Mostanában több olyan eset került elém, amikor a változatos tünetek és a véreredmény is parazitafertőzésre utaltak, de ez senkinek sem tűnt fel. Sokan úgy gondolják, hogy „mi vigyázunk a tisztaságra biztos, hogy nem lehet ilyen bajunk”, - de ez nem így van.

Nem csak a nem megfelelő higiéniás körülmények okozhatnak féreg, parazitafertőzést.

 

Több mint 100, az emberi testben élősködő parazitafajt azonosítottak be, ezek egy része külső élősködő és a bőrünkön él (ezeket könnyebb észrevenni), mások a test belsejében bújnak meg. Leggyakoribbak ezek közül a különböző bélférgek – most ezekről lesz szó. Ezek elsősorban a szánkon át, a bőrünkről és fertőzött étellel, vízzel kerülnek a szervezetükbe és a bélrendszerben, a meg nem emésztett táplálékmaradékon élnek, vagy ott szaporodnak.

A jelzés 

Sokszor a fertőzésnek – kezdetben - semmilyen látható, érezhető tünete nincs, de az immunrendszer már felvette a harcot a betolakodókkal. Nagyon gyakran a kezelő orvosok nem ismerik fel a betegség valódi okát, csak (szokás szerint) a tüneteket próbálják elnyomni – eredménytelenül. Pedig az alapvizsgálatként levett teljes vérkép is utal már a fertőzésre, csak oda kellene figyelni ezekre a jelekre és a célzott vizsgálattal lehet igazolni, vagy cáfolni az eredményeket.

A Vérkép titkai című írásomban részletesen olvasható, hogy melyek azok az értékek, amelyekre figyelni kell(ene).

A parazitafertőzést egyértelműen két érték jelzi: a fehérvérsejtek egyik típusa az Eozonofil (EO) a paraziták elleni reakció legfontosabb jelzője. (Ez az érték magas lehet még allergia és vírusfertőzés esetén is, de ilyenkor nagyon gyorsan, nagyon magasra emelkedik, majd a tünetek elmúltával újra a nullához közelít.) Az optimális érték a nulla, vagyis nincs semmiféle immunreakció. A felső határ a 4-es és már a tartósan ehhez közelítő, vagy kicsit emelkedett érték is fertőzésre utal.

Emellett kívül más jelek is utalhatnak parazitára: például a vérszegénység (vashiány, alacsony hemoglobin érték, stb.), az alacsony vércukorszint, emelkedett trombocita szám és a magasabb koleszterinszint is. Ilyenkor a vérsüllyedés (WGR) is magasabb az alsó, optimális értéknél, még ha nem is lépi túl a határt.

Testi tünetek

Ezek a vérből kimutatható jelek, de az is a fertőzöttség egyik jele lehet, ha valakinek megnő az étvágya, sokkal többet eszik, mint korábban, mégis inkább fogy, vagy bármennyit is eszik, nem hízik. Ilyenkor ugyanis a bélrendszerben lévő férgek, giliszták egyszerűen "eleszik" a beteg elől a táplálékot. A relatív tápanyaghiány okozhat fáradékonyságot, állandó, indokolatlan kimerültséget, de akár depressziót is. 

 

A belek fertőzöttségének tünete lehet a gyakori hasmenés, vagy az elegendő rost és folyadékfogyasztás mellett is kialakuló székrekedés, puffadás. Gyakori tünet a végbéltájéki viszketés. Ha kizártuk a Candidát, akkor érdemes parazita ügyben is vizsgálódni.

Sokszor a paraziták által termelt méreganyagok allergiaszerű tüneteket, viszketést, hajhullást okoznak, vagy hatásukra gyulladásos gócok jönnek létre a szervezetben.

Nagyon sokszor azonban a fertőzés teljesen tünetmentes, csak a vérkép utal rá, hogy valami még sincs rendben.

Honnan kaphatjuk el a fertőzést?

A szervezetünkben megtelepedő paraziták leggyakrabban a természetes, de szennyezett vízzel (ezért is klórozzák a csapvizet), vagy az elfogyasztott étellel kerülnek a bélrendszerünkbe.

Elkapható a nem megfelelően gondozott házi kedvencektől, vagy a haszonállatoktól is. A háziállatoktól elkapott fertőzés leginkább a kisgyerekekre jellemező, akik nem tartják be az alapvető tisztasági szabályokat. A felelős pedig az a felnőtt, aki nem gondoskodik a rendszeres féregtelenítésről. Nemcsak a kutyáknál, de a környékbe kijáró, vadászó macskáknál is, valamint az újonnan a családba kerülő kis rágcsálóknál, madaraknál is fontos a parazitairtás. (Nem mellesleg a háziállatokkal felnövő gyerekek immunrendszere erősebb, ellenállóbb a fertőzésekkel szemben.)

