Segítség daganatos betegeknek és azoknak, akik el szeretnék kerülni a rákot

Mostanában újra nagyon sok daganatos beteg fordult hozzánk tanácsért és mivel ez nem öt perc, valamint rengeteg az információ, sokan kérték, hogy tegyem elérhetővé az ajánlott táplálkozási alapelveket.

Az alábbi ajánlás elsősorban daganatos betegeknek szól, de érdemes megfontolni mindenkinek, aki szeretnék csökkenteni akár más, súlyos, krónikus betegségek kialakulásának esélyét is.

Két fő iránymutatás van: az egyik a meglévő „aktív” daganat esetére, a másik a megelőzés azoknak, akiknek már volt, vagy nem szeretnék, hogy legyen.

Az alábbi javaslat nem „kőbevésett” kötelezettség, hanem számtalan kutatáson és tapasztalaton kialakult irányelv.

 

táplálkozás rákellenes étrend  daganatellenes étrend

Kérdezze orvosát?

Ha Ön daganatos beteg, valószínűleg nem sok, vagy akár semmiféle útmutatást nem kap kezelőorvosától életmódjával, táplálkozásával kapcsolatban, amivel javíthatna állapotán, vagy amivel csökkentené a kiújulás esélyét.

Amennyiben Ön esetleg rákérdez, hogy mit tehet, orvosa („egészségének őre”) a következőket mondja: élhet ugyanúgy, mint eddig, eheti ugyanazt, mint eddig. Más szóval: Visszavárjuk a következő daganatával!

Nem szándékosan teszik ezt, hanem tudatlanságból, érdektelenségből. Az orvosképzés során ugyanis gyakorlatilag SEMMIT sem tanulnak a betegségek megelőzéséről és az egészséges életmódról. A tanulmányaik fő célja a „megfelelő” gyógyszeres, vagy műtéti kezelések elsajátítása. A dietetikusok (akik a táplálkozás szakértői lennének) a már 30 éve is elavultnak számító ajánlások szerint dolgoznak ma is, és nem veszik figyelembe a legújabb kutatási eredményeket.

Egészsége érdekében a legtöbbet Ön teheti!

A legelső feladata változtatni az életmódján, hiszen ahogy eddig élt, az vezetett a betegség kialakulásához. Ha nem változtat a kiváltó körülményeken, nem várhat csodát.

Rengeteg ajánlás létezik a daganatos betegek számára. Némelyik elég drasztikus változtatásokra kényszerít, amit egyik napról a másikra szinte lehetetlen megvalósítani a legtöbb ember számára. A fő cél az, hogy minél kevésbé terheljük a szervezetünk működését, hogy több energiája legyen a betegséggel szembeni küzdelemre.

Mivel a legújabb kutatások szerint a daganat kifejlődéséért több mint 60 %-ban a táplálkozás és az életmód a felelős, ezeken kell a legsürgősebben változtatni.

Mit tegyünk és mit együnk, ha már megbetegedtünk?

Legfontosabb megvizsgálni, hogy mit eszünk és iszunk. Lehetőleg NE ETESSÜK A RÁKOS SEJTEKET! Nézzük mit ajánlott enni és mit nem – és miért.

A daganatos sejtek fő táplálékai

A következő élelmiszerek megterhelik a szervezetet és kedvező feltételeket teremtenek a daganatos sejteknek.

A cukor táplálja a daganatot (és a gombákat, baktériumokat). A cukorbevitel megszüntetésével az egyik legfontosabb táplálékától fosztjuk meg a ráksejteket. A finomított szénhidrátokból szinte azonnal cukor keletkezik az emésztőrendszerünkben. A egyszerű szénhidrátok megnövelik az inzulinszintet és az inzulinszerű növekedési faktor-1 (IGF-1) mennyiségét a vérben, ami elősegíti a sejtburjánzást.

A szénhidrátok és a (túlzott mennyiségű) fehérjék lebontása során rengeteg savas bomlástermék keletkezik. A ráksejtek virulnak a savas környezetben, hiszen az erjedésből táplálkoznak.

