Ha már tudjuk, hogy mi is az a Hisztamin intolerancia, és valószínűleg a mi problémánkat is ez okozza, akkor most nézzük, mit is tehetünk azért, hogy jobban legyünk.

Az alap: „ Az az életmód, amit eddig folytatott az vezetett ide. Ha nem változtat a kiváltó körülményeken, ne várjon csodát.”

Komolyabb hisztaminos tünetek esetén az a legfontosabb, hogy a tiltó listán szereplő ételeket – legalább egy hétig – teljesen iktassuk ki az étkezésünkből. A tünetek megszűnése után lehet próbálkozni az alacsonyabb hisztamin tartalmú ételek fokozatos visszavezetésével, figyelve a szervezetünk jelzéseire.

Először is, amit ehet:

Minden zöldséget, ami nem szerepel a tiltólistán, mint magas hisztamin tartalmú étel. Ezek elsősorban gyökérzöldségek, burgonya, cékla, friss borsó, saláta félék, friss káposzta félék. Gabonafélék, rizs, burgonya, gyümölcsök - alma, őszibarack, körte.

A tiltó listán szereplő gyümölcsök is fogyaszthatók az egyéni érzékenység és az aktuális hisztamin szint függvényében, de kizárólag frissen, vagy fagyasztottat. Tapasztalatok szerint a gyümölcsök főzve (kompót, tartósító nélküli befőtt) nem, vagy csak minimális reakciót váltanak ki.

Ehet minden friss húst, kivéve a csirkét, pulykát; vagyis hormonmentes sertést, marhát, vadhúst. Csak friss és mélyhűtött halak ajánlottak.  

Tulajdonképpen minden friss, természetes étel fogyasztható.            

A legjobb táplálkozási irányzat (nemcsak hisztamin szempontból) a mediterrán étrend. Ennek alapját a friss zöldségek, gyümölcsök, gabonafélék, hüvelyesek, olajos magvak, és friss húsfélék adják. Az nálunk nem mindig megoldható, de itt segítenek a konzervek és a fagyasztott élelmiszerek.

Hisztamin allergia ekcéma migrén fejfájás puffadás vérnyomás viszketés fulladás egészség táplálkozás hisztamin intolerancia

 Mivel a hisztamin a fehérjék lebomlása során keletkezik elsősorban a friss, illetve frissen lefagyasztott élelmiszerek fogyaszthatók.

A magas fehérje tartalmú, gyorsan bomló, erjedő ételeket hűtőben se tároljuk 1 napnál tovább. Tehát csak annyi ételt készítsünk el, amennyi egyszerre el is fogy. Ne tároljuk másnapig a hűtőben, inkább fagyasszuk le. A hűtés csak lassítja a bomlási folyamatokat, a fagyasztás megállítja.     

Semmilyen erjesztéssel és érleléssel készült étel nem fogyasztható. Ezek például a savanyú káposzta, kovászos uborka, érlelt sajtok (pl. parmezán), pácolt és érlelt húsok (füstölt kolbász, szalámi, stb.), erjesztett tejtermékek (tejföl, joghurt, kefir), stb.

Az élesztővel készült ételekben is erjedés során keletkeznek azok a gázok, amelyek felemelik a tésztát, ezért ez sem fogyasztható.

Kerüljünk minden szóját tartalmazó élelmiszert! A szójafehérje természetes módon fehérjeemésztést gátló, enzimműködést blokkoló anyagot (tripszin inhibitor) tartalmaz. Erjesztéssel tudják ennek a szintjét csökkenteni, de ekkor viszont hisztamin keletkezik (a szójalecitin fogyasztható, az zsírszerű anyag, nem tartalmaz fehérjét).

Semmilyen tartósítószerrel konzervált dolgot ne együnk, igyunk. A kémiai tartósítószerek lassítják a bomlási folyamatokat, de ezzel a lebontást is lassítják, és a bélrendszerben beindulhat az erjedés. A kizárólag hőkezeléssel tartósított befőttek, konzervek fogyaszthatók, de felbontás után ne tároljuk sokáig.

Alkoholt közvetlen evés előtt, alatt és után tilos fogyasztani (mivel az alkohol a máj terhelésével hisztamint szabadíthat fel); a vörösbor, a sör és a pezsgő tiltólistán vannak, teljesen. Ezek hosszas erjesztéssel készülnek és tartósítószert (kén-dioxid) tartalmazhatnak. Égetett szesz kis mennyiségben fogyasztható, nagyobb mennyiség már terheli a májat.

Többen jelezték, hogy már egy korty pezsgő is a „fejükbe száll”, de pl. egy kis pohár pálinka nem okoz ilyet. Volt, akinek a szeme viszketet bármilyen alkoholtól, mert hirtelen „felnyomta” a hisztamin szintjét. 

Hisztamin allergia ekcéma migrén fejfájás puffadás vérnyomás viszketés fulladás egészség táplálkozás hisztamin intolerancia

segítség

Miért is nem tudnak az orvosok a Hisztamin intoleranciáról? Mivel ők az információikat elsősorban szakmai kiadványokból, továbbképzéseken, előadásokon szerzik (amelyeket gyógyszergyárak szponzorálnak), nem sokat tudnak az életmódbeli problémák megoldásáról. A hisztamin intolerancia pedig nem betegség (nem lehet gyógyszeresen kezelni), hanem a nem megfelelő táplálkozás és életmód következménye, így az orvos legfeljebb a tüneteket próbálja enyhíteni, megoldást ne várjunk tőle!

