Az orvosok ma még nem veszik észre, hogy a táplálékkal elfogyasztott hormonok befolyással lehetnek a szervezet hormonrendszerére, pedig ezt számtalan tény támasztja alá.

Sajnos a nőgyógyászok vagy endokrinológusok nem látják a kapcsolatot (nem az ő szakterületük) a hormonműködés és a táplálkozás között, a gasztroenterológus viszont nem foglalkozik a hormonokkal. Egyébként is, a praktizáló orvosoknak eszébe sem jut (a kutató orvosok viszont tudják), hogy egy naponta fogyasztott élelmiszer lehet a probléma oka. 

PMS fogantatási zavarok prolaktin magas menstruációs zavarok változókor meddőség ciszta mióma egészség táplálkozás ösztrogén dominancia progeszteron hiány

Szinte naponta találkozom a tejfogyasztással kapcsolatos problémákkal, most lássunk néhány jellemző esetet:

1. 42 éves nő kimaradozó menstruációval küzd. Orvosa szerint (vizsgálat nélkül) egyértelmű korai menopauza, - megoldás: „Felírok rá egy hormont!”.

Mivel Ő eddig sem szedett semmi hormont a továbbiakban sem akart, ezért keresett más megoldást a változókori tünetekre.

Kérdeztem, csináltak-e vérből hormonszint meghatározást?

 • Nem.
 • Akkor mi alapján mondta az orvos, hogy változókor?
 • Csak úgy.

Mondtam neki, csináltasson már egy hormonképet, - ha már úgy is fizet az orvosnak! Egy hét múlva újra jött – az eredménnyel. Kérdeztem:

 • Mit mondott rá az orvos?
 • Ez tökéletes! Mégsem változókor, de azért én felírom azt a hormont!

Ennyit a mai orvoslásról.

Amikor alaposan megnéztem a véreredményt kiderült, hogy az ösztrogénszint tényleg a normál tartományban van – csak a maximumon; a progeszteron szint pedig pontosan a minimumon. Ennek normális körülmények között nem szabadna ilyennek lennie. A harmadik érték – a prolaktin – viszont a maximum érték több mint háromszorosa volt!

Az orvos erről említést sem tett a páciensének, mivel elképzelése sem volt, hogy az érték miért ilyen magas és mit lehetne tenni vele.

Mikor közöltem, hogy a prolaktin gyakorlatilag a szoptatós hormon, a hölgy elcsodálkozott. Feltettem a keresztkérdést:

 • Hogy állunk a tejjel és a tejtermékkel?
 • Tejet, azt nem iszok (Dehogynem! A süteményekben például), de a sajt, az egy érdekes dolog. Néha „megőrülök” a sajtért, van, hogy vacsorára akár 20 dkg-ot is képes vagyok megenni. Most, hogy mondja, olyankor késik, vagy marad ki a menstruációm!

A megoldás végül az lett, hogy kizártunk a táplálkozásából minden ételt, aminek köze van a tejhez és adtam egy prolaktin szabályozó gyógynövényt. Három hónap múlva jelezte vissza, hogy már kétszer „jött meg” pontosan 28 napra, ami nem volt „még lány koromban sem”.

2. Fiatal pár már több mint egy éve hiába próbálkozott a „baba projekttel”. Túl voltak minden kivizsgáláson, szedték, csináltak azt, amit az orvosuk mondott, eredménytelenül.

Javaslatom ugyanaz volt, mint a fenti esetben (itt is magasabb volt a prolaktin); a nagymama nemrégiben mutatta a két hónapos unoka fényképét.

3. 40-es nő mindig is fájdalmas menstruációval küzdött. A görcsoldók is alig enyhítettek a fájdalmain. Mióta semmi tejterméket nem fogyaszt, szinte alig vannak tünetei.

4. Tizenéves lánynak teljesen szabálytalan volt a ciklusa, erős fájdalmakkal és vérzéssel. Mióta elhagyta a tejtermékeket az étkezéséből ciklusa „beállt”, tünetei is csak akkor jelentkeznek, ha mégis eszik valami tejes dolgot.