Kerülendő, tiltott élelmiszerek:

 • a cukor minden változata, (a méz is cukor)
 • a fehérliszt és az abból készült kenyér félék, tészták, sütemények, és más finomított szénhidrátok,
 • a hántolt fehér rizs, élettani hatása megegyezik a fehér búzalisztével,
 • a burgonya és a kukorica szinte csak szénhidrátot (keményítőt) tartalmaz, amiből cukor keletkezik,
 • a tej minden formája. A tejfehérje az egyik legnehezebben emészthető fehérje. A nem lebontott kazein savas erjedést indít be a belekben. A savas közeg ideális rákos sejteknek. A tejzsír nagy mennyiségű hormont és más „gyógyszert” tartalmaz. Természetes növekedési- és nemi hormon tartalma miatt is fokozhatja a sejtburjánzást. Kutatások kapcsolatot mutattak ki a tejfogyasztás és a hormonális daganatok között. (mell, petefészek, méh, prosztata, here.)
 • A főleg hús és szénhidrátalapú étrend erőteljesen terheli az emésztőrendszert és ezzel a teljes szervezet működését. A hús és más állati eredetű fehérje (tejtermék és tojás is) sok hasznos tápanyagot tartalmaz, de megemésztése rengeteg energiát igényel.

Ugyanazok az enzimek szükségesek a húsok lebontásához, mint amelyek a károsodott sejteket, a daganatot bontanák le. A keletkező savas bomlástermékek kedvező körülményeket teremtenek a ráknak.  A nagyüzemileg tartott állatok antibiotikumokat, növekedési hormonokat tartalmaznak (még ha határérték alatt is), amelyek mindegyike ártalmas, különösen a rákban szenvedők számára.

 • Finomított olajok, margarinok, zsírok. A finomított növényi olajok feldolgozásuk során számtalan vegyi folyamaton esnek át, minek hatására szerkezetük és élettani hatásuk megváltozik, sok káros vegyi anyagot tartalmazhatnak. Melegítéskor az olajok maradék hasznosanyag tartalma is elvész és rákkeltő (karcinogén) anyagok keletkeznek.

 Az állati zsírok nagy mennyiségben tartalmazzák az állatok által elfogyasztott mérgeket, „gyógyszereket”, a zsír hevítése során is rákkeltő anyagok keletkeznek.

 • Mindenféle iparilag feldolgozott étel tiltott! Az aroma anyagok, színezékek, ízfokozók becsapják a szervezetet és felesleges működésre késztetik. A tartósítószerek azért vannak az élelmiszerekben, hogy gátoljak annak a lebomlását, - de ezzel a lebontását is! Lassítják a lebontási, emésztési folyamatokat, emiatt nem megfelelő az emésztés és több bomlástermék keletkezik. Ezek mesterséges, testidegen anyagok, gyakorlatilag méregnek számítanak még az egészséges szervezet számára is, és testünk rengeteg energiát pazarol ezeknek a mérgeknek a közömbösítésére, amit a gyógyulástól von el. Hosszú távon sok adalékanyag fokozhatja a rák kialakulásának esélyét.
 • Konyhasó és erős fűszerek. A nagy mennyiségű konyhasó megköti a vizet a szervezetben, gátolja a sejtek normális anyagcseréjét. Lebontásához más nyomelemekre is szükség van, így a túlzott konyhasófogyasztás nyomelem hiányt okozhat. A só kifehérítéséhez erős vegyszereket alkalmaznak (pl. kén, klór). A csípős, erős fűszerek feleslegesen irritálják az emésztőrendszer nyálkahártyáját, az esetleg elvékonyodott szövetek károsodását is okozhatják. Közömbösítésük energiát von el a beteg szervezettől.

Kávé és az alkohol. Mindkettő erősen terheli még az egészséges szervezetet is. Egy daganatos betegnek erre van a legkevésbé szüksége.

  táplálkozás rákellenes étrend  daganatellenes étrend

Mit egyek?

Elsőre úgy tűnik, hogy szinte semmit nem szabad enni abból, amit eddig ettünk, és ez főleg a gyógyulási időszakban valóban így is van. Ne feledjük: az eddigi táplálkozásunk is hozzájárult a rák kialakulásához.

