Mostanában hallom a TV-ben, hogy egy cég reklámozza (nem kevés pénzért) a szuper hatékony liposzómás C-vitaminját. A cég szerint a liposzómával bevont C-vitamin jobban felszívódik és könnyebben bejut a sejtekbe, ezért kevesebb is elég belőle.

Ezzel csak a gond, hogy - nem igaz. Vagyis a címben feltett kérdésre a válasz: NEM! Semmivel sem hatékonyabb ez a fajta C-vitamin, mint a közönséges aszkorbinsav, csak drágább, így nagyobb haszonnal lehet eladni.

aszkorbinsav C-vitamin vesekő liposzóma egészség gyógyhatású

Először is a C-vitaminról

C-vitamin, aszkorbinsav, L-aszkorbinsav, E 300 – ez egy és ugyanaz. Teljesen mindegy, hogy miből vonják ki, végeredményként akkor is vegytiszta aszkorbinsavat kapunk.

Nincs olyan, hogy mesterséges C-vitamin. Illetve van, (E315-316 izo-aszkorbát-nak hívják) de előállítása túl drága, ezért a vitamingyártók mind az egyszerű aszkorbinsavat használják.

Az ember azon ritka fajok egyike, amelyek szervezete nem képes előállítani a szükséges mennyiségű C-vitamint, ezért állandó pótlásra van szükségünk. (Ezt „köszönhetjük” egyik távoli ősünk genetikai hibájának és az akkor fogyasztott nagy mennyiségű gyümölcs vitamintartalmának.)

A mai hivatalos orvoslás szerint az ember számára szükséges aszkorbinsav mennyiség napi 50-60 mg. Ez a mennyiség gyakorlatilag a halálos skorbut túléléséhez szükséges minimális mennyiség és messze elmarad az optimális-szükséges mennyiségtől.

A C-vitamin vízben oldódik, így túladagolni nem lehet, hiszen - elegendő folyadékfogyasztás mellett -  a vesék kiválasztják az éppen nem szükséges mennyiséget. (Ja! Mivel a C-vitamin – mint minden sav, oldja a meszet, tehát nem okozza a vesekövet, hanem oldja a vesében levő kalcium lerakódásokat, így megnő a vizeletben a kalcium-oxalát ürítés. Ezért írnak fel az állatorvosok ilyen problémákra vizeletsavanyítást, de erről az emberorvosok nem tudnak.)

Mi a liposzóma?

A liposzómák kis üreges golyók, amelyeknek dupla rétegű membránja, a foszfolipidek (zsírszerű molekulák) két rétegéből épül fel. Ezek a foszfolipidek egy vízoldékony és egy zsíroldékony részből állnak. A liposzóma külseje és belseje vízoldékony, a liposzóma membrán belseje zsíroldékony. Segítségével bizonyos hatóanyagokat mélyebben be lehet juttatni a zsírt felszívó szövetekbe. aszkorbinsav C-vitamin vesekő liposzóma egészség gyógyhatású

A probléma

Ha a tiszta aszkorbinsavat „becsomagoljuk”, nem tud felszívódni a vérben/vízben, mivel vízben és nem zsírban oldódik, vagyis a liposzóma inkább gátolná a felszívódást. Másrészt ezek a liposzómák nagyon kicsik, ezért csak nagyon kevés C-vitamin fér el bennünk, egy kapszulában átlag 2-300 mg aszkorbinsav van, ráadásul ezek nem is nyújtott felszívódásúak.

A kísérletek szerint azonban a lipo-C-vitamin mégis bekerül a keringésünkbe. Akkor hogy is van ez?

Egyszerűen az történik, hogy a szervezetünk lebontja ezt a burkolatot és így felszabadul az egyszerű aszkorbinsav, ami már fel tud oldódni.

A liposzóma sem tud több vitamint juttatni a sejtekbe, mert azok úgyis csak annyit vesszek fel, amennyi aktuálisan szükséges és a többi kiürül, akármilyen drága megoldással csomagoltuk be.