… és még sorolhatnám az eseteket - folyamatosan! PMS fogantatási zavarok prolaktin magas menstruációs zavarok változókor meddőség ciszta mióma egészség táplálkozás ösztrogén dominancia progeszteron hiány

Mi okozza a problémát?

Több dolog is.

- Először is ez a tej már nem az, amit régen fogyasztottak. El kellene már felejteni a mezőn legelésző tehén képét, mert ma már a tej nem a mezőről származik, hanem nagyüzemi tejtermelő farmokról.

- A tejelő tehén nem füvet eszik, hanem hormonális hatású (tejszaporító) tápot, ösztrogén stimuláns szójával és lucernával.PMS fogantatási zavarok prolaktin magas menstruációs zavarok változókor meddőség ciszta mióma egészség táplálkozás ösztrogén dominancia progeszteron hiány

A tehén egy fűevő állat. Nézzük, mit tartalmaz ma, egy tejelő tehén takarmánya: silózott (erjesztett) kukoricaszár, szárított lucerna (a frisstől elpusztulna), sörfőzésből visszamaradt sörtörköly, kukorica, búza, napraforgó, szója. Szénát - füvet – a tejelési időszakban nem, vagy csak kis mennyiségben kapnak. Ez elég messze van a legelésző tehén táplálékától. 

Érdekes adalék: Dániában (ahol sok tejterméket gyártanak) tilos a tejelésben tartott állatok húsát emberi fogyasztásra értékesíteni. Vajon miért?

- A tejfehérje (a kazein) az egyik legnehezebben emészthető fehérje. Olyan lassan bomlik le, hogy pl. bútoripari ragasztót is készítenek kazeinből. Sokaknak órákig erjed a beleiben.

- A túlzott fehérje fogyasztás és az ennek következtében a belekben történő erjedés áteresztővé teszi a bélfalakat és kialakul az un. áteresztő bél szindróma. Normál körülmények között a táplálékkal elfogyasztott fehérjéket és hormonokat le kellene bontanunk, vagy a felesleget kiüríteni, de az áteresztő bél miatt az ételben levő hormonok akadálytalanul juthatnak a véráramba. Az állati hormonok tökéletesen működőképesek az emberi szervezetben is.

- Sokkal több tejterméket fogyasztunk (az ipari termelés miatt), mint bármikor a történelemben. 

PMS fogantatási zavarok prolaktin magas menstruációs zavarok változókor meddőség ciszta mióma egészség táplálkozás ösztrogén dominancia progeszteron hiány

Egy konkrét történet: házi juhtúrót akartam vásárolni – októberben. Kimentem a piacra és az árus mosolyogva közölte, hogy majd áprilisban érdeklődjek, mert a birkák „szülési szabadságon” vannak. Esetleg tehéntúrót? – mutatott az előtte álló túró halomra. Hogy van az, hogy a kecske és a birka télen nem ad tejet, de a tehén pedig igen? Háát, a tehén sem a napfénytől ad sok tejet, hanem a táptól.

Mit tartalmaz a modern tej?

Növekedést serkentő hormont, tejhozamnövelő (szoptatós) hormont, egyéb női nemi hormonokat, növényvédő szereket (a takarmányból), antibiotikumokat, gennykeltő baktériumokat.

Melyikre van szükségünk ezekből?

Ja! Egyébként a sajt, az 8-10-szeresen koncentrált tej.

Kalcium - A tejfogyasztás melletti szinte egyetlen érvként a kalcium tartalmát hozzák fel. (A csontritkulás és a tej kapcsolatáról itt olvashat részletesen.)

Érdekes, hogy a Föld lakosainak nagy része soha nem fogyaszt tejet, tejterméket, mégsem okoz náluk problémát a kalciumhiány. PMS fogantatási zavarok prolaktin magas menstruációs zavarok változókor meddőség ciszta mióma egészség táplálkozás ösztrogén dominancia progeszteron hiány

Valójában nincs is olyan sok kalcium a tejben. 100 ml bio tejben van 120 mg. Viszont például 100 gr földimogyoró 225, mandula 252, dió 96, mák 1400, szezámmag 740, fehér káposzta 160, bab 150, csicseriborsó 128, brokkoli 116 mg kalciumot tartalmaz. Egy közepes narancsban is van 120 mg kalcium.