A regenerálódás után sem érdemes visszatérni a betegséget kiváltó ételekhez, de az egészséges alapanyagokkal is könnyen elérhetjük a megszokott ízeket. Orvosi kutatások bebizonyították, hogy a rákot legjobban segítő étkezés a mai, nyugati típusú táplálkozásunk. (Az eredeti, hagyományos táplálkozásunkról itt olvashat.)

Törekedjünk a lehető legtermészetesebb élelmiszerekre. Egy étel minél kevesebb feldolgozási folyamaton megy át, annál természetesebbnek tekinthető.

Ha feldolgozott élelmiszert vásárolunk, nézzük meg az összetételét. Egy étel minél kevesebb összetevőből áll, annál közelebb van a természeteshez – ez minden élelmiszerre vonatkozik! (Például a kenyér: liszt, só, kovász (élesztő) és más semmi.)

A betegség legyőzéséhez elsősorban könnyen emészthető, jól hasznosítható, komplex tápanyagtartalmú ételre és TISZTA vízre van szükség, ez azonban önmagában még nem elég.

Segíteni kell a szervezetet megszabadulni a terhelésektől, szennyeződésektől és pótolni kell azokat az anyagokat, amiket esetleg az étkezéssel nem tudunk bevinni, de szükségesek lehetnek a rák elleni küzdelemben.

Az egyik legfontosabb segítség a VÍZ.

Egy egészséges szervezetnek (nagy általánosságban) testsúly 25 kg-onként minimum 1 liter tiszta vízre van szüksége. (Erről bővebben itt.) Egy betegnek pl. a méreganyagok (pl. „gyógyszerek”) kiürítése miatt még többre. Ebbe a mennyiségbe legfeljebb az ízesítetlen zöldtea számít bele, minden más folyadék (pl. édesített teák, gyümölcs- és zöldséglevek, levesek) inkább ételnek számítanak. A gyógyteák nagy része vízhajtó, méregtelenítő hatású, ezért vizet von el, így nem számít bele a napi mennyiségbe.

A szénsavas víz savasít és a sav hígítása, közömbösítése vizet igényel, tehát nem jó. Az ásványvizek ásványi anyag összetétele nagy mennyiségben megterhelheti a szervezetet, ezért váltogassuk ezek fajtáit. A csapvízben levő klór méreg.

A legjobb ital a tiszta (tisztított) csapvíz. A tiszta víz mellé ihatunk oxigénes vizet, mivel az oxigén energiával tölt fel és gátolja a kórokozok elszaporodását. táplálkozás rákellenes étrend  daganatellenes étrend

Nagyon hasznos a zöldtea. Vizsgálatok szerint amellett hogy frissít és segíti az anyagcserét, daganatgátló, daganatölő hatása is van. Magas antioxidáns (EGCG) és polifenol tartalma védi a sejteket a károsodástól. Legmagasabb antioxidás tartalommal a japán típusú (pl. Sencha, Matcha) teák rendelkeznek.

Ajánlott élelmiszerek

Az alap, hogy könnyen emészthető jól hasznosítható, magas tápanyagtartalmú élelmiszert fogyasszunk. Meglévő (aktív) daganat esetén:

 • A táplálék legnagyobb részének friss zöldségekből, csírákból, gyümölcsökből és ezek préselt levéből kell állnia.

A friss, nyers ételek természetes módon biztosítják azokat az élő enzimeket, amelyek az étel megemésztéséhez szükségesek. Könnyen felszívódnak, jól hasznosulnak, kevés salakanyag képződik belőlük. A zöld növények zöldségek klorofil tartalmuknál fogva frissítik, oxigénnel látják el a szervezetet. Az oxigéndús környezet gátolja az erjedést, és nem kedvez a rákos sejteknek.

Magas rosttartalmuk miatt tisztítják az emésztőrendszert. Ezekből az ételekből minél többet fogyasszunk nyersen, esetleg enyhén pirítva vagy párolva. Kerüljük a magas hőmérsékleten vagy hosszú ideig tartó főzést, mert a létfontosságú enzimek és tápanyagok legnagyobb része 40 fok felett lebomlik, károsodik.   

A csírák közül a például hüvelyesek sok fehérjét tartalmaznak, a lucerna kiváló klorofill forrás,  a brokkoli- és retekcsíra daganatgátló hatású. A gabona félék jobban hasznosulnak csíráztatott formában.

