A cím lehet, hogy megdöbbentő, de sajnos tény, sőt a bizonyítékok alapján ennél még nagyobb bajt is okozhat.

Sokan szednek értelmetlenül savcsökkentőket, úgy, hogy nem is tudnak róla, - mert becsapósan - az orvos „gyomorvédő”-nek nevezi. Valójában az nem védi a gyomrot, sőt nagyon sok esetben inkább fokozza a gyomor savtermelését, ezzel elősegíti a súlyosabb emésztőrendszeri betegségek kialakulását – de erről sokszor még az orvos sem tud.

A gyomorsavproblémákat szinte kizárólag a helytelen táplálkozás okozza, de tablettákat felírni nagyobb üzlet, mint táplálkozási tanácsot adni.

Egy orvosi eset

Idősebb, jól öltözött pár jött be és - egy cetlire felírt - gyógyhatású készítményt keresett. Mutatom a keresett terméket és a következő párbeszéd történt:

  • Ez tényleg jó refluxra?- kérdezi a hölgy.
  • Igen, ez segíthet gyomorsav problémák esetén – válaszoltam.
  • Mert a barátnőm, az XY doktornő azt mondta, hogy neki ez bevált. Én már az évek alatt mindent kipróbáltam, amit patikában kapni lehet, de mindig fent van a savam.
  • Most is szed valamit, protonpumpa-gátlót? – kérdeztem.
  • Hát persze!
  • Jó eséllyel attól van sava! – mondtam.
  • Ne mondjon már ilyet! Én orvos vagyok!
  • Az nem jelent semmit! Olvassa el a betegtájékoztatót, abban is benne van.

Mikor rákérdeztem, hogy protonpumpa-gátlód szed-e, csak nézett rám csodálkozva, hogy honnan ismerem én ezeket.  Hát onnan, hogy én utána szoktam nézni a dolgoknak és elolvasom a betegtájékoztatókat is – nem úgy, mint az orvos.

Nézzük, hogy működnek a savcsökkentők

Egy savcsökkentő betegtájékoztatójából: „A gyomorban a savelválasztás úgy történik, hogy a gyomor belső falában olyan csatornák találhatók, amelyek savasságot okozó hidrogénionokat juttatnak a gyomorba; ezeket a csatornákat protonpumpának nevezik.

A protonpumpa-gátlók olyan gyógyszerek, melyek megakadályozzák ennek a pumpának a működését, és ezzel napi egyszeri adagban akár 100%-osan is meggátolhatják a gyomor savtermelő képességét.”

Vagyis – egyszerűen – LEÁLLÍTJÁK AZ EMÉSZTÉST! A gyomor viszont addig fog savat termelni, amíg egy falat étel is van benne, hiszen neki az a dolga. Sokszor a szervezet túlkompenzálja az orvosságok hatását és még több savat fog termelni, hiszen a kiváltó ok (a nem megfelelő táplálkozás, stressz) nem szűnik meg a savcsökkentőtől.

A gyomorsavtermelés a gyomorban lévő táplálék hatására indul meg, az étkezések közötti időben csak minimális savat választ ki, de közben termelődik egy sav elleni védőréteg is. Vagyis akkor szaporodik fel a gyomorsav, ha az elfogyasztott étel pang a gyomorban, és azt NEM TUDJUK MEGEMÉSZTENI! 

Ilyenkor még evés után több órán át termelődik a gyomorsav, ami vagy a gyomorban marad (fekély), vagy a nyelőcsőbe kerül (reflux), vagy a bélbe jut (bélgyulladás, felszívódási zavar). Az arra hajlamos embereknél a savtermelés leállításával az étel emésztetlenül kerül a bélbe és ott erjedésnek indulva puffadást okoz, illetve az orvosság következményeként az egész emésztőrendszer működése lelassul és bekövetkezhet a székrekedés.

