A jód nélkülözhetetlen a szervezet normális működéséhez, hiánya következtében a teljes hormonrendszer működése felborulhat, ezért szakmailag nemigen magyarázható a jód érthetetlen mellőzése a gyógyításban (hacsak az nem, hogy nem lehet szabadalmaztatni, így nagy haszonnal eladni). Orvosi körökben a „jód fóbia” már világszerte terjed, felülírva a szervezetünk alapvető biológiai működését. 

pajzsmirigy alulműködés jódhiány jódpótlás hormon egészség gyógynövény FT4 jód

Az élet a jódtartalmú tengerben keletkezett és a jódtároló képességünk évmilliókon át megmaradt, mert szükségünk van rá. Az emberi szervezetben nagyon kevés jód van, ennek több mint 70%-a a pajzsmirigyben tárolódik, a többit a sejtjeink és az immunrendszerünk használja. Miért kell akkor száműzni a jódot?

A probléma oka Amerikából ered. Az innen származó orvosi ajánlásokat legtöbbször kontrol nélkül veszik át az európai gyakorlatba is, nem költenek arra pénz, hogy megismételjenek, ellenőrizzenek egy vizsgálatsorozatot.

Amerikában a jódhiányos pajzsmirigy alulműködés nagyon ritka. Ott a termőföld is többnyire tartalmaz elegendő jódot és az amerikaiak nagy része rendszeresen fogyaszt tengerből származó élelmiszert. Jódhiány jellemzően a szegényebb rétegekben fordul elő, akik gyorsételeken és „ételszerű” ipari ételeken élnek. Ott régebben még rutinszerűen adagoltak  is a jódot az ételekhez, például a kenyérhez. 

Az USA-ban az autoimmun pajzsmirigy betegségek a gyakoriabbak, így a kutatások is leginkább ez irányban folynak (mi meg csak átvesszük az ottani protokollt).

Magyarországon viszont teljesen más a helyzet! Az ország talaja jódban szegény (lásd a térképet), ezért az itt termelt élelmiszereink és vizünk sem tartalmaznak elegendő jódot, a magyar ember pedig nem igazán eszik tengeri herkentyűket. A hazai lakosság nagy része jódhiányos, de ez nem mindig derül ki, amíg nincs valami más probléma. Az orvos pedig csak a tünetet kezeli, az okot nem vizsgálja; (miért működik alul a pajzsmirigy?). 

pajzsmirigy alulműködés jódhiány jódpótlás hormon egészség gyógynövény FT4 jód

A pajzsmirigy a jódot a véráramból szűri ki, és raktározza el, ezért nagyon fontos, hogy a táplálékkal és ivóvízzel elegendő mennyiségben vigyük be a szervezetbe.

A jódhiány tünetei

Kóros hiánya a pajzsmirigy megnagyobbodását (golyva) és a pajzsmirigy alulműködést okoz. Golyva esetén a szervezet növeli a sejtek jódtároló kapacitását, ami a pajzsmirigy növekedéséhez vezet.

A jódhiánynak súlyos következményei lehetnek, az anyagcsere akár 50%-kal is lelassulhat, aminek következtében:

- elhízás,

- fáradékonyság,

- emésztési problémák (zsír-, fehérje-, szénhidrát bontási zavar)

- puffadás,

- székrekedés,

- fázékonyság (hideg kéz és láb),

- hajhullás, bőrproblémák,

- krónikus gyulladások.

- immungyengeség (visszatérő fertőzések),

- idegrendszeri problémák,

- pajzsmirigy alulműködés,

- hormonzavarok,

- szívzavarok alakulhatnak ki.

A terhességi jódhiány nálunk kifejezetten gyakori (nem véletlen van a terhes vitaminokban extra jód). Ilyenkor az anya szervezetének még éppen elegendő jód a magzat fejlődéséhez is szükséges.

A magzati jódhiánynak rövid és hosszú távú következményei is lehetnek: koraszülés, törpeség, szellemi visszamaradottság, idegrendszeri problémák, beszéd-, mozgás-, és koncentrációs zavarok, tanulási nehézségek. Jódhiány az oka a megelőzhető agykárosodás kialakulásának. A jódhiány a terhesség 4-5 hónapjában (az idegrendszer nem megfelelő fejlődési miatt) vetélést is okozhat.

Amerikai kutatások összefüggést mutattak ki a terhesség alatti jódhiány és a későbbi autizmus, hiperaktivitás és depresszió között. 

A megfelelő mennyiségű jód elengedhetetlen a pajzsmirigy normális működéséhez.

Az elegendő jód javítja az emésztés, elégeti a felesleges zsírt a szervezetben, növeli az energiaszintet, javítja a koncentrációs képességet, segíti az immunrendszer hatékony működését, javítja a bőr, haj, körmök  minőségét.