 • Teljes értékű gabonák. A rákgyógyítás szempontjából legértékesebb táplálék a zab (zabpehely). Könnyen emészthető, magas tápanyagtartalmú gabona. Lassan felszívódó szénhidrátot tartalmaz, ezért hosszabb távon ad energiát és nem terheli meg az emésztőrendszert. Melegítő hatású, így a legyengült szervezetnek ideális. Akár nyersen (beáztatva) is fogyasztható, de lisztjéből bármilyen étel elkészíthető.

A köles és a hajdina magas rost és tápanyagtartalmú élelmiszerek. Magas ásványi anyag tartalmuk miatt a gabonafélék közül csak ezeknek van erjedést gátló.

A barna rizs is kitűnő tápanyag- és energiaforrás, négyszer táplálóbb, mint a búza. A búza daganatos betegségekben esetleg csak nagyon legyengült szervezet esetén ajánlott, melegítő hatású, de sejtnövekedést serkentő hatása a rákos sejteket is erősíti.

A kukorica (pl. gluténmentes tészták) magas tápanyagtartalmú, könnyen hasznosítható étel, de a szénhidrát mellett kevés egyéb hasznos anyagot tartalmaz.

A teljes értékű gabonák táplálják a testet, miközben rosttartalmuk megtisztítja az emésztőrendszert a salakanyagoktól.

 • Hidegen sajtolt olajok. Szinte minden finomítatlan növényi olaj használható. Kitűnő energiaforrások, szükségesek a zsírban oldódó vitaminok hasznosításához. Magas antioxidáns és esszenciális zsírsav tartalmuk gátolja a daganatok növekedését. Csak nyersen használjuk ezeket, sütésre NEM használhatók, mivel melegítve hasznosanyag tartalmuk elvész és rákkeltő anyagok keletkeznek bennük. Sütésre, főzésre a kókuszolaj a legjobb. Magas hőfokra hevíthető, kíméli az emésztőrendszert, és azonnal energiává alakul, magas laurinsav tartalma miatt vírus-, baktérium- és gombaölő hatású.
 • Növényi fehérjék. A növényi fehérjék könnyebben emészthetők, mint az állati fehérjék és jobban hasznosulnak, mivel a fehérje mellett a hasznosításhoz szükséges vitaminokat és ásványi anyagokat is tartalmazzák. (Bővebben itt.) Magas fehérjetartalma van az olajos magvaknak, a hüvelyeseknek (a babféléket inkább csíráztatott formában fogyasszuk), lencsének, csicseriborsónak, spirulina algának. A szójának növekedést serkentő tulajdonsága van és nehezen, szinte alig emészthető, ezért legfeljebb a csírája fogyasztható.
 • Állati eredetű fehérjék, húsok. A gyógyulási, tisztulási szakaszban semmilyen állati fehérje nem ajánlott. Megelőző diétában a könnyebben emészthető bio csirke és hal, illetve mértékkel a legeltetett állattól származó – elsősorban kecske és juh - tejkészítmények fogyaszthatók. Lehetőleg bio minősítésűt válasszuk, illetve olyan megbízható helyről vásároljunk, ahol nem elsősorban eladási célból tenyésztik. A húst szénhidrát helyett mindig zöldséggel kombináljuk, így csökkentve a hús savasító hatását.
 • Édesítés: A mesterséges édesítők testidegen anyagok, megterhelik a szervezetet, mérgező vegyi anyagokat tartalmaznak, ezért károsak. A természetes cukorhelyettesítők, pl. a természetes stevia kivonat korlátlanul, - megelőző diétában - a tiszta méz, a gabonamaláta szirupok, agáve szirup és a kókuszvirág cukor kis mennyiségben használhatók. A stevia levél, vagy a sötét stevia szirup vírus-, gomba- és baktériumölő hatású is. A méz is fertőtlenít és sok egyéb tápanyagot is tartalmaz, de tulajdonképpen mégis csak cukor, ezért korlátozzuk a használatát. A rizs- vagy árpamaláta szirup maltózt tartalmaz, ami könnyebben lebontható és kevésbé ártalmas, mint más cukrok.

Minden más „természetes” édesítő különböző vegyi folyamaton megy át, ezért nem ajánlott.