A most használatos orvosi protokoll szerint a fő cél a gyomorsavcsökkentés. Ezzel szemben amerikai kutatások kimutatták, hogy a bizonyítottan refluxban (nyitott gyomorszáj) szenvedő betegek 83%-ának nem sok, hanem kevés a gyomorsava!!! (Lásd a Gyomorsavproblémák-nál)

Hogy is van ez?

Az alap a megfelelő folyadékfogyasztás! A legtöbb ember nem iszik elegendő vizet, így a szervezet arra kényszerül, hogy a meglévő vízmennyiséget forgassa vissza. Elveszi a vizet, ahonnan csak tudja. Például a gyomorból is. Emiatt a gyomorsav szintje csökken, és a sav besűrűsödik, koncentrálódik. (Az optimális vízfogyasztásról itt olvashat.)

Mi a gyomor feladata?

Két fő feladata van. Felhígítja az ételt, hogy egy híg pép legyen belőle és felaprítja a fehérjéket. De nem bont le! A lebontás (emésztés) a patkóbélben történik az oda ürülő zsír-, fehérje- és szénhidrátbontó enzimek hatására.

Tehát a gyomorban csak a fehérjék aprítódnak fel, az ehhez szükséges enzimek működéséhez pedig savas közeg kell. Ha csökkentjük a savtermelést, nem tudjuk megemészteni például a húst és a tejterméket sem. A megoldás a megfelelő diéta és az egészséges táplálkozás.

„Jó” magyar szokás szerint egyszerre eszünk nagymennyiségű szénhidrátot, zsírt és fehérjét. A zsírral és a szénhidrátokkal a gyomornak nincs dolga, azok mennének tovább a patkóbélbe. A fehérjék miatt viszont megtorpan a lebontás a gyomorban. A szénhidrátok (tészta, kenyér, rizs, krumpli) besűríti a – vízhiány miatt – amúgy is kevés gyomorsavat, így a hús nem úszik a gyomor által termelt savas enzimkoktélban, hanem megáll a keményítőktől besűrűsödött ragacsban. A gyomor pedig végzi a dolgát – és savat termel, folyamatosan.

A felmérések során gyakran tapasztalom, hogy a éhgyomornál kezdett vizsgálatkor a gyomor még emészti a tegnapi – ebédet!

Nálam is azt mutatják a tesztek, hogy az emberek nagy többségének inkább kevés a sava, minthogy sok lenne. A sok - a helytelen táplálkozás következménye. 

Savcsökkentők

A hivatalos javallat szerint csak akkor ajánlott savcsökkentőt szedni, ha fenn áll a gyulladás (esélye) és csak addig, amíg a gyomor-nyelőcső fala – a megfelelő diéta mellett - nem regenerálódik. Persze a gyógyszercégek (saját érdekük-hasznuk) érdekében megelőzésként is javasolják a szedését, így hosszabb távra szereznek maguknak egy fix fogyasztót/beteget.

Pedig a megoldás az ok megszüntetése lenne, vagyis nem kellene olyat enni, amit nem tudunk megemészteni (hiszen a szervezetünk ezt minden alkalommal jelzi) és biztosítani a gyomorsav megfelelő mennyiségét.

… és lássuk, mit okozhatnak ezek az orvosi szerek! Az alábbiakban egy általánosan használt hatóanyag betegtájékoztatóban jelzett mellékhatásai következnek:

  • Ok nélkül sokat fogy, és nyelési nehézségei vannak. (felszívódási zavar),
  • Gyomortáji fájdalma vagy emésztési zavara van.
  • Ételt vagy vért kezd hányni. (gyomorfekély, gyomorrák)
  • Fekete színű (véres) székletet ürít. (bélfekély, bélgyulladás)
  • Súlyos vagy tartós hasmenés jelentkezik, 
  • A bőr sárga elszíneződése, sötét színű vizelet és fáradtság, ami májkárosodás tünetei lehetnek.
  • Gyomor-bélrendszeri tünetek: hasmenés, gyomortáji fájdalom, székrekedés, haspuffadás (flatulencia);
  • hányinger vagy hányás,
  • gyomorpolipok, (jóindulatú daganat)
  • bőrkiütés,
  • csontritkulás, fokozott csonttörési hajlam (akár gerinctörés is).

