Az előző bejegyzésben kiderült, hogy mi is az a Hisztamin intolerancia. Most nézzük, mit is tehetünk azért, hogy jobban legyünk.

Az alap: „ Az az életmód, amit eddig folytatott az vezetett ide. Ha nem változtat a kiváltó körülményeken, ne várjon csodát.”

Komolyabb hisztaminos tünetek esetén az a legfontosabb, hogy a tiltó listán szereplő ételeket – legalább egy hétig – teljesen iktassuk ki az étkezésünkből. A tünetek megszűnése után lehet próbálkozni az alacsonyabb hisztamin tartalmú ételek visszavezetésével.

Először is, amit ehet:

Minden zöldséget, ami nem szerepel a tiltólistán - gyökérzöldségek, burgonya, cékla, friss borsó, saláta félék, friss káposzta félék. Gabonafélék, rizs, burgonya, gyümölcsök - alma, őszibarack, körte. A tiltó listán szereplő gyümölcsök is fogyaszthatók az egyéni érzékenység és az aktuális hisztaminszint függvényében, de kizárólag frissen, vagy fagyasztottat. Tapasztalatok szerint a gyümölcsök főzve (kompót, tartósító nélküli befőtt) nem, vagy csak minimális reakciót váltanak ki.

Hüvelyesek (babok, borsó, csicseriborsó) elsősorban friss, vagy fagyasztott változatban, illetve csíráztatva fogyaszthatók. A megfelelő körülmények között tárolt, száraz hüvelyesek is folgyaszthatók, az egyéni érzékenység szerint. Legfontosabb, hogy elkerüljük a fehérjék erjedését.

Minden friss húst, kivéve a csirkét, pulykát. Csak friss és mélyhűtött halak ajánlottak.  

Gyakorlatilag minden friss, természetes étel fogyasztható.                        

Mivel a hisztamin a fehérjék lebomlása során keletkezik elsősorban a friss, illetve frissen lefagyasztott élelmiszerek fogyaszthatók. A magas fehérje tartalmú, gyorsan bomló, erjedő ételeket hűtőben se tároljuk 1 napnál tovább.             

Semmilyen erjesztéssel és érleléssel készült étel nem fogyasztható (pl. savanyú káposzta, kovászos uborka, parmezán sajt, pácolt és érlelt húsok, erjesztett tejtermékek), tartósítószerrel konzervált dolgot se együnk, igyunk.

Alkoholt közvetlen evés előtt, alatt és után tilos fogyasztani (mivel az alkohol a máj terhelésével hisztamint szabadíthat fel); a vörösbor, a sör és a pezsgő tiltólistán vannak, teljesen. Ezek hosszas erjesztéssel készülnek és tartósítószert (kén-dioxid) tartalmazhatnak. Égetett szesz kis mennyiségben fogyasztható, nagyobb mennyiség már terheli a májat.

Többen jelezték, hogy már egy korty pezsgő is a „fejükbe száll”, de pl. egy kis pohár pálinka nem okoz ilyet J. Volt, akinek a szeme viszketet bármilyen alkoholtól, mert hirtelen „felnyomta” a hisztamin szintjét.

Hisztamin intolerancia allergia ekcéma migrén fejfájás puffadás vérnyomás viszketés fulladás egészség táplálkozás

A segítség

Miért is nem tudnak az orvosok a Hisztamin intoleranciáról?

Mivel ők az információikat elsősorban szakmai kiadványokból, továbbképzéseken, előadásokon szerzik (amelyeket gyógyszergyárak szponzorálnak), nem sokat tudnak az életmódbeli problémák megoldásáról. A Hisztamin intolerancia pedig nem betegség (nem lehet gyógyszeresen kezelni), hanem a nem megfelelő táplálkozás és életmód következménye, így az orvos legfeljebb a tüneteket próbálja enyhíteni, megoldást ne várjunk tőle!

