Úgy látszik még mindig tart az elmúlt két év nagy átverése, a kovaföld-mánia. Már igazából „kiment a divatból”, de a forgalmazó cégek újabb reklámkampányokkal próbálják eladni a felhalmozott készleteiket és van, akinek ez még mindig újdonság.

Ha valaki nálunk kereste a „perui kovaföldet” mindig ezt a választ kapta: „Hülyeséget nem tartunk.” Tavaly sok cég kezdte el forgalmazni a jó üzlet reményében – hiszen „ha ez kell az embereknek, adjunk nekik mi is!” és sok biobolt árusítja még mai is (van ahol zsákból mérik ki), annak ellenére, hogy semmilyen engedélye nincs, hiszen a kovaföld nem számít élelmiszernek sem.

Az őrület tetőpontján megkérdeztem a hatóságokat is , hogy mi a helyzet kovaföld-ügyben (a hivatalos válasz a cikk végén).

Nézzük miről is van szó és mi benne azt átverés. 

kovaföld átverés béltisztítás méregtelenítés
                        Kovamoszatok

A kovaföld, (más néven kovasav), tudományos nevén a szilícium-dioxid (SiO2 ) a földkéreg leggyakoribb, legnagyobb mennyiségben előforduló ásványa. A természetben a kovamoszatok vázaként a leggyakoribb. Számos növény sejtfalának alkotóelemeként sok élelmiszerben is jelen van. Kristályos formája a kvarc, egyéb ásványai az opál, a kalcedon és a jáspis. 

Tehát egy teljesen közönséges, hétköznapi anyagról van szó (köznapi nevét is elárulom a legvégén), az átverés az egészségügyi hatásában, konkrétan a „méregtelenítésben” van.

Az egész méregtelenítős elmélet alapja valóban Peruból ered. Sok helyen, a folyóparti agyagos – kovaföldben gazdag – partfalakat papagájok ezrei látogatják, hogy földet egyenek. Ezek a madarak sok, mérgező cianid tartalmú magot esznek és ezek a mérgek felhalmozódhatnak a „gyomrukban”-zúzájukban. Az agyagban levő ásványok abszorbensként magukba szívják ezeket, így a széklettel ki tudnak ürülni, nem kerülnek a véráramba. 

kovaföld átverés béltisztítás méregtelenítés
Arara papagájok anyagot esznek - Peru

Ezek a madarak, csakhogy az embernek teljesen máshogy működik az emésztőrendszere, mint egy papagájnak!

Nézzük, mit állítanak az internetes reklámok (a csomagolásra ezt senki sem meri ráírni). Az alábbiakban az egyik internetes hirdetést elemzem ki és teszem fel kérdéseimet. Dőlt betűvel olvasható az állítás, normálbetűvel a valóság.

„Hatékony méregtelenítés és tisztítás”

 a milliónyi kovaföld henger keresztül utazván a vékony és vastagbélen, ledörzsöli a bélfalakat. A leghatékonyabb fizikai-mechanikai módon méregteleníti a szervezetet, és mivel nem szívódik fel, nincs semmiféle kémiai toxicitása” a bélrendszer elég érzékeny szervünk, tele idegvégződésekkel, nem lenne igazán hasznos dörzsölgetni és az igazi  hangsúly a „nem szívódik fel” részen van.

„Egyetlen gramm Perui kovaföld 300 m2 bélfelületről képes felszívni és kivezetni a gyulladásos folyadékot, miközben a természetes bélflórát tovább erősíti. Az apró hengerek erős negatív töltésükkel vonzzák és elnyelik a baktériumokat, gombákat, vírusokat, endotoxinokat, gyógyszer- és növényvédőszer-maradványokat, drogokat, nehézfémeket. Csapdába esnek a hengerekben és kiürülnek a szervezetből.” – Ez egy értelmes lény!  Ki tudja válogatni, hogy melyik a jó és a „gyulladásos” folyadék? Kiválogatja a gonosz bacikat, de a hasznos emésztő baktériumainkat nem bántja? Megköti és kiüríti a mérgeket, de a tápanyagokat, vitaminokat nem? De ügyes! :) - Gondolkozzunk már egy kicsit! Testünkben sokféle (nehéz)fém található nyomelemként, amelyek létfontosságúak a normális működéshez. Ez a csodaszer, hogy válogatja ki, hogy ne „vezesse ki” a vérképzéshez szükséges vasat, a szénhidrát-anyagcseréhez szükséges krómot, az enzimekhez fontos rezet, vagy a B12 kobalt összetevőjét?

A férgek, paraziták megsérülnek az éles élek által és elpusztulnak.” – és az érzékeny bélfalnak nem árt. Azt miért nem karistolja?

… és a legfőbb „kedvencem”, „Az érrendszer tisztítása”

„A véráramba felszívódott szilicium-dioxid elvégzi az érrendszer tisztítását is. Rendszeres használat során a szilícium-dioxid beépül az artériák falába, így hatással van a szívre is. Letisztítja az érfalakról a lerakódásokat, továbbá a tüdő létfontosságú szöveteinek tisztulásában is a segítségünkre lehet.„ – Nem azt mondtad, hogy NEM SZÍVÓDIK FEL! Akkor hogyan kerül a véráramba? Különben sem szeretném, homok lenne a véremben! A tüdőre pedig még később visszatérünk!