Hordozók lehetnek a haszonállatok (baromfi, sertés, stb.) és a halak is.

És itt a másik fertőzési forrás - ezeknek az állatoknak húsa. A nem megfelelően hő kezelt ételek (leginkább a sertéshús) is tartalmazhatnak parazitákat, vagy ezek lárváit, petéit. 

A magyaros táplálkozásra jellemző füstölt kolbász, sonka, stb. gyakorlatilag nyers ételnek tekinthetők. Ha az állat fertőzött volt (a sertések és baromfik nagy része hordozó) a peték a húsukban is jelen lehet. A sütés, főzés elpusztítja ezeket, de a füstölés és a sózás legfeljebb az élő férgeket öli meg, petékre nem hat. Ezek bekerülhetnek a bélrendszerbe és ott kifejlődnek.

Terjed nálunk is a japán szusi (sushi) fogyasztása, ahol nyers, csak esetleg pácolt hal lehet a fertőzés forrása.

A nyers zöldségek, gyümölcsök is hordozhatnak féregpetéket. Ezek a trágyázott talajról, illetve a kertben járó, oda berepülő állatok ürülékéből kerülhetnek rájuk.

A mostanában hozzám került esetek jó részében a betegek nem tartottak háziállatot, a tisztasággal sem volt probléma, hanem valószínűleg a hústól, élelmiszertől fertőződtek meg

Mivel is állunk szemben? Nézzük a „kukacokat”!

A hazánkban a leggyakoribb paraziták a következők:

Az ember leggyakoribb féregfertőzése a cérnagiliszta (Enterobius vermicularis)-fertőzés, amely az egész világon elterjedt. Leggyakrabban gyerekeknél fordul elő, de kisgyermekes családokban a felnőttek is megfertőződhetnek.
A fertőzés emberről-emberre terjed. A peték a környezetből bőrön, ruházaton kerülhet a lakás porába, majd ezt belélegezve, lenyelve kerülnek a szervezetbe. A szájon át bejutott petékből a lárva a gyomor- patkóbél területén kel ki, majd lejut a vastagbélbe, ahol kifejlődik. A nőstény éjszaka a végbélnyílás környékére vándorol, ahol petéket rak.
Csak a fertőzöttek kis részében jelentkezik tünet, de a betegek hordozzák a fertőzést.  A férgek a gáton keresztül a külső nemi szervekre, továbbá a hüvelybe is átvándorolhatnak. A fertőzés a viszketést okoz, és a vakarózás hatására hámsérülés és másodlagos fertőzésként hüvelyi bakteriális, vagy gombás fertőzés alakulhat ki. 


A második leggyakoribb, az Trichuris trichuria okozta fertőzés, de gyakori a tünetmentes állapot, ezért valós előfordulás nem állapítható meg pontosan. A tünetek erőssége a paraziták számától függ. Ez is bélparazita és a talajból kerülhet az emberbe és a vastagbélben telepszik meg.
 
Az orsóféreg (Ascariasis) is gyakori parazita. Széklettel ürül és a féregpetékkel szennyezett talajjal, tisztítatlan szennyvízzel öntözött, nyersen fogyasztott, mosatlan gyümölcs és zöldségfélék fogyasztásával kerülhet a szervezetbe. Ez a tüdőben és a bélrendszerben is okozhat problémákat. 

A trichinellosis (fonalóckór) a disznóhússal terjed. Ez a füstölt húsból leggyakrabban az emberbe kerülő kórokozó. A lárvákat tartalmazó, nem eléggé hőkezelt húsok elfogyasztása után a parazita a vékonybélben alakul kifejlett féreggé. A nőstényekből kiszabaduló lárvák, a bélfalon áthatolva az izomszövetekbe és más szervekbe (pl. a központi idegrendszerbe, szívbe) vándorolnak. 
A fertőzés okozhat hasmenést, székrekedést, gyengeséget, fáradékonyságot, bőrkiütést, a szem bevérzését, súlyos esetekben pedig akár szívproblémákat is. 

A galandféreg a sertés és a szarvasmarha közvetítésével kerül leginkább az emberbe. Az állatokban kikelt lárvák az izomzatban (húsban) betokolódnak, és ún. borsókát képeznek. Az ember a nem megfelelően hőkezelt hústól (füstölt) fertőződik meg.

A fertőzés leggyakrabban tünetmentes csak a széklettel ürülő féregdarabkák jelezhetnek problémát. Súlyosabb esetben krónikus székrekedés, puffadás, mérgezéses és idegrendszeri tünetek is jelentkezhetnek.

(Forrás és bővebb információk itt.)