A fel nem ismert probléma pedig sok esetben félrekezelést eredményez, illetve számolni kell a feleslegesen szedett orvosságok mellékhatásaival is. Volt olyan eset, amikor a hisztaminos vérnyomás emelkedésre szedett orvosság vérnyomás esést-ájulást okozott és volt, akinek szívritmus szabályozót ültettek be, mert nem tudták „beállítani” az érthetetlenül ingadozó pulzusát. Viszont a 20 éve folyamatosan tartó "migrén", egy hét szigorú diéta után megszűnt.

Az orvos által javasolt hisztamin csökkentő „gyógyszerek” csak a tüneteket csökkentik – ideiglenesen -, de egyúttal megemelik a tolerancia küszöböt is. Így egy ideig több hisztaminos ételt is tudunk enni probléma nélkül, de a túlterhelés előbb-utóbb úgyis bekövetkezik és később már ezek a szerek sem hatnak.

A természetes megoldás:

- A megfelelő táplálkozás mellett, ez étkezés közben keletkező hisztamin lebontását segíthetjük a DAOSIN enzim tablettával, ami pótolja a hiányzó enzimet (legalább is részben). Ez a hisztamin tartalmú ételek fogyasztásakor az emésztőrendszerben segít lebontani a hisztamint. (Ez külföldön minden patikában kapható, nálunk még ritkaság.)

- A különböző fehérjeemésztő enzimkészítmények gyorsítják a fehérjék lebontását, így csökkenthetik a hisztamin felhalmozódásának esélyét.

- Az egyiptomi feketekömény olaj (Nigela sativa) a vérben felhalmozódott hisztaminszintet segíti csökkenteni, így enyhítheti a tüneteket, valamint segíti az emésztést is.

- Hisztamincsökkentő hatása van még a szőlőmag-kivonatnak és más flavonoidoknak, valamint az étkezés előtt elfogyasztott nagyobb mennyiségű C-vitaminnak is. A C-vitamin erjedést gátló, emésztést serkentő hatású.

- Szükség esetén a nagyobb dózisú kalcium, magnéziummal (1000/500 mg) kombinálva – az allergiához hasonlóan – csökkentheti a tüneteket, egyúttal savkötő hatása miatt gátolja az erjedést is.

- Mivel a hisztaminbontó DAO enzim termelése a vékonybélben történik, a vékonybél-regeneráló, tisztító, savközömbösítő hatású zöld növények (pl. búzafű, Chlorella alga és minden növény, ami zöld) rendszeres fogyasztása segíthet visszaállítani a vékonybél egészségét, és ezzel segítheti a hiányzó enzim termelését.

- A megfelelő – bélben oldódó, saválló - probiotikumok, a bélflóra normalizálásával csökkentik az erjedést az emésztőrendszerben, így az erjedésből keletkező hisztamin mennyiségét is.

Tehát, hisztamincsökkentő hatása van a leveles zöldségeknek, a gyulladáscsökkentő hagyma-féléknek, a hasonló hatású és emésztést serkentő zöld fűszernövényeknek, gyógynövényeknek, a magas C-vitamin, antioxidáns tartalmú friss gyümölcsöknek.  Ezeket érdemes naponta beiktatatni az étkezésbe.

Hisztamin intolerancia allergia ekcéma migrén fejfájás puffadás vérnyomás viszketés fulladás egészség táplálkozás

Visszajelzések szerint a hisztaminszint normalizálásával a tünetek napok-hetek alatt megszűnnek. A vékonybél károsodásának függvényében a hisztaminlebontás akár teljes mértékben is helyreállhat. Minél később derül ki a hisztamin intolerancia, annál biztosabb, hogy szigorú diétára szorulunk, de megfelelő életmóddal tünetmentesen is lehet élni. Ha valamit nem jól csinálunk a szervezetünk úgy is „szól”, csak figyeljük a jelzésekre!

A szervezet hisztaminbontó képességét (DAO-szint) vérből is ki lehet mutatni. Tudomásom szerint erre jelenleg csak magán úton van lehetőség, a megfelelő laborokban. A laboreredmény (teszttől függően) megmutatja mennyi hisztamint képes a szervezet lebontani. Egyszerűen: minél nagyobb a kapott érték, annál kisebb a probléma. 10 alatti értéknél már nem úszható meg a folyamatos, szigorú diéta.

Jó egészséget kívánok!