A jód befolyással van a szervezet kalcium-háztartására is. Jelenlétében a csontokba fokozódik a kalcium beépülés, így segít csonttörés, csontritkulás esetén. A megfelelő mennyiségű jód elősegíti a húgysav, a nehéz fémsók (ólom, higany stb.) kiürítését. 

pajzsmirigy alulműködés jódhiány jódpótlás hormon egészség gyógynövény FT4 jód

Jódhiány … amiről az endokrinológus nem tud (nem az ő szakterülete):

Legtöbb esetben a pajzsmirigy alulműködés nem maga a betegség, hanem más betegség tünete. Legtöbbször akkor derül ki az „pajzsmirigy probléma”, amikor egyéb betegség-tünet miatt vérvételre kerül sor. Az alap probléma sokszor nem derül ki, de „legalább találtunk valamit, amit tudunk gyógyszerrel kezelni – Tessék, itt a hormon!”.

Jódhiány alakulhat ki akkor is, ha a szervezetben (akár rejtett) gyulladásos folyamat van. A jód egy részét szervezetünk a gyulladás helyére összpontosítja, így máshol hiány alakul ki.  A kórokozók elleni harchoz a neutrophilek (fehérvérsejtek) a jódot a pajzsmirigytől veszik el, így ott jódhiány és ennek következtében pajzsmirigy alulműködés alakul ki.  Súlyosabb fertőzés, gócos gyulladás esetén még fokozott jódbevitel mellett is jódhiány léphet fel.   

Az erősen klóros ivóvíz, vagy fürdővíz is jódot köt meg a szervezetben, így a pajzsmirigy működése hiányt szenvedhet.

Bizonyos élelmiszerek – pl. brokkoli, karfiol, kel, karalábé, mustár, stb. - gátolják a jód hasznosulását, ezért pajzsmirigy alulműködés esetén ezek fogyasztását minimalizálni kell, illetve ilyenkor érdemes a jódbevitelt növelni.

A jód szerepe a pajzsmirigy működésében – a pajzsmirigy hormonok

A pajzsmirigy testünk minden sejtjére hatással van, a hormonrendszer részeként fontos szabályozó szerepe van (e rendszer minden tagjának külön orvosa van, mindenki a saját részével foglalkozik, de senki sem látja az egész rendszert).

A pajzsmirigy szabályozza az agyat és az idegi funkciót és fejlődést, valamint a bőr, a haj, a szem, a szív és a belek funkcióját, a pajzsmirigy a szervezet energiaszabályozó központja.

A pajzsmirigy két fő hormont termel. A T4 (az „F” a free-szabad jódot jelenti) a tetrajód-trionin 4 jódatomot tartalmaz, ez képezi a tartalékot. Ebből választ le egy enzim egy jódatomot, így keletkezik a T3, trijód-trionin, 3 jódatommal, ami konkrétan a pajzsmirgyhormon.

Tehát – tankönyvi tétel – jód nélkül nincs pajzsmirigy működés!

A harmadik, a TSH valójában nem pajzsmirigyhormon, hanem az agyalapi mirigy pajzsmirigy stimuláló hormonja (trionin-stimuláló-hormon), ami utasítja a pajzsmirigyet, „gyűjtsd a jódot!”, valamint szabályozza T4-T3 átalakulását.pajzsmirigy alulműködés jódhiány jódpótlás hormon egészség gyógynövény FT4 jód

A jódhiányt a vérképben az FT-4 érték jelzi. Ez mutatja a szabad hasznosítható jód mennyiségét a szervezetben. Ha ez alacsony, vagy csak az alsó határértékhez közelít, akkor a jódhiányról beszélhetünk, ilyenkor nagyon fontos a jód pótlása.

Ha a vérképében a neutrophil (NEU) érték is magas, vagy éppen nagyon alacsony az a jód immunfelhasználását mutatja, a pajzsmirigy rovására. (A magas érték aktív jódfelhasználást mutat, míg az alacsony – régóta fennálló gyulladás esetén – a kapacitás kimerülését jelzi.)

A hormonpótlásra felírt szintetikus FT-4 gátolja a jód beépülését a pajzsmirigybe (a kész hormon miatt nincs rá szükség), így a pajzsmirigy jódtároló sejtjei inaktívvá válnak és később elhalnak. A csökkenő pajzsmirigyműködést az orvosok egyre nagyobb dózisú hormon adagolásával próbálják „megoldani”.

A szintetikus hormon viszont nem tudja helyettesíteni a leálló pajzsmirigy összes, szabályozó funkcióját. („Sebaj! A többi orvosnak is élnie kell valamiből.)

Amerikában elterjedt kezelési módszer pajzsmirigy alulműködés esetén, hogy a bőr alá jódtartalmú szert fecskendeznek, ahonnan a szükséges mennyiségű jód fokozatosan kerül a véráramba. Nálunk még a szintetikus hormon a nagyobb üzlet.

Mennyi jód szükséges?