Mit okozhatnak a tejtermékekben levő hormonok a nőknél:

- Petefészek ciszta: a tejben levő plusz ösztrogén többszörös peteérést indíthat be. Ha a felesleges petesejtek nem tudnak felszívódni, gyulladásos góc, majd ciszta képződhet belőlük.

- Mióma: gyakorlatilag egy jóindulatú sejtburjánzás, helyi gyulladás következménye. A tej viszont növekedést serkentő hatású, hiszen erre találta ki a Természet, fokozza a sejtburjánzást.

- Fogantatási zavarok: a prolaktin (mint szoptatós hormon) gátolhatja a peteérést, gátolja a méhnyálkahártya megfelelő megvastagodását. A "szoptatási idő" alatt minimális az esély a fogamzásra.

- Korai menopauza: a tejjel bevitt plusz ösztrogén miatt hamarabb csökkenhet a saját hormontermelés.

- Ösztrogén dominancia / progeszteron hiány (hőhullám)

- Rendszertelen ciklus,

- köztes vérzés,

- pre menstruciós szindróma (PMS),

- fájdalmas menstruáció: a tejtermékekben levő hormonok felboríthatják a normális hormonműködést.

- Hormonális daganatok: a tej növekedést serkentő hatású, fokozhatja a sejtburjánzást is.

Férfiaknál:

- Csökkent hímivarsejt szám,

- Potencia zavarok,

- Csökkent szőrnövekedés, kopaszodás,

- Mellnövekedés,

- Elhízás – mindkét nemnél.(az ösztrogén növekedést-gyarapodást serkentő)

…és akkor most már semmilyen tejterméket nem fogyaszthatok?

Alapelv az, hogy akinek hormonális problémái vannak, az ne vigyen be kívülről semmilyen felesleges hormont. Nálunk a tejfogyasztás inkább csak kulturális szokás, mint szükséglet. PMS fogantatási zavarok prolaktin magas menstruációs zavarok változókor meddőség ciszta mióma egészség táplálkozás ösztrogén dominancia progeszteron hiány

Tapasztalatok szerint a megoldás az, hogy amíg a hormon problémák fennállnak tilos a tej minden formája. Úgy kell étkezni, mintha tejfehérje érzékeny lenne. Akinek emésztési problémái is vannak, annak nagyobb az esélye a tejjel kapcsolatos problémákra is.

Ellenőriztetni kell a vér hormonszintjét, külön figyelve a prolaktin-ra.

Ha legalább három hónapi a tejmentes táplálkozásnál a tünetek csökkennek, vagy megszűnnek, meglehet próbálkozni újra a tejtermékkel. Amennyiben a probléma újra jelentkezik, szinte biztos, hogy „a tej a hibás” és teljesen ki kell iktatni az étkezésből.

Ha a tünetmentes időszakban minden áron tejterméket akarunk enni, próbálkozzunk a kecske-, vagy juhsajttal. Az is tej, de azok még (talán) legelnek. Lehet, hogy azoknak más az íze! De legalább van íze!

Erről végül egy történet: a termelői piacon vásároltam friss kecskesajtot. Az árus nyújtja a kóstolót.

 • Köszönöm, nem kérem. Ismerem, a múlt héten is vettem.
 • De kóstolja meg! Nem tudom miért, én mindig, mindent ugyanúgy csinálok, mégsem sikerül két egyforma ízű sajtot csinálnom.
 • És a kecskék mindig ugyanott legelnek? – kérdeztem.
 • Tényleg! – csapott a homlokára.

A réten – a helytől függően - minden időszakban más-más növény terem, virágzik. A kecske az aktuális növényeket eszi és ezért más ízű a teje. (A tavaszi tejből készült sajt a legfinomabb!)

A tehén mindig ugyanazt a tápot kapja, ezért egyen ízű (az ipar számára pont jó) a teje.

PMS fogantatási zavarok prolaktin magas menstruációs zavarok változókor meddőség ciszta mióma egészség táplálkozás ösztrogén dominancia progeszteron hiány

Egyébként: „A tej ideális étel – a bocinak. Más marha nem issza!”