Ha valaki azzal jön hozzám, hogy „egyszerre minden ízülete fáj”, arra azt szoktam mondani, hogy - olyan nincs! Lehet gyulladás, kopás, lerakodás egy-egy ízületben, de egyszerre mindenhol, ami egyszerre okoz tüneteket is – az nem ízületi probléma!

Az orvosi diagnózis erre a tünetre a Reumatoid arthritis, vagyis reumás (sok)ízületi gyulladás, ami egy orvosilag nem gyógyítható autoimmun betegség – vagy nem.

Az „autoimmun” kifejezés egy Jolly Joker az orvosok kezében, gyakran igazából csak annyit jelent – „nem tudom pontosan, hogy mi a baja”. Sokszor bélyegzik meg vele a beteget, amikor már nem tudják hová küldeni és a javasolt szerek, kezelések nem hoznak eredményt. (Tényleg egy megbélyegzés, mert innentől bármilyen tünetet rá lehet fogni.)

Az izületi kopást és meszesedést az erre való módszerekkel könnyen meg lehet állapítani, és erre léteznek megfelelő terápiák, porcépítő anyagok.

Most nem ezekről lesz szó.

egészség vízhiány ödéma izületi fájdalom

Szinte naponta jönnek hozzám olyan tünetekkel, hogy „minden izületem fáj”, de nem segítenek a „gyógyszerek”, étrend-kiegészítők, és a vérvizsgálat sem mutat egyértelmű gyulladást.

Máskor nem kifejezett fájdalom, hanem egy pontból kiinduló zsibbadás, bizsergés, égő érzés a tünet, de az sem javul semmitől.

Mindkettő hátterében ugyanaz a probléma állhat, de ahhoz (ma) nem ért az orvostudomány, ezért inkább nem is vesz róla tudomást.

Tovább olvasom itt