Nem a baktérium okozza a fekélyt!

A köztudatban keringő - orvosok által is terjesztett - információkkal szemben NEM a Helicobacter pylori nevű kórokozó a gyomorfekély oka – de ezt igazából nem is állította senki.

Hogy miért terjedt el mégis ez a tévedés? Ennek oka az a jó néhány orvos, aki nem veszi a fáradtságot, hogy utána nézzen a valóságnak, hanem csak kiszűri a tényekből azokat az információkat, amelyek neki elegendőek. Még mindig egyszerűbb felírni egy (akár felesleges) antibiotikumot a kedvenc gyógyszercég termékeiből, mint életmód tanácsokat adni a betegnek. 

egészség átverős gyomorsav gyomorfekély

Mi a valóság?

Az igaz, hogy 2005-ben Barry Marshall és Robin Warren elnyerte a fiziológiai és orvostudományi Nobel-díjat, mert (idézet a Nobel-díj indoklásából) "felfedezték a Helicobacter pylori baktériumot és szerepét a gyomorhurut és gyomorfekély kialakulásában".

Olvassuk el ezt még egyszer!

Szerepe van a kialakulásában, de nem ez okozza!!! - ezt senki nem is állította, vagy igazolta.

Érdekes, hogy a baktériumhordozók csak 10-15%-ában alakul ki a fekély, tehát a baktérium jelenléte – önmagában - még nem jelent semmit, míg a baktérium nélkül is lehet valaki gyomorfekélyes. Valójában csak a fekélyesek 60 %-ában találnak H. pylorit.

Tovább olvasom itt