltüntetve, mivel a gyártó sem tudja, hogy mennyi van benne. (A hatásossága pedig nem is érdekli.)

Mégis, akik a „progeszteron krémet” használják sokan tapasztaltak kedvező változást, a problémák enyhüléséről, vagy megszűntéről számolnak be.

Egy biztos: a kedvező hatás NEM a krémnek köszönhető, hanem inkább azoknak az egyéb kiegészítőknek, életmódbeli változásoknak, amiket a krémmel egy időben alkalmaztak. Szinte nincs senki sem, aki a krémmel együtt nem próbált valami mást is.

Létezik egy fajta valóban hatásos progeszteronkrém, de az viszont pontosan az elkerülni kívánt szintetikus hormonokat (mesterséges progeszteront) tartalmazza, a bőr áteresztését előidéző vegyi anyagokkal kombinálva. De ez a krém is tízezer forint feletti áron kapható, míg a benne levő szintetikus hormon – tablettaként – csak pár száz forint lenne. Tehát a krém nagyobb üzlet.

Laboratóriumi kísérletek viszont bizonyították a jamgyökérből kivont, diosgeninből készített mesterséges hatóanyagok hatásosságát (szteroidok, fogamzásgátlók, DHEA).

Mindamellett szintén Amerikai tapasztalatok alapján a jamgyökér kb. 40 %-kal csökkentheti a menopauza kellemetlen tüneteit és segít kiegyensúlyozni a hormonrendszer működését, mivel segíti fenntartani az ösztrogén szintet, de kedvező hatást csak azoknál sikerült kimutatni, akik már fiatal koruk óta, rendszeresen fogyasztják a jamgyökeret.

Szója izoflavonoid

Hasonló a helyzet a szójából kivont hormonszerű anyagokkal. Kifejezett hormonális, hormonpótló hatása a szója izoflavonoidnak sincs.

Bizonyos vizsgálatok kimutatták, hogy képes utánozni a szervezet ösztrogénhatását (ösztrogén receptorhoz kötődik), ezzel csökkentve a változókori hormoningadozást, de más kutatások semmi ilyen hatását nem tudták kimutatni. 

A szójakivonatokkal végzett kutatások azon alapultak, hogy ázsíában a szóját (is) fogyasztó társadalmakban lényegesen kevesebb problémát okoz a menopauza, mint a nyugati népesség körében.

Egy amerikai kutatás adta meg a választ arra, hogy miért hat másképpen a szója a nyugati nőkre, mint az ázsiaiakra.  A kísérletben amerikai változókorban levő nők kaptak szójaizoflavonoid kapszulákat és a vizsgálat végére semmilyen kimutatható hatást nem találtak. Kiderült, hogy csak akkor van kedvező hatása a szójában levő vegyületeknek, ha már a pubertáskor előtt rendszeresen fogyasztanak szójából készült élelmiszereket, így a szervezet a szója hormonszerű hatásához igazítja a saját hormontermelést. (A szója egyéb hatásairól bővebben itt olvashat.)

Királydinnye (Tribulus terrestris)

A királydinnye a nyáron sokak életét megkeserítő, szinte mindenhol megtalálható szórós gyomnövény. A belőle készített étrend-kiegészítőket főleg férfiak használják potencianövelőként, és testépítők a tesztoszteronszint növelésére.

Izomtömegnövelő hatást nem sikerült kimutatni, áttételesen viszont a tesztoszteron szintet növelheti. Magát a hormont nem tartalmazza, még hasonló anyagot sem, de a benne levő vegyületek az agyalapi mirigyben termelődő lutropin, LH hormon termelését serkenthetik, ami pedig a tesztoszteron termelést serkenti, ha van hozzá elegendő alapanyag, például DHEA. 

Az agyalapi mirigy viszont a teljes hormonrendszer működését szabályozza, így vizsgálatok szerint a tribulus kivonatok növelik a szexuális teljesítőképességet férfiak és nők esetében is. (Nők esetében az LH hormon a peteérést serkenti.)

Kutatások szerint a DHEA és a tribulus kivonat együttesen tudja a legjobb hatást elérni.

Magyarországon a királydinnye kivonatok forgalmazása hivatalosan tilos (a porkapszulák pedig nem igazán hatnak), de a homokos területeken nyáron begyűjtött királydinnyéből otthon is lehet vizes-alkoholos kivonatot készíteni.

Biztonsági tudnivalók: a tribulus fogyasztása prosztata nagyobbodás esetén, vagy prosztata daganat után nem ajánlott növekedést serkentő hatása miatt; valamint terhesség és szoptatás alatt sem javallott.

Összefoglalva

Sok növényi élelmiszer, fűszer, gyógynövény tartalmaz hormonszerű anyagot (fitohormon), amelyek hatással lehetnek az emberi hormonrendszer működésére is, de közvetlen hormonális, hormonpótló hatásuk nincs. A növényi fitohormonokat felhasználva számtalan mesterséges hormonkészítményt állítanak elő. (Forrás itt.)

Ne hagyja magát átverni a növényi hormonkészítményeket forgalmazó cégek, weboldalak, orvosok ajánlásával, hirdetéseivel. A valóságban vagy mesterséges, vagy hatástalan készítményekről van csak szó. Ajánlott mindig rákérdezni a pontos hatóanyagra, annak mennyiségére és hatásmechanizmusára.