 • Sózás, fűszerezés: Sózáshoz leginkább a Himalája kristálysó ajánlott, amely a nátrium-klorid (konyhasó) mellett még 82 féle nyomelemet is tartalmaz. ( A Béres-csepp csak 10 nyomelemből áll.) A tengeri sóból csak a bio változatot használhatjuk, mivel a mai tengerek meglehetősen szennyezettek. 

A megfelelően kiválasztott fűszerek segítik az emésztést. Sokuknak immunrendszer erősítő, gyulladást csökkentő és kórokozó ellenes hatása is van, sőt némelyik daganatgátló tulajdonságokkal is rendelkezik. Fűszerekből az enyhébb aromájúakat válasszuk, egyszerre csak kis mennyiségben.

Ajánlott az ánizs, édeskömény, majoránna, kakukkfű, rozmaring, babér, szerecsendió. A gyömbér émelygést csökkentő, emésztést segítő és gyulladást csökkentő, fájdalomcsillapító hatása miatt különösen ajánlott. Az oregánó és a bazsalikom fertőtlenítő hatású, a kurkuma pedig gyulladáscsökkentő, fájdalom csillapító hatása mellett kimondottan rákellenes (sejtburjánzást gátló) hatóanyagokat is tartalmaz (feketeborssal keverve tud felszívódni).

 

táplálkozás rákellenes étrend  daganatellenes étrend

Bizonyítottan rákellenes hatóanyagokat tartalmazó élelmiszerek

Számtalan vizsgálatot végeztek el a hétköznapi élelmiszerek gyógyhatásával kapcsolatban, nagyon jó eredményekkel. Nagyon sok ételünk ugyanolyan gyógyhatással rendelkezik, mint a drága költségen kifejlesztett gyógyszerek, a kémiai szerek káros hatásai nélkül. Sokszor a megszokott táplálkozással egyébként is bevitt ételeinknek is kimutatható, a kemoterápiás szerekkel egyező daganatellenes hatása.

Miért nem hallani ezekről? Sajnos azért, mert senkinek sem érdeke ezzel kapcsolatban részletes kutatásokat végezni. A haszon (és nem is kicsi!) az egyedi fejlesztésű, szabadalmaztatható összetevőkön van. A természetes élelmiszereket, zöldségeket, gyümölcsöket nem lehet szabadalmaztatni, így nem érdemes a gyógyszercégeknek bebizonyítani hatásosságukat, mert nem hoz hasznot nekik. E helyett dollár százmilliókat költenek olyan szerek kifejlesztésére, amik pl. gátolják a daganatos sejtek érhálózat képzését, pedig napi 20 dkg málna vagy szamóca is ugyan ezt a hatást éri el.

Az alábbi élelmiszerek gyulladást csökkentő, kifejezetten daganatgátló, illetve sejtvédő anyagokat tartalmaznak:

 • Keresztesvirágú zöldségfélék – szulforafan, karbinol, stb. (káposzta, kelkáposzta, karfiol, brokkoli, kelbimbó)
 • Hagymafélék – allicin és más kénvegyületek (vöröshagyma, fokhagyma, lilahagyma, póréhagyma, stb.)
 • Kurkuma – kurkumin, Gyömbér- gingerol táplálkozás rákellenes étrend  daganatellenes étrend
 • Zöld tea – katekin, EGCG
 • Bogyó gyümölcsök – ellagilsav, anthocianidinek, proanthocianidinek (málna, szamóca, fekete áfonya, tőzeg áfonya, stb.)
 • Omega-3 zsírsavak (zsíros tengeri halak, lenmag, dió)
 • Paradicsompüré – likopin
 • Citrusfélék – antioxidánsok, polifenolok (narancs, citrom, lime, mandarin, grapefruit)
 • Vörösszőlő mag-héj – rezveratol (jó minőségű vörösbor, szőlőmag kivonat)
 • Csokoládé – polifenolok (csak a legalább 70%-os kakaó tartalmú fekete csoki)

A szójáról is sokféle kutatás készült daganatok megelőzése miatt. Az eredmények ellentmondásosak. A hormonfüggő daganatok (emlő- és prosztatarák) nyugaton a vezető daganatformák között vannak, míg Ázsiában előfordulásuk sokkal ritkább. A szóját étkezésre különböző formában keleten, (erjesztve) napi szinten használják. (A szója egyéb hatásairól itt olvashat.)

