- avagy miért okoz betegséget a mai táplálkozás és mit ettek régen?
Számos kutatás igazolja, hogy sok betegséget, - főleg az emésztőrendszeri daganatokat - a mai, modern táplálkozásunk okozza.
Miért nem volt régen ennyi rákos beteg? Mit ettek, - mondjuk 100 évvel ezelőtt - dédszüleink?
Kezdjük egy konkrét esettel:
72 éves hölgy (volt egészségügyi dolgozó) jött be hozzánk tanácsot kérni egy közeli városból. A szomszédasszonya küldte hozzánk.
Elmondása szerint 2 hónapja, gyomorrák miatt kivették a gyomra kétharmadát. Alapvetően most jól érzi magát, de véreredményei és a daganatot jelző tumormarkerei (hasnyálmirigyrák, májrák, béldaganat) elég rosszak.
A műtét után – szerencséjére – semmilyen kemoterápiát, vagy sugárkezelést nem kapott. Az orvosi vizsgálatok vastagbél polipokat is találtak, de azokkal, akkor nem foglalkoztak, mert a gyomor volt az legfőbb probléma.
A kórházban a szakemberektől azt a táplálkozási tanácsot kapta, hogy „Egyen könnyen emészthető ételeket!” … és ennyi. (Egy másik gyomordaganatosnak azt mondták, hogy nyugodtan eheti ugyanazt, mint eddig, csak pépesítve, - vagyis „viszlát a legközelebbi daganatával”.)