Az orvosok ma még nem veszik észre, hogy a táplálékkal elfogyasztott hormonok befolyással lehetnek a szervezet hormonrendszerére, pedig ezt számtalan tény támasztja alá.
Sajnos a nőgyógyászok vagy endokrinológusok nem látják a kapcsolatot (nem az ő szakterületük) a hormonműködés és a táplálkozás között, a gasztroenterológus viszont nem foglalkozik a hormonokkal. Egyébként is, a praktizáló orvosoknak eszébe sem jut (a kutató orvosok viszont tudják), hogy egy naponta fogyasztott élelmiszer lehet a probléma oka.
Szinte naponta találkozom a tejfogyasztással kapcsolatos problémákkal, most lássunk néhány jellemző esetet:
1. 42 éves nő kimaradozó menstruációval küzd. Orvosa szerint (vizsgálat nélkül) egyértelmű korai menopauza, - megoldás: „Felírok rá egy hormont!”.
Mivel Ő eddig sem szedett semmi hormont a továbbiakban sem akart, ezért keresett más megoldást a változókori tünetekre.
Kérdeztem, csináltak-e vérből hormonszint meghatározást?
- Nem.
- Akkor mi alapján mondta az orvos, hogy változókor?
- Csak úgy.
Mondtam neki, csináltasson már egy hormonképet, - ha már úgy is fizet az orvosnak! Egy hét múlva újra jött – az eredménnyel. Kérdeztem:
- Mit mondott rá az orvos?
- Ez tökéletes! Mégsem változókor, de azért én felírom azt a hormont!
Ennyit a mai orvoslásról.
Amikor alaposan megnéztem a véreredményt kiderült, hogy az ösztrogénszint tényleg a normál tartományban van – csak a maximumon; a progeszteron szint pedig pontosan a minimumon. Ennek normális körülmények között nem szabadna ilyennek lennie. A harmadik érték – a prolaktin – viszont a maximum érték több mint háromszorosa volt!
Egyébként: „A tej ideális étel – a bocinak. Más marha nem issza!”