Főleg ősszel – télen és daganatos betegeknél gyakran emlegetik az antioxidánsok fontosságát az immunrendszer támogatására és rengeteg magas antioxidáns tartalmú csodaszert ajánlanak. Tényleg jók ezek?
Mi az az antioxidáns?
Antioxidáns alatt az élő szervezetben, illetve a táplálékban található, természetes vegyületeket értjük, amelyek képesek gátolni, vagy lassítani a káros oxidációs, bomlási folyamatokat.
A természetes sejtanyagcsere folyamatokban, illetve a tápanyagok lebontásakor folyamatosan keletkeznek olyan oxigénhiányos molekulák (oxidánsok, szabad gyökök), amelyek károsíthatják az egészséges sejteket. Ezek az oxidatív molekulák, - hogy szerkezetüket stabilizálják - oxigént „rabolnak” az egészséges sejtektől, károsítva azokat. Az antioxidánsok viszont rendelkeznek plusz, szabad oxigénnel, így képesek megakadályozni az egészséges sejtek károsodását.
Az otthoni antioxidánsokról és az átverésről részletesen itt