A megoldás

Ha valakinél kiderül a fertőzöttség ajánlott az egész családot kezelni (vagy legalább vérvétellel ellenőrizni) és a fertőzés megszűntéig szigorú higiéniás szabályokat ajánlott bevezetni - vagyis az alap a szigorú kézmosás WC használat után és étkezés előtt.

Érdemes a nyersen fogyasztható ételeket (még) alaposabban megmosni, az állati eredetű élelmiszereket pedig megfőzni, alaposan átsütni. 

 

A hozzám került esetekben az alacsony testsúly, és a nyálkahártya viszketése jelentett tünetet, máskor pedig „tünetmentes” (mégsem tünetmentes, hiszen valami problémával ment orvoshoz, vérvételre) csak a vérkép utal a fertőzésre. A legutóbbi esetben az elvégzett teljes körű vizsgálat elsődleges okként a vastagbél gócos gyulladását, és gócos nyirokcsomókat mutatott. A valós parazitát csak széklet-tenyésztéssel, laboratóriumban lehet kimutatni, a fertőzést egyértelműen igazolni,  de a nálam, a problémás területre tesztelt készítmények közül (gyulladáscsökkentő, vírus, gomba, baktériumölő és daganatellenes szerek) helyett a parazitaölő készítményre reagált tökéletesen az illető szervezete – és a vérkép is több ponton jelezte.

Parazitairtás

Léteznek hatékony, erős és gyorsan ható gyógyszerek a paraziták elpusztítására, „kihajtására”, de ha ezeket nem elég ideig használják a fertőzés a kikelő petékből visszatérhet. Ugyanis ezek a szerek leginkább a már kifejlett kórokozókra hatnak, a petékre nem. A féregirtókat csak akkor írhatja fel az orvos, ha tenyészéssel is sikerül igazolni a fertőzést.

Mivel ezeknek a parazitáknak az életciklusa eltérő (a petétől a kifejlett féregig), a leghosszabb ideig életben maradó, leghosszabb szaporodási ciklusú galandférget tanácsos alapul venni. Ez nagyjából 42 nap alatt fejlődik ki és rak újra petét, ezért a biztos parazitairtás ideje legalább 60 nap legyen. 

Gyógyszeres kezelés után is két hónap múlva újabb vérvétellel ellenőriztesse a kezelés hatékonyságát!

Természetes megoldások

Az emésztőrendszerbe jutott paraziták megtelepedésének megakadályozására a legjobb megoldás a megfelelő rostfogyasztás. Alap esetben a táplálékkal rendszeresen elfogyasztott rostok (zöldségek, gyümölcsök) csökkentik a paraziták esélyeit, de szükség esetén a béltisztító hatású növényi rostok (útifűmaghéj, zabkorba, búzakorpa) fokozzák a bélmozgást, kevés időt hagynak a paraziták megtelepedésére, és mivel ezek megduzzadva kitöltik a belek teljes keresztmetszetét, gyakorlatilag kisöprik a bélrendszert.

A kifejezetten hashajtó hatású készítmények hosszabb távon csak terhelik a szervezetet.

Az aromás, magas illóolaj tartalmú fűszernövények rendszeres fogyasztása – gyulladáscsökkentő hatásuk mellett – nem kedvez a kórokozóknak sem. Ha ezek az anyagok nagy mennyiségben jelen vannak a vérben, a paraziták gyorsan elhagyják a számukra kellemetlen helyet. 

 

Legjobb parazita ellenes növények a következők: oreganó, kakukkfű, zsálya, bazsalikom, borsmenta. Az összehúzó hatású, fertőtlenítő, gyulladáscsökkentő olajfalevél-kivonat, a teafaolaj, a szegfűszegolaj, a fahéjolaj szintén erőteljes parazitairtó/űző hatással rendelkezik.

Ezekből léteznek koncentrált hatóanyagot tartalmazó, komplex kapszulák is.

Gyakorlatilag minden illóolaj és aromás növény kedvezőtlen körülményt tud teremteni a testünkben megbúvó paraziták számára.

Féregfertőzés gyanúja esetén legjobb a rostokat és a gyógynövénykivonatokat egyszerre alkalmazni. Ilyenkor a bélfalon, a szövetekben és a vérben felhalmozódó növényi hatóanyagok a bél elengedésére, és a rossz ízű vér szívásának abbahagyására késztetik a kórokozókat, a rostok pedig kitakarítják őket. Előny még, hogy az ezek a növények, illóolajok fertőtlenítő, gyulladást csökkentő, gomba- és baktériumellenes hatással is rendelkeznek.

A két hónapos kúra után ellenőriztesse a vérképét.

Tapasztalataim alapján a Legfontosabb!

Ha a vérvizsgálat során az Eozonofil értéke magasabb az optimálisnál, ne hagyja annyiban a dolgot, hanem alaposan vizsgáltassa ki magát parazita ügyben is és kérjen kontroll vizsgálatot.