A fel nem ismert probléma pedig sok esetben félrekezelést eredményez, illetve számolni kell a feleslegesen szedett orvosságok mellékhatásaival is.

Az orvos által javasolt hisztamin csökkentő „gyógyszerek” csak a tüneteket csökkentik – ideiglenesen -, de egyúttal megemelik a tolerancia küszöböt is. Így egy ideig több hisztaminos ételt is tudunk enni probléma nélkül, de a túlterhelés előbb-utóbb úgyis bekövetkezik és később már ezek a szerek sem hatnak.

A természetes segítség

  • A megfelelő táplálkozás mellett, ez étkezés közben keletkező hisztamin lebontását segíthetjük a DAOSIN enzim tablettával, ami pótolja a hiányzó enzimet (legalább is részben). Ez a hisztamin tartalmú ételek fogyasztásakor az emésztőrendszerben segít lebontani a hisztamint. (Ez külföldön minden patikában kapható, nálunk még ritkaság.)
  • A különböző fehérjeemésztő enzimkészítmények gyorsítják a fehérjék lebontását, így csökkenthetik a hisztamin felhalmozódásának esélyét.
  • Az egyiptomi feketekömény olaj (Nigela sativa) a vérben felhalmozódott hisztamin szintet segíti csökkenteni, gyorsítja a hisztamin kiürülését, így enyhítheti a tüneteket, valamint segíti az emésztést is. Ebből evés előtt ajánlott bevenni, illetve a tünetek jelentkezésekor akár óránként is.
  • Hisztamin csökkentő hatása van még a szőlőmag-kivonatnak és más flavonoidoknak, valamint az étkezés előtt elfogyasztott nagyobb mennyiségű C-vitaminnak is. A C-vitamin erjedést gátló, emésztést serkentő hatású.
  • Szükség esetén a nagyobb dózisú kalcium, magnéziummal (1000/500 mg) kombinálva – az allergiához hasonlóan – csökkentheti a tüneteket, egyúttal savkötő hatása miatt gátolja az erjedést is.
  • Mivel a hisztaminbontó DAO-enzim termelése a vékonybélben történik, a vékonybél-regeneráló, tisztító, savközömbösítő hatású zöld növények (pl. búzafű, Chlorella alga és minden növény, ami zöld) rendszeres fogyasztása segíthet visszaállítani a vékonybél egészségét, és ezzel segítheti a hiányzó enzim termelését, valamint csökkentik az erjedést a belekben.
  • A megfelelő – bélben oldódó, saválló - probiotikumok, a bélflóra normalizálásával csökkentik az erjedést az emésztőrendszerben, így az erjedésből keletkező hisztamin mennyiségét is.

Mivel legtöbb esetben az emésztés már a gyomorban leáll, és a gyomortartalom besűrűsödik, segíthet az is, ha étkezés előtt elfogyasztunk valamilyen savas gyümölcsöt (pl. alma, narancs), vagy kispohár 100%-os, tartósítószer-mentes gyümölcslevet.

Ugyancsak segíthet, ha 1-1,5 deci vízbe (ne sokba, mert az hígítja a gyomorsavat és lelassítja az emésztést) belekeverünk egy mokkáskanálnyi aszkorbinsavat, vagy fél citrom frissen facsart levét és evés előtt megisszuk. (Az aszkorbinsav jobb, mert erjedést gátló is.) Ezzel kicsit megemeljük a gyomorsav szintjét és gyorsítjuk az emésztést.

Hisztamin csökkentő élelmiszerek

  • Hisztamin csökkentő hatása van a leveles zöldségeknek, csíráknak,
  • a gyulladáscsökkentő hagyma-féléknek,
  • a hasonló hatású és emésztést is serkentő zöld fűszernövényeknek (oregánó, rozmaring, bazsalikom, kakukkfű, borsmenta, stb.),
  • az emésztést javító, gyulladást csökkentő gyógynövényeknek, (pl. kamilla, zöldtea, rooibos tea, gyermekláncfű-gyökér, édesgyökér),
  • a magas C-vitamin, antioxidáns tartalmú friss gyümölcsöknek. 

Ezeket az élelmiszereket érdemes naponta beiktatatni az étkezésbe. 

Hisztamin allergia ekcéma migrén fejfájás puffadás vérnyomás viszketés fulladás egészség táplálkozás hisztamin intolerancia

Visszajelzések szerint a hisztaminszint normalizálásával a tünetek napok-hetek alatt megszűnnek. A vékonybél károsodásának függvényében a hisztaminlebontás akár teljes mértékben is helyreállhat. Minél később derül ki a hisztamin intolerancia, annál biztosabb, hogy szigorú diétára szorulunk, de megfelelő életmóddal tünetmentesen is lehet élni. Ha valamit nem jól csinálunk a szervezetünk úgy is „szól”, csak figyeljük a jelzésekre!

Jó egészséget kívánok!