Felnőttek az ajánlott minimális jódszükséglete napi 150-200 mikrogramm/mcg (amerikai adatok alapján, testsúlytól függően).

Máshol mennyi jódot esznek?

Japán az - élelmiszerekből történő - átlag jódbevitel napi 1,2 mg, északi halász régiókban pedig akár napi 50-80 mg is lehet. (1 mg = 1.000 mcg).

 Az USA-ban az átlagos napi bevitel 240 mcg. A világ más, tengerrel is rendelkező országában is hasonló ez az érték.

 Magyarországon ez az érték kb.50-100 mcg lehet,- ételeink csak nagyon kevés jódot tartalmaznak - de ezt senki sem vizsgálja. Vagyis egy átlag japán legalább tízszer annyi jódot fogyaszt, mint mi.

Sokan mondják nekem, hogy alulműködés esetén is eltiltja az orvos a jódpótlástól és erről még papírja is van! (Aki megkérdezte az endokrinológusát, hogy „Miért nem szedhetek jódot?”, az sem kapott ésszerű, logikus magyarázatot.)

Az orvosi papírokon viszont nem szerepel a szóban elhangzott tiltás! Konkrétan ez szerepel rajtuk: „Fokozott jódbevitel kerülendő.”

Ön beviszi legalább a minimumot? Nem valószínű! … és akkor még messze vagyunk az optimális jódmennyiségtől. 

pajzsmirigy alulműködés jódhiány jódpótlás hormon egészség gyógynövény FT4 jód

Jódtartalmú ételek:

tengeri halak, rákok, jódtartalmú ásványvizek, tengeri alga (nori, wakame, kombu, barna alga), tengeri só, jódtartalmú talajon termesztett gyümölcsök, zöldségek pl. sárgabarack, áfonya, körte, petrezselyem, sőt a jódtartalmú takarmányon nevel állatok húsa is.

A jódozott só szervetlen jódot tartalmaz, ezért kevésbé hasznosul; 1 gr só kb. 70 mcg ásványi jód.

Az ásványi jód nagyobb mennyiségben mérgező – ezért használható fertőtlenítésre -, a szerves (élelmiszerekben levő) jódot viszont nem lehet túladagolni.

A jód megfelelő hasznosulásához elegendő szelén is szükséges. A túlzott (szervetlen) jódbevitel pajzsmirigy túlműködést és autoimmun betegséget (Hashimoto-kór) is okozhat, főleg ha nincs elegendő szelén az átalakításhoz.

Mikor tilos a jód?

Tilos a jódpótlás (és ezzel a pajzsmirigy működésének fokozása) pajzsmirigy-gyulladás, pajzsmirigy túlműködés, autoimmun pajzsmirigy betegség, aktív (meleg) pajzsmirigy-göb esetén.

Figyelem! A szintetikus hormon szedésekor a jódpótlást körültekintően kell alkalmazni, mivel ilyenkor a jód beindítja a pajzsmirigy saját hormontermelését, és a saját, plusz mesterséges hormon mennyisége ideiglenesen pajzsmirigy túlműködést eredményezhet. Rendszeres vérvétellel ez nyomon követhető és ilyenkor a „gyógyszer” csökkentésére lehet szükség.

pajzsmirigy alulműködés jódhiány jódpótlás hormon egészség gyógynövény FT4 jód
tengeri algák/zöldségek

Mikor van valóban szükség mesterséges hormonpótlásra?

Néhány éve még csak akkor írtak fel hormont, ha a három mért érték aránya nem volt megfelelő, hiszen normális FT-4 értéknél nincs szükség ennek „gyógyszeres” pótlására (ma ezért először inkább csak a TSH-t nézik.)

Amennyiben a vérképben normális, vagy magas az FT-4 és ennek ellenére alacsony a T3 hormon szintje még felmerülhet a szelénhiánya is, de ha ez is rendben van, akkor beszélhetünk pajzsmirigy betegségről, és ilyenkor szükséges a hormonpótlás. (Amerikában ezért már inkább a T3-at pótolják „gyógyszeresen”, nem az FT-4-et, mint nálunk.)

Ha az FT-4 és az FT-3 érték is normális, akkor a magas TSH okát máshol kellene keresni.

Szükséges még a hormonpótlás a pajzsmirigy csonkoló műtétje után is.

Zárásként

Mindenkinek saját felelőssége, hogy utánanézzen az információknak és megismerje saját testének működését. Az orvos is csak javasol valamit, ad egy tippet, de ez nem szentírás. Rendszeresen járjon ellenőrzésekre és ne nyugodjon bele a tüneti kezelésbe.

Nálunk már több százan tették le a szintetikus pajzsmirigyhormont (orvosi ellenőrzés mellett!) a megfelelő mennyiségű szerves jód adagolásával és a kiváltó okok megszüntetésével.

Mert az ok megszüntetése a fontos, nem a tünetek elnyomása!

Jó egészséget kívánok!