„Kísérletekben sikeresen csökkentette a koleszterinszintet.” - A weboldalon egy hivatkozás is található ezzel kapcsolatban, de ha jobban utánanézünk, akkor kiderül, hogy ebben az osztrák kísérletben mindössze 19 ember vett részt, kontrolcsoport, kontrol vizsgálat nélkül, így valójában bármitől (pl. koleszterincsökkentőtől) is csökkenhetett a mért érték, mert csak annyi volt a kitétel, hogy egyen kovaföldet.

„A szilicium-dioxid egészségügyi előnyei: A kovasav túlnyomórészt felszívódik az emberi szervezetben és megtalálható minden szövetben: a csontban, az inakban, az erekben, a májban és a vesében.” – Hoppá! Most akkor mégis felszívódik? De akkor hogy vezeti ki a mérgeket? Bekavartunk, nem gondolkozunk?

„A kovaföld sok más hasznos nyomelemet is tartalmaz.” – de nem sokat ér, ha nem szívódik fel!

„A termék fogyasztói gyakran jelzik: ”jobban érzem magam”” -  Hiszen a hit, csodákra képes. A kovaföld már kevésbé.

kovaföld átverés béltisztítás méregtelenítés
Kovaföld a természetben

Ennyi hülyeség után akkor nézzük most már a tényeket.

Az emberi szervezet a szilícium-dioxidot sem felvenni, sem pedig hasznosítani nem tudja; átalakulás nélkül kiürül a szervezetből. Ezért is engedélyezték élelmiszer adalékként, E551 szám alatt.

A kovaföld felhasználása

Az élelmiszeriparban a szilícium-dioxidot általában por formában használják. A szilícium-dioxid kristályai nagy mennyiségű vizet tudnak magukba zárni. Ez a folyamat kizárólag fizikai kölcsönhatások segítségével játszódik le; a folyamat során a kristályok nem változtatják meg kémiai szerkezetüket, és nem is duzzadnak meg.

A szilícium-dioxid csak meghatározott élelmiszerekhez engedélyezett, mint csomósodást gátló, habzásfékező, lesülést gátló adalék. Előfordulhat továbbá szárított élelmiszerekben, ahol víz megkötésére használják. 

A legtöbb tabletta fontos összetevője, mint nedvességmegkötő anyag.

A kovaföld legfőbb felhasználója az üveggyártás, ahol az olcsó, tömeggyártásban készült poharak, ablaküvegek, üvegpalackok és kerámiák alapanyaga.

Másik fő felhasználási területe a cementgyártás és a beton készítés. A betonhoz száradásgyorsítóként adagolják, ezért minden építőanyag telepen kapható a kovaföld, 25 kg-os zsákokban.

A borászatban ülepítő anyagként használják.

Egyes fogkrémekben is megtalálható, mint dörzsanyag.

Nedvesség- és szagmegkötő hatása miatt a macskaalom fő anyaga. kovaföld átverés béltisztítás méregtelenítés

Egészségügyi hatás

A szilícium kis mennyiségben található meg az emberi szervezetben, összesen kb. 1-1,5 gr, ami elsősorban a csontokban, a porcokban, a bőrben, a hajban, a körömben fordul elő.

Mint látható a kovaföld számtalan módon kerül a szervezetünkbe, a növények alkotórészeként és adalékként is, tehát pótlására nincs szükség.

A finom szilícium-dioxid porának belélegzése hosszú távon (még nagyon alacsony koncentráció esetén is) szilikózist, bronchitist, sőt bizonyos esetekben tüdőrákot is okozhat.  A belélegzett porszemcsék a tüdőbe kerülve megtapadnak annak belső felületén és  a szilícium-dioxid nem távozik onnan. Gyerekek vagy asztmások esetében a tünetek sokkal hamarabb jelentkezhetnek.

A szilícium-dioxid más módon a szervezetbe kerülve teljesen ártalmatlan vegyület. Nem lép reakcióba semmivel sem, a szájon át bekerült mennyiség általában minden mellékhatás nélkül, a széklettel távozik. Nagy mennyiségben megkötheti a vizet, ezáltal enyhe székrekedést okoz. Semmiféle mérgező hatása, és semmi tápértéke sincs.

Előállítás: A szilícium-dioxidot a természetben előforduló kvarchomokból nyerik. A kovaföld a természetben leggyakrabban a közönséges homokban található meg, mint annak fő alkotórésze.

Mert a kovaföld valójában nem más, mint egyszerű – megtisztított – homok! Vízzel keverve pedig egyszerű sár lesz belőle. Ha valaki mégis homokot akar enni azért nem kell Peruig menni, hiszen mindenütt itt van körülöttünk. 

kovaföld átverés béltisztítás méregtelenítés
Homokbuckák - Fülöpháza

Ha valóban béltisztítást szeretnénk végezni, arra tökéletesen megfelelnek a különböző növényi rostok, gabonakorpák. Ezek ugyanúgy megkötik és kisöprik a bélben levő bomlástermékeket, ráadásul ezek - a kovafölddel ellentétben – folyadék hatására megduzzadnak, így a bél teljes keresztmetszetében képesek tisztítani, nemcsak az alsó részeken halad végig valami sár.

OGYÉI válaszlevél: 

kovaföld átverés béltisztítás méregtelenítés