A kísérletek még mindig folynak a liposzómákkal kapcsolatban, de most úgy néz ki, hogy az ilyen vitaminok nem annyival hatékonyabbak, mint amennyivel drágábbak.

Egy előnye mégiscsak van a liposzómáknak. Mivel a bevonat miatt a gyomorban nem oldódik fel az aszkorbinsav, így nem emeli a gyomor savszintjét, így gyomorsav túltermelés esetén jó megoldás lehet.

A liposzómás technológiát leginkább a kozmetikai ipar tudja hasznosítani, a különböző anyagok bőrbe juttatásához.

Más kutatások bizonyítják, hogy a gyümölcsökben természetes módon jelenlevő flavonoidok nagymértékben javítják a C-vitamin hasznosulását, ezért sok vitamingyártó plusz gyümölcskivonatot vagy citrusflavonoidot ad az aszkorbinsav mellé.

FRISSÍTÉS! 2019.05.27.

A Gazdasági és Versenyhivatal több mint 31 millió forintra bírságolt meg egy céget a liposzómás C-vitamin kapcsán, mivel állításaival félrevezette a fogyasztókat. (forrás)

Az indoklás szerint hamis az az állítás, hogy a liposzómás C-vitam jobban szívódna fel, vagy jobban hasznosulna, mint más C-vitaminok. 

Tehát a magasabb árral nem a hatékonyságot, hanem a hiszékenységet fizetik meg a vásárlók. A liposzómás vitaminok (technológia miatt) csak kevés hatóanyagot tartalmaznak, viszont jóval drágábbak, mint bármelyik másik C-vitamin.

C-vitamin - Mennyi a sok?

A hivatalos orvoslás nem tudja, hogy mennyi a szükséges C-vitamin mennyiség a szervezetünk számára. Eddig csak a minimális mennyiséget tudták meghatározni (azt is csak becsléssel), de hogy mennyi lenne az optimális mennyiség, az még nem derült ki. Valójában bármennyit is eszünk – amit a gyomrunk bír – a felesleg kiürül, ha eleget iszunk. (Túladagolni még semmilyen vitamint sem sikerült.) Tehát inkább többet együnk, mint keveset.

A C-vitamin- vesekő kapcsolata egy régi orvosi publikáció félreértelmezéséből fakad, amit akkor gyorsan helyesbítettek is, de a módosítás már nem került bele az orvosi fejekbe. Az orvosok és gyógyszerészek csak ismételgetik az elavult tudásukat, de senki sem veszi a fáradtságot ahhoz, utánanézzen, hogy mi is a valóság. A „szakembereknek” nem ártana tanulmányozni Szent-Györgyi Albert kutatásait, ha már büszkék vagyunk rá. (Lásd lent.)

Egy konkrét történet:

Anyuka bemegy a patikába és kér egy 500 mg-os C-vitamint, mert megfázott a gyerek. A patikus megkérdezi

  • Hány éves a gyerek?
  • Négy múlt.
  • Úristen! Megakarja mérgezni a gyerekét?! Hát az rengeteg! Egy ekkora gyereknek maximum 40 mg-ot lehet!

… és nem szolgálták ki. Így az anyuka átment egy másik patikába, ahol szó nélkül vett egy 500-as C-vitamint.

Egy közepes friss narancs kb. 100 -130 mg C-vitamint tartalmaz, 1 dl frissen facsart narancslé kb. 50 mg-ot. 1 liter narancslé 2,5 - 3 kg narancsból készül.

Tehát, ha megiszik a gyerek egy nagy pohár narancslevet megöli a C-vitamin? És mi van, ha szereti, és megiszik egésznap akár egy litert is? Vagy „neadjisten” megeszik 3-4 egész narancsot!

Szent-Györgyi Albert mondta:

„A vitamin az az anyag, ami akkor okoz betegséget, ha nem esszük meg!”

Nem a vitamin veszélyes, hanem a butaság.

aszkorbinsav C-vitamin vesekő liposzóma egészség gyógyhatású