Rendszeresen hallani a reklámokban, hogy a jóindulatú prosztata nagyobbodás az 50 év feletti férfiak nagy részét érinti, - de ezt hosszú évek „kitartó munkájával” érték el – szoktam mondani. 60 éves kor felett már a férfiak nagyjából felénél okoz ez problémát.

egészség gyógyhatású prosztata vízhiány vesekő tökmagolaj prosztatagyulladás

Azért nevezik „jóindulatúnak”, mert bár hasonló szövetburjánzásról, növekedésről van szó, mint a daganatok esetében, de ebben az esetben ez a növekedés megáll és nem hajlamos tovább terjedni, nem lesz belőle rák (egyenlőre).

A prosztata vagy dülmirigy belső férfi nemi szerv. Közvetlenül a húgyhólyag alatt helyezkedik el, keresztül fut rajta a húgyvezeték. Normálisan nagyjából 3,5-4,5 cm átmérőjű (gesztenye nagyságú) mirigyes szerv.  A prosztata mirigyei által termelt váladék a herékből ürülő ondó részét képezi, a prosztatában csatlakozik az ondóvezeték a húgycsőbe.egészség gyógyhatású prosztata vízhiány vesekő tökmagolaj prosztatagyulladás

Valójában arról van szó, hogy a prosztatában kialakul egy (akár enyhe) gyulladás, amit az immunrendszer körbe zár, megállít. A gyulladás következtében a károsodott sejtek elhalnak, és mivel a prosztatában nincs olyan aktív vérkeringés, ami ezt ki tudná onnan „takarítani”, az elhalt sejtek összezsugorodnak, betokosodnak - és ott maradnak.

A károsodott sejtek helyett a szervezet új prosztatasejteket hoz létre és ettől a prosztata megnagyobbodik. Minél többször történik ez meg, annál nagyobb lesz.

A prosztatanagyobbodás tünetei

Leggyakrabban, amikor a prosztata már elért egy bizonyos méretet, összeszorítja, beszűkíti a húgycsövet és ennek elakadó, vagy csepegő vizelet lesz a következménye (utócsepegés). Ilyenkor, amikor még nagy a nyomás a húgyhólyagban könnyen ürül a vizelet, erős a sugár, de a belső nyomás csökkenésével megszakad a vizeletáramlás, mert a prosztata összenyomja a csövet. Ha viszont ilyenkor leül a beteg és összenyomódik a hólyag újra jelentkezik a vizelési inger. Ha nem ürül ki teljesen a hólyag, akkor az ott maradt vizeletben megtelepedhetnek a baktériumok.

Máskor nem a húgycsövet nyomja össze a prosztata (ilyenkor nincs ürítési zavar), hanem a húgyhólyagba nyomódik be. Ennek következtében csökken a hólyag vizelettartó kapacitása és gyakrabban kell menni WC-re. Ha a benyomódás a hólyag hátsó részét érinti, akkor a gyakori vizelési inger fekve, éjszaka a jellemzőbb.

Néha a prosztata kifejezetten a vastagbelet nyomja össze és ez székrekedést is okozhat.

Mi okozza?

A nagyobbodás mindig valami gyulladás, fertőzés következménye. Ez nagyon sokszor olyan enyhe tüneteket produkál (pl. egy-két napig tartó indokolatlanul gyakoribb vizelési inger), ami nem jár fájdalommal és magától el is múlik.

Ez sokszor már fiatal korban elkezdődik, és nem tulajdonítanak neki komolyabb jelentőséget. Járt már nálam 17 éves fiú is (más problémával), ahol a teszt már enyhe prosztata megnagyobbodást jelzett, persze neki ilyen panasza nem volt – még.

Máskor kifejezetten erős alhasi fájdalom, vizeletürítési probléma, láz jelentkezik, még ülni is kellemetlen, de ilyenkor már az ember orvoshoz fordul, ahol egy antibiotikum kúrával megszűntetik – a tüneteket. Súlyos esetekben már nem is elég egy kezelés (sőt sokszor már a több is hatástalan) és a probléma egyre gyakrabban tér vissza, mivel a kiváltó okot nem szűntették meg.

A gyulladás oka az esetek több mint 90%-ában a húgyhólyag és a vesék. Mivel a prosztata közvetlenül a hólyag alatt helyezkedik el, minden a hólyagot érintő terhelés hatással van a prosztatára is.egészség gyógyhatású prosztata vízhiány vesekő tökmagolaj prosztatagyulladás

Az elégtelen folyadékfogyasztás következtében vizeletpangás alakulhat ki a vesemedencékben és a húgyhólyagban. Ha nem iszunk eleget a szervezet visszaszívja a hasznosítható vizet, onnan, ahol még van, így például a hólyagból is. (Konkrétan „megissza” a saját vizeletét!)

A besűrűsödő vizeletben kicsapódnak az oldott ásványi sók, bomlástermékek és vesehomok, hólyaghomok alakulhat ki. A homok dörzsöli, irritálja a vese és a húgyhólyag falát, ahol egy helyi (akár steril) gyulladás alakulhat ki. Ez a gyulladás lesz az, ami terheli a prosztatát.

A pangó vizeletben elszaporodhatnak a baktériumok (akár kívülről, akár belűről kerültek oda) és ezek már komolyabb fertőzést, gyulladást is okozhatnak. (Az antibiotikum csak a fertőzéses gyulladásra hat.)

Ezenkívül okozhat még prosztatagyulladást kívülről kapott fertőzés is (ez a ritkább), például nemi betegség, vagy más alhasi, kismedencei gyulladás, akár az aranyér is.

Sokszor az orvos nem is gyanakszik a hólyagra, mint kiindulási pontra, mert nincsenek egyértelmű hólyag tünetek, és 40 éves kor felett már rutinból a prosztatát kezelik, mint okot.

