Az orvosok ma még nem veszik észre, hogy a táplálékkal elfogyasztott hormonok befolyással lehetnek a szervezet hormonrendszerére, pedig ezt számtalan tény támasztja alá.

Sajnos a nőgyógyászok vagy endokrinológusok nem látják a kapcsolatot (nem az ő szakterületük) a hormonműködés és a táplálkozás között, a gasztroenterológus viszont nem foglalkozik a hormonokkal. Egyébként is, a praktizáló orvosoknak eszébe sem jut (a kutató orvosok viszont tudják), hogy egy naponta fogyasztott élelmiszer lehet a probléma oka. 

PMS fogantatási zavarok prolaktin magas menstruációs zavarok változókor meddőség ciszta mióma egészség táplálkozás ösztrogén dominancia progeszteron hiány kalcium csontritkulás tej

Szinte naponta találkozom a tejfogyasztással kapcsolatos problémákkal, most lássunk néhány jellemző esetet:

1. 42 éves nő kimaradozó menstruációval küzd. Orvosa szerint (vizsgálat nélkül) egyértelmű korai menopauza, - megoldás: „Felírok rá egy hormont!”.

Mivel Ő eddig sem szedett semmi hormont a továbbiakban sem akart, ezért keresett más megoldást a változókori tünetekre.

Kérdeztem, csináltak-e vérből hormonszint meghatározást?

  • Nem.
  • Akkor mi alapján mondta az orvos, hogy változókor?
  • Csak úgy.

Mondtam neki, csináltasson már egy hormonképet, - ha már úgy is fizet az orvosnak! Egy hét múlva újra jött – az eredménnyel. Kérdeztem:

  • Mit mondott rá az orvos?
  • Ez tökéletes! Mégsem változókor, de azért én felírom azt a hormont!

Ennyit a mai orvoslásról.

Amikor alaposan megnéztem a véreredményt kiderült, hogy az ösztrogénszint tényleg a normál tartományban van – csak a maximumon; a progeszteron szint pedig pontosan a minimumon. Ennek normális körülmények között nem szabadna ilyennek lennie. A harmadik érték – a prolaktin – viszont a maximum érték több mint háromszorosa volt! 

Tovább olvasom itt

Egyébként: „A tej ideális étel – a bocinak. Más marha nem issza!”