Kutatások szerint a szójában levő izoflavonoidok csökkentik a túlzott sejtburjánzást serkentő hormonális folyamatokat. Mindazonáltal ezt az eredményt csak ázsiai nőknél figyelték meg és nem szójakivonatok bevitelekor, hanem az étkezéssel bevitt szója esetén.

A kivonatokkal végzett kísérletek emlődaganatok esetén éppen ellenkező eredményt hoztak, mint az ázsiai tapasztalatok alapján vártak. Kiderült, hogy a nagy mennyiségben bevitt szója-hormon készítmények nagymértékben fokozták az emlőrák kialakulásának esélyét és növekedtek a már meglévő daganatok számát, méretét. Éppen ezért a szakemberek a változó kor után, vagy a már daganaton átesett betegeknek a szójakészítmények fogyasztását nem ajánlják.

Rák ellen ható élelmiszerek napi ajánlott adagja:

Kelbimbó, brokkoli, karfiol, káposzta –  3 dl

Fokhagyma – 2 gerezd

Egyéb hagymafélék - 1,5 dl

Zöld növények, csírák – 3 dl

Frissen őrölt lenmag – 1 evőkanál

Paradicsom (püré)-1 evőkanál

Kurkuma, gyömbér, fahéj – összesen 1evőkanál

Zöld fűszerek – 1 evőkanálnyi (oregáno, bazsalikom, zsálya, kakukkfű, stb.)

Érett bogyós gyümölcs – fagyasztott is (málna, eper, áfonya, stb.) - 3-4 dl

Fekete csokoládé (min. 70%-os) - 40g (a tejcsoki hatástalan és magas cukor és tej tartalma miatt tilos)

Zöld tea 3x2,5dl  Zöld tea elkészítése: Csak jó minőségű zöldteát használjunk a japán típusú (pl. Sencha) teáknak magasabb a katekin tartalma. 2g zöldteát 80 fokos vízzel forrázzuk le és 8-10! percig áztassuk. Keserű lesz, de ne ízesítsük. Alternatívaként: napi 2 liter ízesítetlen zöld tea, ugyanebből a tea mennyiségből.

Vörösbor (csak ha nincs aktív daganat!) – 1-1,5 dl – ennél nagyobb mennyiség már májkárosító hatású

Zöld fűszerek frissen, vagy szárítva – mindenhez, ízlés szerint.

táplálkozás rákellenes étrend  daganatellenes étrend

Sajnos a hazai és nyugati típusú táplálkozás kedvez legjobban a krónikus betegségek kialakulásának, ezért megszokott étel receptjeinken mindenféleképpen változtatni kell. A hazai ízekről nem kell azonban teljesen lemondanunk. Egészségmegőrzés, megelőzés céljából sokszor elég az is, ha az ajánlott ételeket beillesztjük napi étkezéseinkbe és változtatunk az arányokon.

Legegészségesebbnek – daganatos szempontból is – a mediterrán étrend tekinthető (bővebben itt). Az egészséges ételek receptjei már évszázadok óta ki vannak találva. Ázsiában hagyományosan ezeknek az alapanyagoknak nagy részét használják nap, mint nap. Keressenek mediterrán, japán vagy indiai recepteket, és alakítsák át egy kicsit saját ízlésüknek megfelelően, a fentiek figyelembevételével.

Étrendi típusok

Táplálkozási szempontból két fő betegcsoportot különböztetünk meg, ezért a két fő étrend csoport:

 1. csoport: Az első csoportba a jó fizikai állapotban levő betegek tartoznak, akiket még nem műtöttek, vagy a műtéten már átestek, de kemo- vagy sugárkezeléssel még nem tették tönkre a szervezetüket.

A nekik ajánlott étrend jó mindkét csoportnak a felépülés után, a kiújulás megelőzése céljából.

 1. csoport: A másik típusú étrend a legyengült szervezetűeknek ajánlott, a fizikai állapot erősítésére és a méreganyagok kiürítésére, a szervezet szinten tartására.