Igen, jól látják: a gerinctörés, és a gyomorrák is szerepel az elismert mellékhatások között.

… és ezek még csak a gyakoribb tünetek, ezen kívül okozhat még sok más problémát is!

„Emellett a protonpumpa-gátlók sok egyéb orvossággal lépnek kölcsönhatása, ennek leggyakrabban az a magyarázata, hogy a gyomor kémhatásának lúgos irányba tolásával sok hatóanyag és tápanyag (pl. B12, vas) felszívódását megakadályozzák.” 

Érdekes módon a fenti „mellékhatások” megegyeznek a gyomorsav-hiány tüneteivel!

Figyeljen a szervezete jelzéseire, váltson életmódot, mielőtt a feleslegesen szedett orvosságok miatt újabb – akár komolyabb - problémákat csinál magának.

Erről egy másik, konkrét eset:

Fiatal lány került hozzám Crohn-betegséggel. Már hosszú évek óta kezelik ezzel a betegséggel (eredménytelenül), már több műtéten is átesett.

A mostani legfőbb problémája az volt, hogy egy év alatt 17! kg-ot fogyott, jelenleg csak 36 kg, és persze emiatt gyenge, étvágytalan, már nem mer enni szinte semmit, mert mindentől rosszul van.

Amikor elővette a „gyógyszereit”???, megdöbbenve láttam, hogy savcsökkentőt szed. Megkérdeztem, hogy miért?

  • Soha nem volt gyomorsav problémám, azt a biztonság kedvéért írta fel az orvos, hogy a sav ne okozzon gyulladást a vékonybélben - hangzott el a válasz.

Szinte hihetetlen az orvos butasága, felelőtlensége! A gyomor tünet nem volt, és a gyomor vizsgálatai sem mutattak semmiféle gyomorproblémát, tehát semmi nem indokolta a savcsökkentőt. Normális esetben a gyomorsav nem juthatna le a bélbe, ha mégis, akkor máshol kellene keresni a problémát és nem leállítani az emésztést! Ugyanis pontosan ez történt.

Az egy éve értelmetlenül szedett savcsökkentő szinte teljesen leállította már a gyomorban az emésztést (a fehérje bontást), ezért szinte semmi tápanyag nem tudott felszívódni – nem csoda, hogy 17 kg-ot fogyott!

A beteg felelőtlensége viszont az, hogy soha nem olvasta el tabletták betegtájékoztatóját (én bontottam ki az egyik összeragasztott, lepedőnyi papírt), ugyanis a legfőbb mellékhatások között fel volt sorolva - gyakorlatilag az összes tünet, amiről több orvos, gyerek óta (félre)kezeli.

Az elvégzett teljes körű vizsgálat is igazolta, hogy neki alkatilag (valószínűleg születése óta) kevés a gyomorsava, és valójában ez okozta az összes emésztőrendszerei problémáját. …és erre kapott savcsökkentőt!

Ja! …és mivel tudjuk természetesen csökkenteni a gyomorsavat?

A gyomorban szinte tömény sósav van. Ha ez rácsöppenne a bőrünkre azonnal marná, égetné. Ilyenkor rohanunk a csaphoz, hogy lemossuk. Gyakorlatilag ekkor felhígítjuk a savat olyan szintre, hogy már nem mar.

Ez a teendő a gyomor esetében is. Gyomorégéskor a lassan, kortyonként elfogyasztott langyos víz hígítja a savat, fellazítja a besűrűsödött ételt és segíti a továbbhaladását a bélrendszer felé. (A hideg víznek összehúzó hatása van, a szobahőmérsékletű, testmeleg víz lazít, oldja a feszítő érzést.)

A gyomorban és a belekben az erjedés által kiváltott saverróziót pedig kizárólag a táplálkozással lehet megszüntetni. Erről itt olvashat részletesen.

Jó egészséget kívánok!