Mi az a Spirulina?

A Föld egyik legősibb élőlénye, egy mikroalga, ami cianobaktériumok , más néven a kék-zöld algák családjába tartozik. A világ legnagyobb tápértékű növénye, természetes körülmények között megtalálható a trópusi országok lúgos kémhatású édesvízi tavaiban. A nagy kereslet miatt számos országban nagy mennyiségben termesztik, mint ételt, étrend-kiegészítőt és állati takarmányt.

spirulina multivitamin természetes multivitamin fehérje fogyókúra gyógyhatású átverés

Hagyományos felhasználása: A spirulina a közép-amerikai aztékok fontos élelmiszerforrása volt a spanyol hódítók megérkezéséig. A tavakból lehalászott algát megszárítva, pogácsaformára préselve árusították. Az algaport italokba, ételekbe keverve fogyasztották. 

Modern újra felfedezése az 1950-es évekre tehető, amikor is francia kutatók a közép-afrikai Csád-tó környéki piacokon találkoztak vele, ahol a kenyerek és gabonakásák kiegészítőjeként árulták. A 70-es években már széleskörű kutatásokat végeztek az algával kapcsolatban és kidolgozták ipari termesztését is.

spirulina multivitamin természetes multivitamin fehérje fogyókúra gyógyhatású átverés
                                       Spirulina farm - Hawaii

Ma a spirulinát - mivel tápanyagban rendkívül gazdag - kiegészítőként ajánlják az alultápláltság leküzdésére. Szegény országokban fontos fehérjeforrás lehet, mivel alacsonyabb a termőföld, víz és energiaigénye egységnyi fehérje előállításához, mint az állattenyésztésből származó fehérjéknél.

Vizsgálják a világűrben való termesztés lehetőségeit is a hosszú távú űrrepülés, vagy a Mars missziók táplálékaként.

Szabad körülmények között - az élő vizekbe került anyagok miatt - a spirulina hajlamos a túlburjánzásra és ilyenkor mérgező anyagokat termelhet és gyűjthet magába, de mesterséges tenyészetekben, ellenőrzött körülmények között ilyen nem fordult elő.

A természet multivitaminja

A spirulina az egyik legértékesebb táplálék az ember számára, a szárított spirulina 24% szénhidrátot , 8% zsírt és 60-70% fehérjét tartalmaz.

1 grammja egyenértékű körülbelül 1 kg vegyes zöldség tápértékével! Több mint 100 biológiailag aktív anyag található meg benne:

  • Fehérjetartalma 3x több, mint a marhahúsnak.
  • Tartalmaz 18 féle aminosavat (az összes létfontosságú aminosavat is),
  • vitaminokat: B1, B2, B5, B6, B9, A, E, C, K. stb. B12 vitamint nem tartalmaz, de tartalmazza a B12 előállításához szükséges anyagokat (cianocobamid).
  • Ásványi anyagokat, nyomelemeket: vas, kalcium (300-szor több mint a tejben), nátrium, kálium, réz, magnézium, mangán, cink, jód, foszfor, szelén, króm, vanádium, stb.
  • klorofill: amit zöld vérnek hívnak, mivel – amíg le nem bontjuk – segíti a sejtek oxigénellátását.
  • Enzimeket,
  • többszörösen telítetlen zsírsavakat (Omega3-zsírsav tartalma felülmúlja a legtöbb tengeri halét),
  • fikocianint, mely lassítja a rákos sejtek osztódását,
  • Q10-hez hasonló enzimet, mely a sejtek energiaellátásáért felel.

A spirulina tökéletes tápanyagforrás, szervezetünk – mint minden természetes ételből - csak azokat az anyagokat és csak olyan mértékben vesz fel belőle, amire éppen szüksége van. Emellett képes kivezetni a testünkben elraktározott nehézfémeket, mérgeket (stroncium, kadmium, higany, stb.).   

Fogyasztási javaslat

Étrend-kiegészítőként a spirulina fogyasztása javasolt mindenkinek, nemtől, kortól, egészségtől, betegségtől függetlenül, mivel természetes módon pótolja szervezetünk számára az összes létfontosságú anyagot. Kismamák és gyermekek számára különösen hasznos.spirulina multivitamin természetes multivitamin fehérje fogyókúra gyógyhatású átverés

Kifejezetten ajánlott:

  • alultáplált, legyengült embereknek (étkezés után fogyasztva, mint plusz tápanyag),
  • kevés zöldséget, gyümölcsöt fogyasztó gyermekeknek, felnőtteknek,
  • „multivitaminként” a nélkülözhetetlen vitaminok, tápanyagok pótlására,
  • fogyókúránál (legalább 3-6 gramm étkezés előtt fogyasztva, beindítja az emésztést és hamarabb vált ki teltségérzetet),
  • bélflóra normalizálására (a hasznos baktériumok számára kedvező közeget teremt),
  • krónikus gyulladásos betegségeknél (pl. bélgyulladás, epehólyag-gyulladás, ízületi gyulladások, hólyag-gyulladás, stb.),
  • szív- és érrendszeri betegeknek, valamint cukorbetegeknek,
  • általános erősítőként, onkológiai betegeknek sugár- és kemoterápiánál,
  • fáradtság, intenzív fizikai megterhelés esetén és sportolóknak,
  • bőrbetegségek esetén, valamint a bőr és a haj állapotának javítására.

Minimális hatásos adagja – kortól függetlenül - minimum napi 1 gramm, de ennek többszöröse is nyugodtan fogyasztható, mint egy zöldségnek. Hatásos adagja felnőtteknek legalább napi 3-6 gramm.

Felhasználása a mindennapokban

 A pornak vízzel keverve önmagában édeskés alga íze van, de bármilyen más ételbe, keverve elveszíti „algás” jellegét.

Belekeverhetjük gyümölcslevekbe, turmixokba, süteményekhez, palacsintához, édességekbe, tésztákhoz (a spirulinás tészta kevés olívaolajjal, fokhagymával és fűszerekkel már önmagában is egy laktató, finom étel).

Figyelem!

Az interneten számtalan cég forgalmaz spirulinát szemtelenül magas áron. A spirulina nem csodaszer (inkább egy élelmiszer) és nem is egy drága termék. Például a 125 grammos, 250 db kiszerelés ára 2000 Forinttól kezdődik, de akár 10000 Ft-ért is árulhatják.

Sokan azt a trükköt vetik be, hogy a spirulina mellé valami egyéb összetevőt tesznek (hogy az ő termékük más legyen) és így kérnek magasabb árat érte, de ha keverik mással, akkor nem több, hanem inkább kevesebb lesz.

Mindenkinek a saját döntése, hogy mit választ, de érdemes egy kicsit körülnézni, mielőtt beugrunk az első, jól hangzó ajánlatnak, mert spirulina és spirulina között azért olyan nagy különbség nincs.

spirulina multivitamin természetes multivitamin fehérje fogyókúra gyógyhatású átverés