Máskor hólyaghurutra, vagy vesemedence gyulladásra, vesekőre kap kezelést a beteg és nem foglalkoznak a prosztatával, pedig a gyulladás oda is átterjed.

Jellemző a következő eset: 28 éves fiatalembert jelentett be vizsgálatra a felesége, mert már fél éve szed szinte folyamatosan antibiotikumokat és nincs semmi javulás. Egyértelmű húgyúti tünetek nincsenek, inkább alhasi fájdalomra panaszkodik. Amikor a tünetek először jelentkeztek az orvos prosztatagyulladásra írt fel orvosságot, amitől a tünetek egy hét alatt megszűntek. Két hét múlva újra jelentkezett a probléma és azóta folyamatosan szed különböző antibiotikumokat.

A vizsgálat elsődleges problémaként egy gócos hólyaggyulladást mutatott ki. Amikor elmondtam, hogy ez konkrétan milyen tünetekkel járhat kiderült, hogy neki tíz éve már volt egy ilyen erős hólyaggyulladása, de az akkor kezelték és elmúlt – csak nem teljesen - és most is itt a fő probléma, nem a prosztatában. (A húgyúti problémákról itt olvashat részletesen.)

Mi a megoldás?

Azt szoktam mondani, hogy a terhelt húgyhólyagot át lehet mosni akár két doboz sörrel is (az már vízhajtó hatású), vagy bármilyen más nagy mennyiségű folyadékkal, de ha a prosztata egyszer már begyullad az utána már nem lesz akkora, mint eredetileg volt. Ezért a legfontosabb a megelőzés!

Meg kell akadályozni, hogy a hólyagban és a vesékben vizeletpangás alakulhasson ki.

Ennek legfontosabb gyógyszere az elegendő mennyiségű víz. Nem a sok víz, hanem az optimális mennyiségű víz, (nem sör) - egész napra elosztva.

Normális esetben nagyjából két óránként ürítünk vizeletet – ha van mit -, de ez egyénenként változhat. Ha pang a vizelet, besűrűsödik és a színe sötétebb lesz. Az optimális vízfogyasztást a vizelet színe jelzi, akkor jó, ha szinte átlátszó – egésznap. (A vizelet színskálát itt találhatja.)

Segíthet a megelőzésben a hagyományosan használt kisvirágú füzike tea rendszeres fogyasztása. Ennek nincs kifejezett hatása a prosztatára, enyhe vízhajtó hatása (ha van mit kihajtania) miatt gátolhatja a vizeletpangást a hólyagban, segíti annak teljes kiürülését.

A tökmagolaj megelőzésre hatástalan! A egész tökmagban (nem az olajban) levő cinknek viszont gyulladáscsökkentő, immunerősítő hatása van. Erről részletesen itt olvashat.

Kutatások szerint megelőzésre (és gyógykezelésre is) leghatásosabb a fűrészpálma (Serenoa repens) termésének kivonata. Ez többféle néven van forgalomban, mint például saw palmetto, sabal pálma, stb. Ez van a nagyon reklámozott és az orvosok által is javasolt gyógy-készítményekben is. egészség gyógyhatású prosztata vízhiány vesekő tökmagolaj prosztatagyulladás

Érdekes, hogy a legnagyobb hatóanyag tartalommal és a legkedvezőbb árral nem a reklámozott patikai készítmények rendelkeznek, ezeknél inkább a reklámot fizeti meg a vásárló és nem a hatóanyagot.

Összehasonlításként (anélkül, hogy reklámot csinálnék bármelyiknek) például a patikában kapható egyik termék 320 mg hatóanyaggal, 60 db-os kiszerelésben nagyjából 3400 forintba kerül, de van forgalomban másik, 450 mg hatóanyag tartalmú, 100 db-os kiszerelésű termék is 2500 forintért. Ez utóbbinál egyébként napi 3 szem az ajánlott adag, mivel kimutatható gyógyhatása csak 1000 mg felett van.

A fűrészpálma hatását tekintve a teljes kismedence vérellátását javítja, gyulladáscsökkentő hatású, javítja a vizelet áramlását, sőt még potencianövelő hatásáról is beszámoltak.

Egyes vizsgálatok szerint a gátolhatja a prosztatarák kialakulását is, mivel a - dihidroszteron hormon blokkolásával - kedvezően befolyásolja a rákos elváltozásokat beindító hormonok szintjét.

A prosztatarák

A többszöri gyulladás miatt kialakult gócokban rákos sejtek telepedhetnek meg, vagy rákos folyamatok indulhatnak be és ennek a következménye a prosztatarák. Ez ma már majdnem olyan gyakori a férfiak esetében, mint a nőknél a mellrák.

A daganat a gyulladás következménye, de ebben az esetben a hormonok hatására (pl. túl sok tesztoszteron) nem áll le a sejtnövekedés a góc kialakulásával, hanem kontroll nélkül kezdenek szaporodni a sejtek.

Ennek egyik jelzője a vérből kimutatható tumormarker, a PSA-érték. Ez az immunrendszer által, a rákos sejtek ellen termelt ellenanyagokat mutatja. Optimális esetben ez nulla, vagyis nincs prosztatarákos sejt a szervezetben. Az emelkedett érték a rosszindulatú sejtek miatti fokozott immunműködést jelenti, de önmagában nem jelent még daganatot. Betokosodott daganat esetén ez az érték lehet a normál tartományban is, de ekkor már sohasem nulla.

Kóros megnagyobbodás, vagy daganat esetén ez egyetlen megoldás a prosztata műtéti eltávolítása.

Ezt inkább előzzük meg!

egészség gyógyhatású prosztata vízhiány vesekő tökmagolaj prosztatagyulladás