...avagy kérdezd a szakértőt!
A probiotikumokról szóló cikkemre kaptam egy érdekes és tanulságos reakciót.
Megkeresett egy hazai cég, hogy felhívják a figyelmemet saját fejlesztésű „szuper”, probiotikus termékeikre.
A markenting vezetővel történő telefonos beszélgetés után megkaptam a cég, elérhetőségeit, hogy átnézhessem a termékeiket.
Megnéztem és rájöttem, hogy ezekkel én már találkoztam. Egy üzletkötő hozta be hozzánk, hogy árusítsuk, de amikor megnéztem a kapszulák összetételét, nem értettem a készítmények értelmét, logikáját. Az üzletkötő sem tudott válaszolni, hogy miért jó a hasznos baktériumokat keverni baktériumölő hatású gyógynövényekkel?
Most újra átnéztem a kapszulákat és feltettem a kérdéseimet az illetékesnek. Ezek után e-mailben az alábbi levelezés alakult ki. Összeszerkesztettem, hogy egyszerre lehessen látni a kérdéseket, a válaszokat és az arra adott kiegészítésemet.
„Tisztelt Uram!
Küldöm az Ön által feltett kérdésekre a válaszokat.
Mandala: Miért jó keverni a hasznos baktériumokat - baktériumölő, fertőtlenítő, gyulladást csökkentő gyógynövényekkel?
Válasz: A gyulladáscsökkentő hatás nem interferál a probiotikumokkal. A fertőtlenítő hatás elvileg akár igen, de univerzális fertőtlenítő hatású anyag a növényekben kevés van.
Mandala: Amennyiben a gyulladást fertőzés okozza (többnyire így van), a gyulladáscsökkentés a kórokozók (baktériumok) elpusztításával történik meg. Univerzális fertőtlenítő hatása semminek sincsen, de az adott gyógynövényeket pontosan azért használjuk, hogy elpusztítsák a gyulladást okozó, vagy kiváltó baktériumokat, gombákat és (némelyik) a vírusokat.
Például a grapefruitmag kivonatot pontosan természetes „antibiotikus” hatása miatt használják, hatását tekintve is ugyanúgy működik – válogatás nélkül pusztítja a baktériumokat.
Mandala: Hogy védik meg a baktériumokat a grapefruitmag, a fokhagyma, a tömjénfa és a többiek csíraölő hatásától?
Válasz: A bélbe kerülve, ha már szétesik a kapszula, akkor már ez mellékes, mert ott a béltartalomban olyan felhígulás történik hogy a növényi anyagok nem ártanak a probiotikumoknak.
Mandala: Ha a bélben olyan mértékben „felhígulnának” a hatóanyagok, hogy nem károsítják a baktériumokat, akkor teljesen értelmetlen ilyen gyógynövényeket használni, hiszen pontosan a gyulladást csökkentő és a kórokozók elleni hatásuk a lényeg. Kisebb mennyiségben is pusztítják a baktériumokat, legfeljebb nem irtják ki teljesen.
Mandala: Hogy akadályozzák meg, hogy a gyomorsav károsítsa a baktériumokat?
Válasz: A prebiotikumok biztosítják, hogy az epesavon, gyomorsavon keresztül át tudjanak jutni.
Mandala: Érdemes lenne áttanulmányoznia a szakirodalmat, ugyanis a prebiotikumok táplálják és NEM védik a hasznos baktériumokat. A háztartási ecetet is fertőtlenítésre használjuk, a gyomorsav pedig 2-szer töményebb, ”erősebb” annál.
Válasz: A felhasznált baktériumok átjutva a savas környezeten a bélben szívódnak fel!
Mandala: 1: A gyomorban nem sok baktérium képes túlélni, vagyis védőbevonat nélkül át sem jutnak a savas közegen a probiotikumok.
2: A probiotikumok NEM szívódnak fel!!! Az egészséges szervezetben kizárólag a vastagbélben telepszenek meg és élnek. A számokra kedvező körülmények a vakbélben vannak, de ez nagyjából 6 méterre van a gyomortól, odáig el kellene jutni valahogy.