Ezek az étrendi csoportok nem merev szabályok, az egyéni szükségletek és a fizikai állapot szerint személyre szabhatók, alakíthatók.

Tudni kell, hogy a hideg ételek energiát vonnak el a szervezettől (a testnek fel kell melegítenie), ezért amit csak lehet testhőmérséklethez közeli (30-40 fok) hőmérsékleten fogyasszunk.

1-es étrend: búzafűlé és egyéb zöld levek, zöld turmixok, rostos gyümölcs- és zöldségek levek napi maximum 1-1,5 liter mennyiségben (hasmenés esetén csökkentsük az adagot). Mindenféle zöldség és gyümölcs. Csírák minden változatban.  Olajos magvak, hidegen sajtolt olajok. (Vigyázat az olajos dolgok nagyobb mennyiségben hasmenést okozhatnak.) Ezeket nyersen fogyassza!

Főtt, teljes értékű gabonák, enyhén párolt, sütött zöldségek. Az ajánlott állati eredetű élelmiszerek. Igény szerint legeltetett állattól származó vörös hús max. heti 200 gramm.

Étrendi arány: 60% zöldség és gyümölcs, 25% gabona és csíra, 10% zsiradék és olaj, 15% állati fehérje és egyéb élelmiszer.

táplálkozás rákellenes étrend  daganatellenes étrend

2-es étrend: A legyengült szervezet legkönnyebben a csíráztatott gabonaféléket és egyéb magvakat tudja legjobban hasznosítani. Lehetőleg mindent enyhén főzzünk, pároljunk meg és langyosan fogyasszuk. Igény szerint kevés nyers zöldséget, gyümölcsöt és csírát is ehetnek. Magas tápanyagtartalmúak a babfélék csírái.

Nagyon jó hatású a szervezet táplálására mivel rengeteg, jól hasznosítható tápanyagot tartalmaz  a búza-, köles-, vagy árpacsíra, méhpempő, virágpor, szűz kókuszolaj.

A legyengült szervezet táplálására kifejezetten ajánlott a spirulina alga, ami minden szükséges tápanyagot tartalmaz. (1 grammja kb. 1kg vegyes zöldség tápanyagait tartalmazza, plusz fehérjéket.)

Olajos magvakat és olajokat erős hasmenés esetén ne fogyasszon. Könnyen emészthető hús (hal és bio csirkemell), igény esetén – de kizárólag zöldséggel.

Étrendi arány: 45% zöldség és gyümölcs és levük, 35% csíráztatott gabona, 10% főtt gabona, 10% fehérje (csíráztatott hüvelyesek és olajos magvak formájában) és egyéb élelmiszer.

Lehetőleg mindig idény gyümölcsöt, zöldséget fogyasszunk! A messziről jött, frissnek tűnő zöldségek szinte mind vegyszerrel kezeltek, hogy kibírják a szállítást és a tárolást. A legtöbbet többnyire éretlenül szedik le őket (utólagos kényszerérleléssel), ezért vitamin és tápanyagtartalmuk kevés. Télen nem érik a paradicsom! Sokkal egészségesebb megoldás (főleg télen) a fagyasztott zöldség-gyümölcs, amit az optimális érési állapotban fagyasztottak le.

Összefoglalva

A daganatellenes étrend alapvetően vegetáriánus étkezést jelent, amely mentes a vegyszerektől, adalékanyagoktól, tartósítószerektől. A legtöbb ételt friss, természetes formában fogyasszuk.

A fenntartó, megelőző időszakban – igény esetén – kismennyiségű bio, illetve házi tartású állattól származó fehérje fogyasztható. Ez az étrend a mediterrán táplálkozáshoz hasonlítható a legjobban.

A napi rendszeres mozgás (akár csak napi fél óra séta is) erősíti a szervezetünket a betegségekkel szembeni küzdelemben.

JÓ EGÉSZSÉGET KÍVÁNUNK!

Források – ajánlott irodalom:

Dr. R. Béliveau és Dr. D. Gingras: Táplálkozással a rák ellen

Paul Pichford: Gyógyító táplálkozás

David Servan-Schreiber: A rák ellen

Dr. Oláh Andor: A rák természetes gyógymódja és megelőzése

táplálkozás rákellenes étrend  daganatellenes étrend