Erre a kérdésre – látszólag – egyszerű a válasz: „Amióta tejelő „állatokat tartunk”, de azért ez nem ilyen egyértelmű.
A tehéntej táplálkozás-élettani jelentőségének a megítélése – különösen az ipari termelés következményeként kialakult propagandagépezet miatt – ellentmondásosnak látszik és ma már jótékony hatásait sok tudós is megkérdőjelezi.
Mi a helyzet a tejjel?
Az ember az egyetlen faj, amely önszántából a más állatok által termelt tejet szívesen fogyasztja.
A tejet (viszonylag) magas kalcium tartalma miatt reklámozza - a tejipar hatására - a nyugati orvoslás, mint létfontosságú élelmiszert, bár a világ legnagyobb részén semmiféle tejterméket nem fogyasztanak, és nem is érzik annak hiányát.
Bonyolítja a helyzetet, hogy természetes tehéntejben a feldolgozása során a kalciumhasznosulást elősegítő enzimek tönkremennek. Ezenkívül a borjú növekedéséhez szükséges nagy mennyiségű foszfor az ember számára felesleges, viszont a foszfor kiürítéséhez kalciumot használunk el, tehát hiába van elméletben „sok” kalcium a tejben, ha ennek hasznosulása kétséges. A csontritkulás és a tej kapcsolatáról itt olvashat részletesebben.
A tej, mint táplálék
A Föld lakosságának nagy részénél természetes módon hiányzik a tejcukor emésztéséhez szükséges laktáz enzim.