Mandala: Ha bélben oldódó kapszulával, akkor mi van azokkal a növényi hatóanyagokkal, vitaminokkal amelyeknek már a gyomor után el kellene kezdeni felszívódni?
Válasz: A termékeink közül csak a C-vitaminnal dúsított alapanyag van növényi kapszulában és nem tartalmaz olyan anyagot ami célzottan a gyomorban szívódna fel, a bél tökéletes helyszín a felszívódáshoz.
Mandala: Természetesen a tápanyagok többsége a vékonybélben szívódik fel, de a vízoldékony vitaminok felszívódása már közvetlen a gyomor után, a patkóbélben is elkezdődhet. Ami védi a hasznos baktériumokat a gyomorban és a vékonybélben, az egyúttal gátolja az ezzel együtt bevitt tápanyagok felszívódását is, de úgy látom, Önök nem használnak ilyen védelmet.
Egyébként a nem megfelelő táplálkozás miatt a vékonybélben is gyakran savas közeg alakul ki az erjedő étel miatt. A savas közeg nem megfelelő a probiotikumok számára, ezért használ több gyártó mikrokapszulázott probiotikumokat (a bélben oldódó kapszula mellett). Ez a második bevonat tudja biztosítani, hogy a lehető legtöbb baktérium jusson el a vastagbélbe.
Válaszából ítélve úgy látom, hogy még az eredeti cikkemet nem olvasta el figyelmesen, mert abból láthatná, hogy milyen lenne az optimális probiotikum és miért kevésbé hatásos a többi.
Válasza marketing szempontból elfogadható lehet egy laikus számára, de számomra a szakmai hozzáértés hiányát mutatja.
Honlapjuk szerint a szegedi Orvostudományi Egyetemmel működnek együtt, ezért kérdezze már meg a szakemberektől, hogy jó-e baktériumot és baktériumölőt egyszerre használni.”
Ezután nem jött több válasz. A fentiekből mindenki levonhatja a maga tanulságát.
Én viszont megkérdeztem egy másik illetékest, hogy mi a Fogyasztóvédelem álláspontja a probiotikumokkal kapcsolatban, és hogy miért változott meg a probiotikumokon feltűntethető szöveg szabályozása.
Ugyanis tavaly még több készítmény dobozán, tájékoztatójában, illetve a gyártó/forgalmazó cég honlapján szerepelt a következő szöveg valamilyen változatban: „a készítmény kettős, saválló bevonattal rendelkezik, hogy így tudjuk biztosítani, hogy a lehető legtöbb baktérium jusson el a vastagbélbe.”
Ez a tájékoztatás mára – a Magyarországon forgalmazott termékekről – eltűnt.
A válasz: „Az étrend-kiegészítők szabályozása folyamatos változásban van az elmúlt években, és várhatóan ez a tendencia a közeljövőben is folytatódik. Ez azt jelenti, hogy az összetevők és a hatóanyagok esetén vagy meghatározott egészségre vonatkozó állításokat lehet használni (melyet rendelet szabályoz), vagyis - sajnos a probiotikus baktériumokkal kapcsolatban - egyáltalán nem lehet ilyen jellegű kommunikációt folytatni.
A kapszula olyan gyártási technológiával készül, hogy a hatóanyagok minél tovább megőrizzék aktivitásukat, ám ezt a tájékoztatóban nem lehet külön kommunikálni, hiszen ez egy elvárt tulajdonsága a terméknek.”
Kit védenek ezzel? A fogyasztókat, vagy kevésbé hatásos, de drága termékeket gyártó cégeket?
Még egyszer összefoglalva, a hatásos probiotikum jellemzői:
- többféle baktérium törzset tartalmaz,
- nagy mennyiségű baktériumot,
- prebiotikumot, ami a jó baktériumok tápanyagaként szolgál (inulin),
- saválló bevonattal rendelkezik,
- a bélben oldódik.
Mivel ma a hazai törvények nem engedik, hogy a terméken erről a vásárlót tájékoztassák, a kiválasztáshoz kérdezze meg a gyártót/forgalmazót. NE a patikust és az orvost, mert ők is csak a betegtájékoztatókból szerzik az információikat.